Acasă Sanatate Radacina diabetului, durerilor de cap si durerilor aticulare poate fi vindecata! Iata...

Radacina diabetului, durerilor de cap si durerilor aticulare poate fi vindecata! Iata cum!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Imi amintesc ziua din scoala medicala in care am inteles pentru prima data dualitatea sistemului imunitar. Acelasi sistem imunitar care vindeca o rana dintr-un accident de masina este acelasi sistem imunitar care se duce la artera coronara a inimii si provoaca un atac de cord. Cum poate fi ceva atat de benefic si in acelasi timp atat de periculos?

Este deja inteles faptul ca sistemul imunitar are puterea de a le face pe amandoua – inflamatia care vindeca boala si inflamatia care provoaca boala. Poate ca te intrebi: eu am inflamatie in corpul meu acum?

Raspunsul este un da neechivoc. Intrebarea reala este: ai inflamatie cronica care iti afecteaza vasele de sange, sistemul muscular sau care cauzeaza acumularea de kilograme in plus, de exemplu?

Daca ai simptome cum ar fi dureri de cap, balonare, dureri articulare, eruptii cutanate, crestere in greutate, astm bronsic sau probleme de dispozitie, cel mai probabil suferiti de inflamatie. Uneori inflamatia poate fi “tacuta” sau dificil de detectat. Motivul pentru care este o problema atat de serioasa este ca este cauza principala a bolilor precum diabtetul, afectiuni cardiovasculare, obezitate, hipertensiune si cancer.

Pacientii ma intreaba tot timpul cum pot detecta si cum pot calma inflamatia. Protocolul meu este sa masor inflamatia cu un test de sange sau sa analizez simptomele, sau amandoua. Apoi, cautam solutiile. Desi trebuie sa fie personalizat, exista unele solutii care s-au dovedit a fi extrem de eficiente in aceasta arena.  Acestea sunt doar cateva.

1. Mananca alimente care calmeaza inflamatia

Alimentele reprezinta cea mai buna parghie pentru schimbarea starii inflamatorii. Mananca mai multe alimente bogate in antioxidanti si polifenoli, deoarece acestea pot combate radicalii liberi si pot combate inflamatia. Recomandarile mele sunt ceaiul verde si sase pana la noua portii de legume cu frunze verzi, cum ar fi bok choy si legume crucifere precum broccoli si conopida. De asemenea, semintele bogate in omega3, nuci si uleiuri sanatoase. In cele din urma, alte super-alimente pentru inflamatie sunt usturoiul, ghimbir, turmeric, piper si afine.

2. Elimina fructoza, zaharul alb si faina alba

Zaharul si carbohidratii rafinati declanseaza inflamatia prin deregularea glucozei si insulinei, ducand la stres oxidativ. Pe scurt, rezistenta la insulina declanseaza cascada inflamatiei.  Recomandarea pacientilor mei la inceput: foloseste stevia ca inducitor si boabe incoltite pentu un inlocuitor al painii.

3. Practica activitati de scadere a inflamatiei

In trecut am considerat exercitiile fizice o forma de pedeapsa. Fara durere nu exista rezultate, nu? De fapt, nu e chiar asa. Impigandu-ti corpul la limita in fiecare zi si un trai plin de stres poate conduce la inflamatie cronica. Pentru pacientii care practica exercitii fizice dificile, ne asiguram sa aiba parte de zile de odihna.

4. Considera includerea de adaptogeni in dieta

Adaptogenul se refera la capacitatea unei plante de a se adapta la mediul inconjurator, de a supravietui si de a se adapta la stres exterior.

Plantele adaptogene – cum ar fi rodiola, ashwaganda, ginseng sau maca – contribuie la intarirea si stabilizarea organismului, reducand astfel impactul stresului.  Adaptogenii de asemenea, imbunatatesc  rezistenta organismului la stres si creaza armonie si echilibru la nivelul organismului, reducand astfel inflamatia cronica.

Stresul este unul dintre principalii factori care agraveaza inflamatia. Facandu-ne timp sa includem in programul nostru exercitii fizice, meditatie, relaxare poate face o diferenta uriasa.

5. Somnul si relaxarea sunt cheia pentru un sistem imunitar puternic si o inflamatie scazuta

Lipsa somnului face ca organismul sa fie mult mai susceptibil fata de inflamatie, in timp ce somnul are un efect anti-inflamator. Un studiu de la scoala de Medicina a Universitatii Emory din Atlanta a constatat ca duratele scurte de somn si calitatea lenta a somnului sunt asociate cu niveluri ridicate de markeri ai inflamatiei. De fapt, persoanele care au raportat sase ore mai putin de somn pe noapte au avut cele mai ridicate niveluri de hormoni inflamatorii si modificari ale functiei vaselor sanguine.

Meditatia de tip mindfulness este cea mai noua componenta a planului antiinflamator si totusi, in mod ironic, este veche.

Sursa