Acasă Utile Secretul longevitatii a fost dezvaluit de romanul care a trait 138 de...

Secretul longevitatii a fost dezvaluit de romanul care a trait 138 de ani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ilie Stamate sau mos Mandau, asa cum i se spunea, este cunoscut ca unul dintre cei mai longevivi romani, daca nu chiar cel mai varstnic. Un cioban simplu, din localitatea Firizu, comuna Ilovat (azi in judetul Mehedinti), a carui poveste a facut inconjurul lumii.

British Pathe detine in arhiva sa un fragment dintr-un Jurnal TV care il prezinta vioi la 138 de ani. Iata ce spune comentatorul reportajului, incadrat la rubrica Contemporani. „In vremea Revolutiei de la 1848 era flacau in toata firea, avea 20 de ani. 49 de ani la 1877, 86 la izbucnirea Primului Razboi Mondial si 135 la intrarea echipei Stiinta Craiova in categoria A. Decanul de varsta al tarii este, bineinteles, oltean. Astazi, Ilie Stamate din Firizu, raionul Turnu Severin, are 138 de ani. Cu sotia lui Stanca a trecut de nunta de aur. E drept, a mai avut doua neveste, dar in secolul trecut. Ilie Stamate lucreaza, canta din gura si din frunza, povesteste multe si de demult, nu sta locului o clipa …”.

Secretul longevitatii
Referindu-se la secretul longevitatii sale, mos Mandau spunea: „Omul trebuie sa se pastreze ca sa traiasca mult, sa nu bea, sa nu fumeze, sa munceasca. Am fost cioban toata viata, am trait printre brazi si stejari, nu am cunoscut betesugul”.

Reteta pentru durerile de oase si articulatii
De la el ne-au ramas legende de tot felul, dar si o reteta care e folosita de localnici pentru a alunga durerile de oase si de incheieturi, scrie antenasatelor.ro. Oamenii sunt astfel mai sprinteni, mai putin incrancenati de durere si, zice-se, de aceea au si ei sansa de a trai mai mult.

Leacul se pregateste primavara, caci planta minune din care se face e liliacul mov, care infloreste in aprilie-mai. Unii spun ca leacul ar fi in putere daca-l faci cu liliac mehedintean, din vreunul dintre locurile binecuvantate de Sfantul Nicodim de la Tismana, care a trecut pe-acolo ca sa inalte manastiri. Facu una la Vodita si alta la Cosustea-Crivelnic si trecu cu pasul si pe la Ponoare, unde-i celebra padure de liliac monument al naturii (dar din aceea nu ai voie sa rupi vreun rap, asa ca piguleste doar cu grija suta de grame de flori proaspete de care ai nevoie).

Cum se pregateste alifia
Culegi 100 de grame de floarea frumoasa, cu petalele bine deschise, dar care nu a inceput a se tumefia. E important ca floarea sa fie in momentul cel mai puternic si sanatos al inflorescentei. Ai grija sa nu pui frunze sau crengute, numai floare curata. O asezi intr-un vas de pamant si torni peste ea un litru de oloi curat de floarea soarelui (nu din cel de la magazin, ci obtinut prin presare la rece, in moara de ulei).

Vasul se pune la macerat, intr-un loc intunecat, dar nu in beci, unde-i rece si timpul de macerare ar fi prea crescut. Unii zic ca-i bine sa ingropi vasul in pamant, sub 20 de cm, ca acolo temperatura e mereu aceeasi. Dupa doua saptamani, cand florile se vor fi macerat, scoti vasul la lumina si-nvarti in el cu o spatula de lemn, ca sa se omogenizeze alifia.

Cum se foloseste? Se vor unge incheieturile cu aceasta alifie si se vor masa usor, pana va intra in piele. Apoi se va acoperi locul cu o panza moale si curata, din materiale naturale (in, bumbac, lana) ori chiar cu o blanita bine curatata de iepure (se asaza cu pielea tabacita spre mana, picior etc. si blanita spre exterior).