Acasă Utile Vrei sa ai o minte brici! Vezi care sunt alimentele cele mai...

Vrei sa ai o minte brici! Vezi care sunt alimentele cele mai bune pentru creier

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Creierul nu poate functiona fara energie. Pentru a te putea concentra pe parcursul zilei, este necesar sa-ti stabilizezi nivelul de glucoza (zahar) din sange. Painea alba si dulciurile au un continut ridicat de glucoza, care-ti ofera un impuls de energie pe moment, pentru ca doar in cateva minute sa te simti brusc fara vlaga.

Cerealele integrale, cum sunt fulgii de ovaz, painea intermediara sau pastele integrale elibereaza glucoza treptat in sange si astfel vei avea energie peste zi.

Acizi grasi esentiali nu pot fi sintetizati de organism, ci trebuie procurati din alimentatie. Un rol important au acizii grasi Omega-3, care sunt implicati in mentinerea functiei cognitive. Aproape 40% din acizii grasi din celulele creierului sunt formati din acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), doua substante care stimuleaza procesele cerebrale. Acestea se gasesc din belsug in uleiul de peste oceanic (somon, ton) precum si in alte alimente, cum ar fi ulei de nuci sau boabele de soia. Nivelul scazut de DHA poate indica un risc crescut de aparitie al maladiei Alzheimer si provoaca pierderi de memorie, scrie Click.

Broccolii, varza, spanacul si ardeii verzi se numara printre alimentele cu un continut ridicat de antioxidanti, precum vitamina C si carotenoide, care au rolul de a proteja celulele creierului. Antioxidantii impiedica actiunea nociva a radicalilor liberi, iar creierul este cel mai vulnerabil, deoarece foloseste multa energie pentru a sustine toate functiile organismului. Desi cantareste doar 3% din greutatea corpului, are nevoie de 17% din energia eliberata zilnic. Asadar, include zilnic legume verzi in dieta.

Ori de cate ori poftesti la ceva dulce, alege 2-3 patratele de ciocolata neagra, cu cel putin 70% cacao. Contine flavonoide care te ajuta sa te concentrezi mai usor. Alte alimente bogate in flavonoide sunt merele, strugurii rosii si roz, vinul rosu, ceapa si ceaiul.

Pentru buna functionare a celulelor creierului este nevoie de acetilcolina, un neurotransmitator care stimuleaza neuronii si ajuta la retinerea informatiilor. Ouale au in componenta lor colina, cunoscuta si sub denumirea de vitamina B7, care contribuie la formarea de acetilcolinei.