Acasă Utile Obiceiurile alimentare nocive ale romanilor! De ce mai mult de jumatate dintre...

Obiceiurile alimentare nocive ale romanilor! De ce mai mult de jumatate dintre romani au probleme cu greutatea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Mai mult de jumatate dintre romani au probleme cu greutatea, iar cifrele cresc de la an la an. Asta desi mai toata lumea tine diete de slabit si considera ca mananca sanatos. Care sunt greselile care se fac in alimentatie astfel incat kilogramele se aduna, in loc sa scada, conform Ruxandrei Plesea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice.

Avem un studiu recent care spune ca aproape 1 milion de romani mananca doar o data pe zi. De ce e gresit acest obicei?

Este o tulburarea de comportament alimentar. Rata metabolica incetineste si kilogramele se depun mult mai usor. Omul care mananca o data pe zi nici nu mai simte lucrul asta pentru ca organismul se adapteaza si aici apar acele tulburari metabolice si acumularea kilogram in plus. Aceste schimbari metabolice modifica organismul si de la an la an apar kg in plus. Atunci cand oamenii apeleaza la medicul nutritionist ei spun ca nu pot manca dimineata dar vor o dieta pt slabit ca sa poata manca seara si ce le place dar in nici un caz dimineata. Oamenii nu constientizeaza ca se afla intr un sistem complet gresit ce trebuie schimbat.

Romanii sar peste micul dejun. De ce este atat de important aceasta masa ?

Romanii sar peste mese in general. Din pacate si copiii sar peste micul dejun. Practic in prima jumatate a zilei nu exista resurse ca acel organism sa performeze atat fizic cat si psihoemotional.

Cei care sar peste micul dejun nu-si dau seama ca ei au un randament mai scazut la munca sau scoala, atentia este mai scazuta; este mai nervos/iritabil pentru ca apare fenomenul de hipoglicemie care se manifesta astfel. Creierul sau privat fiind de glucide cu care ar trebui sa functioneze ii da semnale ca ceva este in neregula, poate somnolenta, nervozitate, iritabilitate…in loc sa ne desfasuram la maxim in prima jumatate a zilei activitatea alegem sa mergem cu „un picior tara?”, mergem schiopatand.

Sunt foarte multi romani care mananca seara cel mai mult, bineinteles ca si tarziu .

Romanii mananca cand au timp. Nu acorda timp suficient mesei din timpul zilei. Oamenii se linistesc atunci cand ajung seara acasa in familie si apare acea cina bogata, acea alimentatie de tip compulsiva mancand tot ce vad in fata ochilor. De cele mai multe ori din discutiile cu pacientii imi spun ca desi au ingerata multa mancare si ca s-au saturat ei nu se mai pot opri din mancat pentru ca in acest fel isi alina tot stresul de dupa zi. Mancarea are o functie de modulare a statusul emotional alina toate durerile de peste zi. Apar kilograme in plus si o serie de probleme fara sa constientizam ca avem un obicei gresit.

Care este ora potrivita la care ar trebuie sa manance oamenii ?

În functie de bioritmul persoanei cu 3 ore inainte de culcare este indicat/ideal sa avem ultima masa; desigur nu o masa foarte bogata fara alimente greu digerabile pentru un somn linistitor. Somnul are o importanta foarte mare atunci cand vine vorba de controlul greutatii.

Tot in acest studiu 8 din 10 romani mananca zilnic paine. E gresit, e bine sa mancam zilnic? Ce tip de paine?

E bine sa mancam paine dar sa fie de calitate si nu in exces: cea integrala si fara aditivi este ideala pentru organism. Trebuie sa tinem cont ca e bine sa avem varietate in alimentatie si daca inlocuim painea cu orezul integral, malaiul integral, hrisca..e perfect. Sunt multe cereale pe piata ce pot inlocui painea.

Cata paine este nevoie pe zi sa consume o persoana?

Depinde foarte mult ce activitate are acea persoana . În niciun caz nu ar trebui sa consumam o paine la o masa asa cum imi spun pacientii. În aceasta vara am efectuat un studiu care a aratat ca desi 55% din romani sufera de obezitate numai 8% dintre ei considera ca au aceasta problema cu greutatea. Restul nu si dau seama si cam 30% dintre ei spun ca au cateva kg in plus…Obezitatea este extrem de importanta si cu cat apare mai devreme cu atat lupti mai greu cu ea. O comisie de cancer international a adus un comunicat care a spus ca obezitatea este strans legata de declansarea a 13 tipuri de cancer.

Femeile din pacate sunt mult mai predispuse la obezitate decat barbatii. Trebuie sa tragem un semnal de alarma. Centrul nostru care se ocupa de tratarea obezitatii multiple trage un semnal de alarma pt ca masurile sa poate fi luate din timp asfel incat complicatiile care se asociaza cu obezitataea sa nu se instaleze sunt multiple complicatii: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, apneea de somn si cancerul.

Cat de important este sa facem sport?

Sportul este foarte important pentru un stil de viata echilibrat. Pentru un stil de viata sanatos este vital sa facem sport.

Aproape jumatate dintre romani mananca dulciuri si produse de patiserie in fiecare zi. Care este efectul acestor produse asupra organismului?

Din pacate foarte multi romani mananca dulciuri zilnic, practic fac parte din alimentatie. Efectul direct este supraponderea si tulburarea metabolica. Putem consuma un pateu dar cu moderatie. În nici un caz zilnic.

Covrigul este micul dejun al multor romani – ce inseamna pentru organism sa incepi ziua cu un covrig sau mai multi?

Covrigul contine zahar si foarte multi aditivi. Obiceiul de a consuma un covrig la micul dejun este extrem de nociv. Trebuie exclus din alimentatie .

Sucurile – calorii care se beau si nu se contorizeaza

Sucurile au foarte multe calorii si contin mult zahar favorizand obezitatea. Trebuiesc consumate cu moderatie (eventual la o petrecere) in nici un caz sa nu le gasim in casa, arata digi24.