Acasă Stirile zilei BOR cere de urgenta sa se dea legea! PSD-istii o scalda in...

BOR cere de urgenta sa se dea legea! PSD-istii o scalda in continuare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Biserica Ortodoxa Romana si Coalitia pentru Familie, organizatia care a lansat initiativa de modificare a definitiei familiei din Constitutie, contesta propunerea legislativa pentru „parteneriatul civil” si cer membrilor Parlamentului sa o respinga.

Patriarhia sustine ca institutionalizarea unei forme alternative de familie este contrara credintei crestine si traditiei poporului roman, cu posibile consecinte grave pentru viata morala, familiala si sociala a acestuia.

De cealalta parte, intr-o scrisoare deschisa, Coalitia pentru Familie merge si mai departe si expune ca principale motive faptul ca definitia parteneriatului civil este „cvasi-identica” cu cea a casatoriei, ca aceasta lege nu da nastere unei obligatii la fidelitate reciproca, „instituind un laxism moral cu totul nespecific dreptului romanesc” si incurajeaza tinerii sa amane casatoria, cu impact asupra deciziei de a procrea, dar si faptul ca incurajeaza relatiile intre persoanele de acelasi sex. De asemenea, citand studii realizate la nivel internatioanal, scrisoara contureaza si un portret al persoanei care traieste in concubinaj, scrie Gandul.

Aceasta este mult mai saraca decat o persoana integrata intr-o familie, venitul mediu in cuplurile coabitante fiind cu 50% mai mic decat cel am familiilor intemeiate prin casatorie. Mai mult, partenerii care traiesc in concubinaj au un nivel de educatie mai scazut decat in cazul sotilor, fapt care are repercusiuni si asupra copiilor acestor cupluri, despre care, studiile citate in scrisoare, arata ca ar fi mai putin sanatosi, ar avea performante scolare mai slabe si ar fi mai inclinati spre delicventa decat copiii crescuti in familiile intemeiate prin casatorie. Legea parteneriatului civil a fost avizata de Comisiile pentru drepturile omului si pentru egalitate de drepturi si se afla in dezbatere la Camera Deputatilor.

Patriarhia Romana a anuntat, marti, prin intermediul unui comunicat de presa, ca priveste cu ingrijorare demersurile legate de eventuala oficializare a asa-zisului „parteneriat civil”, actiuni materializate intr-un proiect de lege aflat in acest moment pe agenda Camerei Deputatilor.

„Consideram ca institutionalizarea unei forme alternative de familie este contrara credintei crestine si traditiei poporului roman, cu posibile consecinte grave pentru viata morala, familiala si sociala a acestuia. Din punct de vedere crestin, dar si constitutional, cu exceptia adoptiei si a inrudirii de sange, familia se naste exclusiv prin casatoria dintre un barbat si o femeie. Parteneriatul civil nu ar face decat sa incurajeze concubinajul si sa deresponsabilizeze pe cei doi parteneri in detrimentul mamei si al copilului. Mai precis, cadrul legal care protejeaza in mod optim „cresterea, educatia si instruirea copiilor” este doar familia (art. 48, al. 1 din Constitutia Romaniei)t, se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei, remis marti Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane, incercarile de redefinire a familiei naturale si traditionale „par sa faca parte dintr-o agenda ideologica care discrediteaza valorile si binefacerile sociale ale familiei”.

Reactia Patriarhiei Romane vine dupa ce membrii comisiei de egalitate de sanse au avizat favorabil propunerea legislativa privind parteneriatul civil, depusa de Remus Cernea, Comisia juridica fiind sesizata pe fond.

Reprezentantilor mass-media nu li s-a permis, initial, sa ia parte la sedinta comisiei in care a fost dezbatuta initiativa legislativa privind parteneriatul civil si avizata pozitiv, insa, s-a revenit, ulterior, asupra deciziei.

Presedintele comisiei, deputatul USR Oana Bizgna, a precizat, la solicitarea Mediafax, ca sedinta nu incepuse atunci cand reprezentantilor mass-media li s-a transmis ca le este interzis accesul la dezbaterile comisiei si ca a vrut sa isi intrebe intai colegii daca „se simt confortabil” cu presa.

„Nu incepuse inca comisia, dupa care mi-am intrebat colegii daca puteti sau nu (asista la sedinta comisiei-n.r.), a fost prima data cand mi s-a cerut ca presa sa fie prezenta (…) stiam ca sedinta este publica, am vrut sa imi intreb colegii daca se simt confortabili cu asta sau nu. Am verificat, de fapt,daca sunt confortabili cu votul la vedere sau doresc sa solicite vot (secret-n.r.)”, a declarat deputatul USR Oana, pentru Mediadax, solicitata sa precizeze de ce reprezentantilor mass-media li s-a transmis ca nu pot participa la sedinta.

Surse parlamentare au precizat ca deputatul USR a cerut permisiunea colegilor de comisie pentru a permite accesul presei, ulterior, s-a luat in calcul si posibilitatea ca membrii „sa se simta stanjeniti de presa cand voteaza”, insa, deputatii au decis ca presa poate participa.

Potrivit surselor citate, nu a existat un vot, ci a fost doar „o consultare”.

Persoanele care traiesc in concubinaj sunt mai sarace si mai putin educate decat cele casatorite

Coalitia pentru Familie, organizatia care a inaintat ideea de modificare a definitiei familiei in Constitutia Romaniei, a transmis o scrisoare parlamentarilor, in care cere ca legislatia privitoare la parteneriatul civil sa fie respinsa, principalele motive fiind legate de definitia acestui concept, dar si de efectele pe care initierea unei astfel de legi le-ar avea atat asupra partenerilor din cuplu, cat si asupra copiilor acestui cuplu, in cazul in care ei ar exista.

Membrii coalitiei considera ca definitia parteneriatului civil este „cvasi-identica” definitiei casatoriei, fapt care va conduce la aparitia parteneriatului civil ca o institutie paralela casatoriei, care se va substitui acesteia in formarea unei familii.

„Unul din argumentele principale ale promotorilor initiativei este existenta a sute de mii de cupluri heterosexuale care ar avea nevoie de aceasta lege pentru a fi protejate. Acestia omit insa ca, din moment ce drepturile partenerilor urmeaza sa fie foarte asemanatoare cu cele ale sotilor, legea nu va aduce, in fapt, nimic nou pentru cuplurile coabitante barbat-femeie”, se arata in scrisoarea Coalitiei, in care parteneritul civil este descris drept „un simplu contract care omite valori esentiale”.

Astfel, acesta nu da nastere obligatiei la fidelitate reciproca, „instituind un laxism moral cu totul nespecific dreptului romanesc”, iar cuplurile devin tot mai demotivate sa se casatoreasca, decizie care are un impact si asupra deciziei de a procrea.

„Nu intelegem cum poate fi aceasta schimbare una de dorit intr-o societate aflata in cea mai grava criza demografica din istoria sa, cu nivelul nasterilor regresand pana la cel al anilor 1880 si cu o imbatranire galopanta a populatiei, aflata in al 28-lea an de scadere consecutiva dupa 1990”, sustin semnatarii scrisorii.

La punctul al doilea, acestia identifica prinicipala victima care ar aparea in urma recunoasterii concubinajului prin legiferarea parteneriatului civil. Aceasta va fi reprezentata de copil. Astfel, Coalitia pentru Familie citeaza un studiu sociologic din 2015 realizat in Statele Unite, in care se arata ca efectele concubinajului asupra copiilor sunt cat se poate de grave: doar unul din trei copii care se nasc in urma concubinajului traiesc cu ambii parinti pana la varsta de 12 ani, fata de 75% dintre copiii ai caror parinti sunt casatoriti; copiii care locuiesc cu adulti care coabiteaza „au” cel putin trei perechi de „parinti” diferiti pana la majorat; copiii crescuti de adulti aflati in concubinaj sunt mai putin sanatosi, au performante scolare mai slabe si sunt mai inclinati spre delicventa decat copiii crescuti in familii intemeiate pe casatorie.

Mai mult, in scrisoare este construita si o caracterizare a persoanelor care traiesc in concubinaj. Acestea sunt mult mai sarace ca persoanele integrate in familii, venitul mediu in cuplurile coabitante fiind cu 50% mai mic decat venitul familiilor intemeiate pe casatorie. Astfel, 32,5% dintre caminele unde partenerii traiesc in concubinaj sunt sub pragul de saracie, fata de doar 10-11% in cazul familiilor intemeiate pe casatorie. Totodata, partenerii care traiesc in concubinaj tind sa fie mult mai putin educati ca sotii.

Ultimul punct al scrisorii Coalitiei pentru Familie aduce in discutie ceea ce membrii acestei organizatii considera a fi scopul real al parteneriatului civil: „sa confere statut legal de familie cuplurilor de acelasi sex” si ca toate explicatiile oficilitatilor care aduc in prim-plan protectia cuplurilor heterosexuale coabitante sunt doar modalitati de manipulare.

„Chiar unul dintre parlamentarii care a votat favorabil proiectul in Comisia de Drepturile Omului a afirmat ca in opinia sa parteneriatele civile ar fi necesare pentru a „respecta dreptul la viata de familie al tuturor cetatenilor tarii, indiferent de sex sau orientare sexuala”. Ceea ce se omite din acest rationament este ca relatiile intr-un cuplu unisex nu pot constitui „viata de familie”, cele doua tipuri de cupluri fiind structural diferite, ca atare neputand pretinde un tratament egal din partea legii.
Sociologic, familia este consacrata ca un grup de persoane care relationeaza in baza unor legaturi de sange, casatorie sau adoptie. Cuplurile unisex nu se includ in niciuna dintre aceste categorii”, sustin semnatarii scrisorii.