Acasă Stirile zilei Justitia L-au tergiversat pana s-a prescris. Dosarul penal impotriva lui Sebastian Ghita ar...

L-au tergiversat pana s-a prescris. Dosarul penal impotriva lui Sebastian Ghita ar putea fi inchis

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a constatat marti ca acuzatiile de inselaciune din dosarul „Tracia – Asesoft”, dosar care se judeca de peste 11 ani si in care deputatul PSD Sebastian Ghita a fost trimis in judecata de catre procurori, s-au prescris si a acordat un termen pentru 25 februarie, cand Ghita trebuie sa se prezinte si sa spuna daca doreste continuarea procesului pentru faptele mentionate.

Sebastian Ghita, in prezent deputat PSD, a fost acuzat de procurorii de complicitate la inselaciune si fals in declaratii intr-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi.

Procurorul prezent la sedinta si avocatii au aratat ca, potrivit prevederilor din noul Cod penal si noilor limite ale termenului de prescriptie, acesta s-a implinit in cazul celor judecati in dosar, astfel ca dosarul ar trebui inchis.

Instanta a constatat ca persoanele judecate in acest dosar nu erau in sala de judecata, dispunand ca la urmatorul termen de judecata, din 25 februarie, acestea sa fie prezente, pentru a spune personal daca doresc sau nu continuarea judecarii, chiar si dupa prescrierea faptelor, noteaza Mediafax.

Dosarul Tracia-Asesoft – se judeca inca din 2002, iar Ghita a fost achitat in prima instanta in 2011. Procurorii au sustinut in 2002 ca statul roman a fost prejudiciat cu 20 de miliarde de lei vechi, din acest prejudiciu 1.671.912.143 lei vechi consta prejudiciul realizat de Asesoft Com SRL, compania al carei administrator era Sebastian Ghita. In 2002, cand a fost trimis in judecata, Ghita avea 25 de ani, dar faptele de care este incriminat de procurori au fost comise in anul 2000 cand fostul manager al Realitatea avea 23 de ani.

Ghita spune in declaratia data judecatorilor ca societatea sa a realizat pentru rafinarie un soft si a pus la un punct un sistem informatic pentru care nu si-ar fi primit banii. In contul acestei datorii, rafinaria i-a propus lui Ghita sa ii dea produse petroliere.

In 2004, in doua randuri, Ghita a fost achitat intai de Tribunalul Bucuresti si mai apoi si de catre Curtea de Apel. Deciziile au fost casate insa de catre ICCJ si s-a decis rejudecarea cazului.

Timp de 5 ani dosarul s-a rejudecat la Tribunalul Bucuresti, iar in noiembrie 2011 Ghita a fost din nou achitat de catre Tribunal in prima sentinta data in urma rejudecarii dosarului.

In decembrie 2012, Ghita a fost ales deputat PSD. In martie 2013, Curtea de Apel isi declina competenta si trimite dosarul la Inalta Curte. In octombrie 2013, Inalta Curte decide ca nu are competenta de a judeca dosarul aflat in stadiul de „apel” si il retrimite la Curtea de Apel Bucuresti.