Acasă Stirile zilei GOOGLE: Internetul isi va pierde libertatea dupa conferinta ONU din decembrie!

GOOGLE: Internetul isi va pierde libertatea dupa conferinta ONU din decembrie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Compania Google atrage atentia utilizatorilor privind conferinta ONU din decembrie, aceasta amenintand libertatea internetului, potrivit BBC.

Google a lansat o petitie online in care le cere utilizatorilor sa i se alature in vederea mentinerii internetului liber. Petitia cuprinde informatii despre propunerile ce vor fi discutate:

„Anumite propuneri permit guvernelor sa cenzureze libertatea de exprimare si chiar le permite sa intrerupa accesul la internet.”, scrie Google pe pagina petitiei.

ONU doreste stabilirea dominatiei ITU asupra functiilor importante ale internetului cum ar fi alocarea domeniilor si stabilirea protocoalelor specifice impreuna cu controlul international asupra securitatii Internetului. Google este de parere ca orice incercare de a mari puterea guvernelor asupra Internetului este o greseala. Modernizarea si reforma sunt constructive, insa se poate ajunge la o birocratie globala, daca ITU preia controlul.

“O lume deschisa si libera depinde de un internet deschis si liber. Guvernele singure, lucrand in spatele usilor inchise nu trebuie sa ii coordoneze viitorul. Miliardele de oameni de pe glob care folosesc internetul trebuie sa aiba o voce.”, astfel isi incheie Google petitia online.

Una din cele mai controversate propuneri este aceea de taxare a site-urilor pentu a avea acces la traficul dintr-o anumita tara si permiterea companiilor de telefonie mobila sa taxeze pentru traficul de Internet „international”, posibil chiar o taxa per click pentru anumite site-uri. Astfel accesul va fi restrictionat, ceea ce intra in conflict cu principala valoare a Internetului, aceea de a fi disponibil tuturor, fara bariere internationale.

„Alte propuneri cer serviciilor site-urilor ca YouTube, Facebook, and Skype sa plateasca o taxa pentru a avea acces intr-o anumita tara. Acest lucru ar putea limita accesul la informatie , in special in tarile in curs de dezvoltare.”

In acelasi timp gigantul Google este ingrijorat deoarece doar guvernele au un cuvant de spus la ITU. Cu toate acestea, oficialii conferintei sustin ca fiecare tara poate invita pe cine doreste ca parte a delegatiei.

Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor cuprinde 193 de tari, printre care si Romania, avand ca scop principal cresterea si sustinerea dezvoltarii telecomunicatiilor si retelelor informatice, facilitand accesul tuturor oamenilor la beneficiile pe care aceasta dezvoltare le ofera. ITU considera ca un nou tratat este necesar pentru asigurarea „liberei circulatii a informatiei in lume promovand in acelasi timp acces profitabil si echitabil pentru toata lumea, prin crearea unei fundatii solide pentru un proces de inovatie continua si crestere a pietei.”

Agentia tine in secret propunerile fiecarei tari, insa un site numit Wcitleaks, condus de o echipa de cercetatori ai Universitatii George Mason din America, a obtinut anumite informatii despre viitoarele prevederi. Printre acestea exista propunerea Rusiei de a limita controlul SUA privind Internetul :

„Statele membre trebuie sa aiba drepturi egale privind gestiunea internetului, pornind de la infrastructura de baza”, arata un document din data de 17 noiembrie.

In prezent SUA se ocupa de aceste lucruri printr-un organism non-profit atasat Ministerului Comertului. China si India sprijina ideea Rusiei, insa aceasta propunere poate schimba forma Internetului din prezent.

In speranta linistirii celor ingrijorati de noile legi, secretarul general ITU, Dr Hamadoun Toure declara:

„Nicio decizie nu va fi luata fara ca toate tarile sa fie de acord. Astfel nu va fi vorba de un vot, ci pur si simplu de o decizie unanima.”

„In cel mai rau caz exista pericolul ca sa vedem o impartire a internetului.”, a concluzionat Alan Woodward, profesor de informatica al unei renumite universitati din Anglia.

Teama motorului de cautare Google este cu atat mai reala cu cat tari precum Rusia au inceput sa restrictioneze accesul anumitor site-uri, votand asa numita lege a ‚listei negre’. In plus, Franta deja doreste sa taxeze Google pentru preluarea de stiri din ziarele online frantuzesti.

Toata lumea asteapta conferinta ce va avea loc la inceputul lunii in Dubai, in special dupa respingerea tratatului ACTA de catre Parlamentul European, si dupa aparitia unui nou tratat comercial intre Uniunea Europeana si Canada, numit Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) ce cuprindea multe din prevederile ACTA.