Acasă Sanatate Ce puneau romanii pe masa in urma cu o suta de ani?...

Ce puneau romanii pe masa in urma cu o suta de ani? Carnea era motiv de sarbatoare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Intr-o lucrare aparuta in 1895, intitulata „Igiena teranului roman”, autorul Gheorghe Crainiceanu descria alimentatia romanilor din acea perioada. Pe atunci, taranii alcatuiau cea mai mare parte a populatiei tarii, iar situatia lor era departe de a fi infloritoare.

Potrivit descopera.ro, se manca mai multa mamaliga decat paine, poate pentru ca aceasta este mai usor de facut. Painea de grau era o mancare mai „aleasa”, rezervata in general sarbatorilor. Faina alba de grau, atat de banala pentru noi, era pe atunci mult mai pretuita, caci din ea se faceau multe copturi rituale: cozonaci, colaci.

Oamenii de la sate mancau multe lucruri pe care azi tot mai putini romani le consuma: stir, podbal, frunze de sfecla, hrisca, mei, ulei de canepa, jufa (julfa – tot un produs obtinut din samanta de canepa).

In judetul Arges, de exemplu, se manca „ceapa, stir sau posirca cu mamaliga, iar fasolea, lintea, cartofii si alte legume mai hranitoare erau consumate foarte rar; productele de la pasari sau vaci mai mult le vand, rar le mananca; carnea, pastrama, pestele proaspat sau sarat constituiesc niste alimente exceptionale.” Si chiar „satenii avuti tot asa se hranesc, pe motiv ca asa s-au hranit si parintii lor.”

Citeste si>>>>

Carnea era motiv de sarbatoare