Acasă Utile Crezi ca mananci sanatos? Un nutritionist celebru dezvaluie cele mai mari greseli...

Crezi ca mananci sanatos? Un nutritionist celebru dezvaluie cele mai mari greseli in alimentatia sanatoasa!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

1. Consumul in exces a alimentelor sanatoase. Da, m-ati auzit bine! Unii oameni cred ca daca zilnic consuma doar anumite alimente se vor bucura de sanatate, sau daca vor consuma zilnic morcovi, vor avea o vedere buna, sau daca vor consuma zilnic sfecla rosie vor avea un sange fara toxine sau daca vor consuma seminte de chia, nu vor avea carente de minerale si proteine.

Este una dintre cele mai mari greseli facute de cei care considera ca mananca sanatos. Un aliment indiferent cat de sanatos este, nu trebuie consumat zilnic, cu mici exceptii. Doar aceste alimente pot fi consumate zilnic: sucul de grau, algele marine si vlastarii. Restul trebuie alternate de la zi la zi, de la saptamana la saptamana, mergand pe principiul ca trupul uman are nevoie de o paleta vasta de nutrienti pentru a asimila ceea ce are nevoie. A consuma un singur aliment timp de mai multe zile nu face decat sa oboseasca corpul plictisit de digerarea aceluasi ingredient. Pe acest pamant ne-au fost lasate o sumedenie de ingrediente sanatoase de care putem sa ne bucuram zilnic. O alimentatie plictisitoare aduce de la sine carente majore si slabiciune in corp, arata Ligia Pop.

2. Cred ca organele responsabile de curatarea organismului (ficatul si rinichii) au capacitatea sa elimine chimicalele fara sa fie ajutate. Asta este cea mai mare prostie pe care am auzit-o eu vreodata. Acest lucru era posibil acum 50-100 de ani, insa s-au intamplat multe de atunci. Omul si-a pierdut aceasta capacitate naturala odata cu poluarea de pe toate planurile (substante otravitoare si radioactive din aer si pamant, metalele grele prezente in apa potabila, noxele emise continuu de fabrici si automobile, radiatiile antenelor de telefonie si radio, radiatiile emise zilnic de aparatura din casa, poluarea de la sol datorita cantitatii mari de pesticide si erbicide folosite inca din anii ’50-60 in Romania sau poluarea din interiorul pamantului care se transmite peste tot prin panza freatica etc.). Am auzit persoane care cumpara legume si fructe care nu sunt in sezon, mergand pe principiul acesta si chiar va rog sa cititi acest articol. Chiar si cele de sezon trebuie atent alese si sa cumparam doar de la persoane de incredere care le-au crescut natural. Aici gasiti o lista cu micii producatori din Romania si cu siguranta sunt si mai multi.

3. Mananca foarte des junk food din categoria „produse sanatoase” cum ar fi cele de mai jos care nu au nutrientii in ele si in plus fac mai mult rau decat bine:

Consuma prajeli precum snitele, chiftele, falafel (pe care il ador si eu, insa il consum de doua, trei ori pe an si nu saptamanal sau de cateva ori pe luna). Sa nu credeti ca daca acestea sunt „coapte” in cuptor tot nu sunt prajite. In cuptor tot in ulei le puneti la prajit si chiar daca nu este in baie de ulei, tot in ulei se prajesc mai lent si absorb si mai mult ulei. Termenul de copt putem sa il folosim cand nu adaugam deloc ulei si folosim hartia de copt ecologica, neinalbita cu clor si fara chromium, un metal folosit in hartia de copt conventionala.
Consuma foarte multe nuci si seminte prajite, care au zero nutrienti si au grasimi cuagulate care nu fac decat sa ingrase corpul.
Consuma cantitati mult prea mari de preparate bogate in gluten si amidon, aici intra toate deserturile „sanatoase” care trebuie consumate cel mult odata la doua saptamani, cantatiti mari de mancaruri care contin cartofi, orez, dovleac care trebuie consumate cu masura, cel putin de 2-3 pe saptamana nu zilnic.
Consuma mancare gatita incalzita si reincalzita, din care nu mai ramane mai nimic. Doar mancarea proaspata mai are ceva urme de minerale, cea refrigerata si reincalzita are poate doar arome si ceva fibre.
Chips-uri din cartofi sunt doar o atractie, dar nu aduc nutrienti in corp ci doar ingrasa. Daca va este pofta inteleg, insa nu trebuie consumati saptamanal.
Cerealele integrale bogate in coloranti, amelioratori si cantitati mult prea mari de zahar alb, care indiferent cat de integrale sunt, nu aveti nevoie de ele.
Plus multe altele.

4. Consuma foarte multe preparate din nuci si seminte chiar si crude, care trebuie mancate cu masura, adica un pumn cam de trei ori pe saptamana. Atunci cand se fac deserturi raw, acestea trebuie consumate cu masura, fiindca sunt foarte satioase si nu este nevoie de o cantitate mare.