Acasă Sanatate Care este cel mai toxic: ZAHARUL sau SAREA? Vezi RISCURILE la care...

Care este cel mai toxic: ZAHARUL sau SAREA? Vezi RISCURILE la care te expui zilnic!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Specialistii americani spun ca zaharul este mult mai toxic decat sarea in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare, nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.

Potrivit dailymail.co.uk, cercetatorii din New York si Kansas sustin veridicitatea concluziilor studiului si pe baza unei alte cercetari recente, la care au participat 8.670 de francezi adulti, care nu a descoperit nicio legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala.

De mult timp, expertii recomanda ca populatia sa consume mai putina sare, reducand aportul zilnic la maximum o lingurita, avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25% si ar fi responsabila pentru trei milioane de decese anual, la nivel mondial.

Dar cercetatorii condusi de James DiNicolantonio au publicat un articol in American Journal of Cardiology in care sustin ca „zaharul, nu sarea, ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune. Acest lucru este sustinut de analizarea datelor obtinute in urma mai multor studii la scara larga care sugereaza ca zaharul are o legatura mult mai pregnanta cu hipertensiunea decat sodiul (sarea de bucatarie este clorura de sodiu, n.r.). Incurajarea populatiei sa reduca aportul de zahar, nu de sare, ar putea fi o strategie nutritionala mai buna pentru controlarea tensiunii arteriale”.

Expertii americani cred ca nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza o zona a creierului numita hipotalamus, care duce la o crestere a pulsului si a tensiunii arteriale. Cercetatorii mai spun ca organismul produce, din cauza zaharului, mai multa insulina, un hormon care poate duce, de asemenea, la o crestere a ritmului cardiac.

DiNicolantonio, cercetator in domeniul bolilor cardiovasculare la Saint Luke’s Mid America Heart Institute din Kansas City, contrazice si parerile expertilor care spun ca o scadere a consumului de sare va duce la o scadere a incidentei obezitatii si bolilor cardiace.

„Noi sustinem opusul acestei idei. O reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate si bogate in zaharuri, crescand astfel riscul de diabet, obezitate si boli cardiovasculare”, spune DiNicolantonio.

Motivele acestei corelatii invers proportionale sunt complicate, dar cercetatorii cred ca un nivel scazut de sare in alimentatie duce la cresterea concentratiei anumitor grasimi in sange.

Medicul Aseem Malhotra, cardiolog si director stiintific al Action on Sugar, o organizatie guvernamentala care cerceteaza efectele zaharului asupra sanatatii, spune ca riscurile ridicate ale consumului de zahar asupra sanatatii au fost subestimate.

„Stim ca zaharul nu contine niciun nutrient si avem tot mai multe dovezi ca este un factor de risc independent pentru multe maladii”, spune acesta.

Pe de alta parte, profesorul Graham McGregor, expert in medicina cardiovasculara la Queen Mary, University of London, spune ca dovezile care dau vina pe zahar si nu pe sare pentru cresterea tensiunii arteriale „sunt incredibil de slabe”, argumentand ca cercetari intinse pe decenii au aratat o legatura puternica intre consumul de sare si hipertensiune.

Agentia britanica responsabila cu controlul obezitatii recomanda, potrivit unui anunt facut in iunie, ca femeile sa consume maximum sase lingurite de zahar, iar barbatii sapte-opt lingurite, zilnic.

Datele statistice din Marea Britanie arata insa ca un adult consuma, in medie, 15 lingurite de zahar, din cauza cantitatilor importante care se gasesc in sucurile de fructe, musli, iaurturi, sandvisuri si mancaruri semipreparate.

Sursa: mediafax.ro