Acasă Timp liber Cultura Descoperirea care schimba tot ce stiai despre istoria tarii! Orasul din Romania...

Descoperirea care schimba tot ce stiai despre istoria tarii! Orasul din Romania mai vechi decat piramidele egiptene!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Credeati ca, pe vremea piramidelor egiptene, pe teritoriul tarii noastre nu exista viata si, prin urmare, nici istorie? O noua descoperire senzationala spulbera aceasta realitate si scrie o fila de istorie a neamului nostru, apartinand anilor 4.200 i.Hr.

in timpul sapaturilor pentru construirea autostrazii ce leaga orasele Sibiu de Nadlac, o echipa de arheologi a descoperit un oras imens, cel mai vechi din Transilvania, mai vechi chiar decat piramidele egiptene, care au fost construite, conform specialistilor in perioada 2.630 – 2.611 i.Hr, scrie antenasatelor.ro.

Orasul ingropat in pamant din localitatea Turdas, judetul Hunedoara, se intinde pe 100 de hectare, are ziduri de aparare, cartiere, iar printre ruine au fost gasite multe vase si statuete valoroase. „Un sistem de aparare din acea vreme, pe o asa mare suprafata, nu s-a putut cerceta in Europa: costa foarte mult. Noi am avut aceasta sansa datorita autostrazii”, a declarat Sabin Adrian Luca, coordonatorul cercetarilor.

Ruinele descoperite surprind prin arhitectura lor: „case imense si ca inaltime si anvergura, cu podina suspendata”. Altfel spus, din cauza deselor inundatii care afectau perimetrul, oamenii si-au construit case suspendate, pe stalpi imensi de 6-8 metri. Inundatiile afectau insa pivnitele si vetrele care se gaseau la nivelul solului, asa ca asezarea era refacuta dupa calamitati ale naturii. S-au descoperit astfel sase orizonturi de arhitectura suprapuse, dar si un numar foarte mare de complexe arheologice: peste 3.000, in conditiile in care, in alte locuri, cateva situri abia totalizeaza impreuna 2.000 de complexe arheologice.

Situl este un adevarat sistem de fortificatii compus din 11 palisade si santuri succesive, a carui complexitate i-a impresionat si pe arheologi: „Trebuie sa ne gandim la un mare centru regional al acelui moment. Am gasit explicatia asupra numarului mare de vase si statuete de lut descoperite aici. Am gasit 60 de cuptoare pentru arderea obiectelor de mici dimensiuni si singura concluzie care se poate trage este ca aici se faceau statuetele, idolii pentru o tara. si aceasta mare asezare sacra cu caracter urban livra aceste piese, consacrate deja, spre comunitati. E singura asezare din toate cele cercetate pana acum din Europa neolitica care are un numar asa mare de cuptoare”, a mai explicat Sabin Adrian Luca.