Acasă Sanatate Zaharul, noul DROG la fel de periculos ca TUTUNUL!

Zaharul, noul DROG la fel de periculos ca TUTUNUL!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Doctorii avertizeaza populatia si cer marilor companii din domeniul alimentar sa reduca cu o treime continutul de zahar din produsele lor, intrucat zaharul a devenit la fel de periculos ca tutunul, provocand boli si chiar moartea.

Chiar si iaururile care nu contin deloc grasimi pot avea in compozitie pana la cinci lingurite de zahar, noteaza dailymail.co.uk, citat de mediafax.ro.

Un baton de Mars contine opt lingurite de zahar.

Simon Capewell, profesor de epidemiologie in cadrul Universitatii din Liverpool sustine ca „zaharul este noul tutun”.

El acuza industria concentrata pe profit si nu pe sanatate ca pune presiune pe parinti si copii prin intermediul bauturilor dulci si al mancarurilor bogate in calorii care se gasesc peste tot.

Obezitatea, devenita epidemica, dar si diabetul priveaza bugetul Marii Britanii de 5 miliarde de lire sterline anual. Fara o reglementare costurile ar putea depasi 50 de miliarde de lire sterline pana in 2050.

Profesorul Capewell este membru al unui nou grup de initiativa americano-britanic – Action on Sugar – si sustine ca solicitarea adresata companiilor de a schimba ceva nu a avut rezultate.

Un britanic obisnuit consuma cam 12 lingurite de zahar pe zi, iar unii adulti ajung la 46 de lingurite.

Cantitatea maxima recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii este de zece lingurite, dar este foarte posibil ca ea sa fie injumatatita.

Agentia Natiunilor Unite sustine ca exista dovezi coplesitoare ca bauturile indulcite cu zahar, dar si alte tipuri de consum de zahar pot avea legatura cu obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare.

Un studiu efectuat de grupul de initiativa Action on Sugar a descoperit niveluri ridicate de zahar in diferite mancaruri, inclusiv in aperitive. Un iaurt cu vanilie, care avea marcat pe eticheta un nivel 0 de grasimi, continea, totusi, cinci lingurite de zahar.

Action on Sugar sustine ca intreprinderile alimentare ar trebui sa reduca nivelul de zahar din produsele lor cu 20-30 la suta in urmatorii trei pana la cinci ani, scazand astfel 100 de calorii din dieta zilnica. Ar fi suficient pentru a opri, sau chiar scadea numarul cazurilor de obezitate si a bolilor asociate.

Continuarea pe PAGINA 2