Acasă Stirile zilei Proiectul care pune Romania pe harta geopolitica a lumii! Romania si Polonia...

Proiectul care pune Romania pe harta geopolitica a lumii! Romania si Polonia devin partenerii cei mai importanti ai SUA in flancul estic al NATO!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cum ar trebui sa interpretam participarea lui Donald Trump la Varsovia si care sunt consecintele pentru Romania. Proiectul Intermarium care doreste sa renasca in conditiile actuale face ca Romania si Polonia sa devina partenerii cei mai importanti ai SUA in flancul estic al Aliantei, blocand posibila reluare a unei relatii Rusia-Germania peste zona estica.

Ce inseamna participarea lui Donald Trump la Varsovia? O discutie bilaterala cu liderii polonezi, un discurs la summit si o intalnire cu liderii prezenti in capitala Poloniei. Politica Poloniei reflecta cateva din cerintele pe care presedintele Trump le-a solicitat aliatilor.

Daca ne uitam la aparare, Polonia cheltuieste 2% din PIB pentru armata, din care peste 20% pentru inzestrare, avand un plan inceput in 2000 pentru modernizarea armatei, plan care are alocata suma de 30 de miliarde de USD (cel mai important proiect a fost achizitia a 48 de avioane F16 C/D, penultima generatie). in anul 2018, Polonia va aloca 2,5 % din PIB pentru armata.

Varsovia are un program de inzestrare bilateral cu SUA foarte consistent (rachete Patriot, munitie JDAM, avioane de generatia a cincia F 35 etc.) si, nu in ultimul rand, cooperarea in productie cu firme din SUA.

Relatia Polonia SUA poate modela intr-un anume sens si relatia Rusia-SUA, Varsovia avand granita comuna cu enclava rusa Kaliningrad, un punct de maxima importanta pentru Moscova, un punct in care sistemele interzicere aeriana A2/AD sunt cele care pot impiedica coordonarea actiunilor comune ale NATO in nordul si centru continentului european.

Vizita presedintelui Donald Trump vine intr-un moment in care relatiile Poloniei, dar si ale grupului de la Visegrad, din care face parte, nu sunt dintre cele mai bune cu leadershipul european de la Bruxelles.

In opinia mea, presedintele Trump va reitera, la reuniunea de la Varsovia, faptul ca SUA va aplica articolul 5 in caz de agresiune la adresa tarilor din estul Europei, odata ce secretarul NATO a anuntat recent ca aliatii europeni vor cheltui mai mult cu 12 miliarde de dolari in cadrul Aliantei. Cert este ca tarile din estul continentului, inclusiv Polonia si Romania, vor sa evite o noua diviziune Est-Vest, la fel ca cea din 2003 din timpul razboiului din Irak, si vor face totul pentru a nu favoriza o astfel de situatie.

Proiectul face ca Romania si Polonia sa devina partenerii cei mai importanti ai SUA in flancul estic al Aliantei. De retinut ca Polonia resusciteaza conceptul Intermarium, sub forma Initiativei celor Trei Mari (creata in 2016 ca o platforma informala de sprijin pentru proiectele strategice ale tarilor membre), din care sa faca parte 12 state cuprinse intre Marea Baltica, Marea Neagra si Marea Adriatica.

Participarea lui Donald Trump la Varsovia inseamna, in opinia mea, faptul ca administratia SUA sprijina acest proiect Intermarium care doreste sa renasca in conditiile actuale. Proiectul face ca Romania si Polonia sa devina partenerii cei mai importanti ai SUA in flancul estic al Aliantei, blocand posibila reluare a unei relatii Rusia-Germania peste zona estica, scrie Adevarul.

Acum devine clar de ce Donald Trump a refuzat sa-si asigure aliatii europeni ca va respecta clauza apararii colective din Tratatul NATO de fata cu Angela Merkel, Emmanuel Macron sau Recep Tayyip Erdogan (la summitul NATO de la Bruxelles), dar a facut-o la Casa Alba, in prezenta presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis. Sustinerea americana pentru Initiativa celor Trei Mari nu este o veste buna pentru Berlin.
Proiectul Intermarium este considerat un act de contracararea a hegemoniei germane in estul Europei. Ce va face Rusia? Va critica acest proiect drept unul antirusesc, la fel ca cel propus de Varsovia in anii 1920, proiect in care, atunci, era implicata si Ucraina.