Acasă Timp liber Spiritualitate Marile secrete ale initiatilor dezvaluite: Cele 4 adevaruri despre putere!

Marile secrete ale initiatilor dezvaluite: Cele 4 adevaruri despre putere!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Exista trei puteri ale Duhului Lumii: Puterea Simbolica (Religie, Politica, Ideologie), Puterea Militara, Puterea Economica, si o Putere daruita noua de Mesia: Puterea Duhovniceasca…

Puterea Simbolica:

Omul este definit de gandirea magica inca de la inceputul evolutiei sale, de la familie la trib si de la ginta la natiune.
Ne departajam de restul fiintelor prin credinta transcendenta.
Dovada stau cele mai vechi ritualuri funerare, picturi rupestre.
De la shamanul primordial la Suveranul Pontif, de la Marele Sacerdot la Patriarh, de la profet si prooroc la clarvazator si de la medium la duhovnic gasim un mecanism de gandire, traire si actiune care confera acelei persoane/grup aflat intr-o relatie speciala cu Divinitatea, un ascendent asupra acelora care impartasesc acelasi areal de credinte/convingeri, noteaza codulluioreste.

Puterea Militara:

Definita prin capacitatea de impunere a vointei prin violenta si de a oferi garantii de securitate.
Primele artefacte umane contin arme
In toata istoria arhetipala a omului se regasesc cei care au ravnit la bunurile altuia si cei care si-au aparat posesiunile si drepturile.
Miturile lui Osiris si Seth, ale lui Cain si Abel ilustreaza primordialitatea exercitarii violentei pentru impunerea propriei vointe.
Istoria oricarui imperiu este o enciclopedie a violentei

Puterea Economica:

Capacitatea de a detine, exploata, mentine,alimenta si spori intreaga gama de resurse investite cu valoare.
In Antichitate si Evul Mediu era definita de proprietati funciare, dupa Renastere a fost definita in principal de activele industriale si capitalul lichid, iar in epoca moderna este definita in primul rand de resursele energetice si tehnologic-inovationale.

Puterea simbolica s-a asociat mai tot timpul in istorie cu cea economica, si uneori si cu cea militara.In Europa puterea religioasa a suferit in urma epidemiilor de ciuma si din cauza Revolutie Franceze. Infiinatrea statelor/natiunilor conduse de ideologii laice au mutat interesul de pe dogme pe doctrine. Doctrinele politice/ideologice incep odata cu sec XX sa supuna celelalte puteri, militara si economica. Statul prin guvern si parlament au dreptul sa legifereze si sa aloce diferite bugete pentru armata.

De la bata la praful de pusca, a invins spatii si a supus geografia, dar nu a s-a putut impune ca o putere dominanta, decat pe secvente scurte de timp. Sefii de clan, baronii locali sau regii s-au folosit de puterea militara in exercitarea si impunerea vointei asupra celorlalti insa au generat o forta de reactie care i-a impiedicat hegemonia. Dupa ultimile zvarcoliri ale bolsevismului, fascismului si nazismului, puterea militara a inceput sa fie controlata de cea simbolica (politica) si economica (buget).

Timp de 4.000 de ani, puterea economica a fost sinonima cu bogatia funciara. Situatia geografica/climatica a decis primele forme de impunere a bunastarii, iar schimburile de marfuri si rutele comerciale au favorizat primele forme de organizare a economiei. In faza sa initiala, puterea economica a fost subordonata puterii simbolice/religioase si celei militare. Ea devine o putere intrinseca abia odata cu instaurarea conceptelor de democratie si libertate, dar si odata cu raspandirea capitalismului.

Puterea Duhovniceasca:

Puterea de a lupta impotriva ispitei si a raului
Puterea vointei: da/nu
Puterea de a-ti aminti de Dumnezeu
Puterea de a imagina/crea/numi

In Adam, se vedea numai chipul modelului; in Hristos, Se arata Modelul insusi; in Persoana lui Hristos Modelul se uneste cu chipul – nici confundandu-se cu el, nici despartindu-se, restaurandu-l  si ducandu-l la desavarsire prin insasi aceasta unire. Omul a fost creat liber, adica stapan pe vointa proprie si avand puterea de a voi in felul in care doreste, nefiind supus nici unei necesitati. Libertatea este una dintre insusirile firii dumnezeiesti si, creandu-l pe om dupa chipul Sau, Dumnezeu a pus in el aceasta insusire. Sfantul Grigorie de Nyssa:„Daca sila (necesitatea) ar fi aceea care ne-ar dirija viata, atunci de buna seama ca chipul din om n-ar mai fi unul dumnezeiesc, ci fals, instrainat si fara asemanare cu originalul. Conferind naturii umane libertatea, Dumnezeu a voit s-o faca astfel partasa propriei Sale desavarsiri.„Libertatea il arata pe om facut dupa chipul lui Dumnezeu, caci a nu depinde de nimic si a avea toate de la Sine este propriu preafericitei Dumnezeiri”.

”Daca veti ramane in cuvantul Meu…veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi” (Ioan, 8-31)

Puterea: “Capacitatea de a elabora viziuni/strategii/tactici si de a detine posibilitatea de a le implementa in mod concret.”
Puterea simbolica: “Rezulta dintr-un set de credinte/convingeri religioase, ideologice, politice, filosofice care consacra o relatie speciala a unui individ/grup cu multimea care investeste aceste credinte comune cu valoare transcendenta.”
Puterea militara: “Capacitatea de a exercita violenta si de a oferi garantii de securitate pentru cei care nu o detin si/sau care se simt amenintati de o alta putere”.
Puterea economica: “Capacitatea de a dispune de resurse, de a detine controlul exploatarii si alocarii acestora”.
Puterea Duhovniceasca: „Capacitatea spirituala de reamintire a chipului si asemanarii cu Dumnezeu. Iubirea Tatalui ceresc si al aproapelui ca pe sine insusi.”