Acasă Stirile zilei Alerta! Cum se transforma semnaturile din petitiile online in voturi! Video

Alerta! Cum se transforma semnaturile din petitiile online in voturi! Video

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In plin scandal al Ordonantelor de modificare a Codului penal, care a scos in strada in sase zile sute de mii de romani in toata tara, televiziunile de casa ale PSD, dar si ONG-uri, arunca pe piata tot felul de informatii prin care se incearca deturnarea atentiei de la cel mai mare protest din istoria recenta a Romaniei.
Potrivit unei analize a jurnalistilor de la Hotnews.ro., deputatul PSD serban Nicolae, aflat in platoul unei televiziuni de casa a PSD, a tinut sa atraga atentia ca protestele indeparteaza opinia publica de probleme cu adevarat importante, cum ar fi jaful padurilor. Daca abordarea televiziunilor de casa ale PSD nu mai produce surprize, mai greu de inteles este ralierea unui ONG precum De-clic, la tema prin care, in 2015, PSD, condus la acel moment de Victor Ponta, a incercat sa castige puncte politice punand tunurile pe Klaus Iohannis pe care l-a etichetat “lobbyistul companiei austriece Schweighofer”.

Intr-un comunicat trimis presei astazi, De-clic anunta ca maine, 7 februarie va organiza impreuna cu Campact si #aufstehn un eveniment si o inmanare de semnaturi la sediul FSC din Bonn, Germania.

Chiar daca lupta acestui ONG cu companiile care exploateaza padurile romanesti este mai veche, faptul ca in actualul context ridica la fileu PSD-ului tema padurilor ridica semne de intrebare. De-clic pare sa faca un joc dublu zilele acestea. Cunoscuta pentru numeroasele petitii pe care le initiaza in mediul on-line, De-clic s-a implicat puternic si in mobilizarea internautilor pentru a participa la protestele care au loc de aproape o saptamana.

Dincolo de acest paradox, potrivit informatiilor Realitatea.net obtinute de la o sursa apropiata De-clic, nici mecanismul obtinerii semnaturilor online nu este tocmai ortodox. in informarea trimisa presei astazi, De-clic anunta strangerea a nu mai putin de 250.000 de semnaturi impotriva companiei austriece Schweighofer pentru a i se retrage certificarea in Romania.

„Folosind un singur calculator conectat la internet, pot fi generate oricate semnaturi, folosind oricate adrese de mail fictive, inexistente. Poti „umfla” numarul de semnaturi pentru o petitie cu zecile de mii in cateva ore. Daca stii putina programare, poti lasa calculatorul sa semneze singur, printr-un bot, care alege un nume, un prenume si o dresa de mail aleatorii si fictive”, explica sursa.

Mai exact, cei care voteaza cu buna credinta petitii online se pot trezi ca au votat impotriva Avocatului Poporului sau pentru o cauza din domeniul sanatatii, iar semnatura si numele lor migreaza apoi pentru sustinerea altor petitii.

Totodata, potrivit sursei citate, platforma de-clic nu ofera nicio garantie ca in spatele unei semnaturi exista o persoana unica si reala si nici ca datele personale introduse de cineva pentru o anumita campanie nu sunt folosite ca semnaturi pentru viitoare campanii.

„Dupa cum stiti si dumneavoastra, nu exista un arbitru impartial intre semnatar si platforma, care sa verifice informatiile si care sa asigure confidentialitatea lor. Nimeni nu stie unde se duc aceste date personale ale semnatarilor si ce face de-clic cu ele”, mai sustine sursa citata.

Contactati de Realitatea.net, reprezentantii De-clic au negat acuzatiile, sustinand ca nu este in interesul lor sa mareasca numarul de voturi, intrucat conteaza “ce se intampla in offline, nu numai in online”.

“Cele 250.000 de semnaturi cuprind: 33.000 de semnaturi stranse de noi, 210.000 stranse de Campact si restul de #Aufstehn. Nu avem cum sa folosim semnaturile de la o petitie la alte petitii, nu este in interesul nostru. Plus ca semnatarul primeste pe e-mail o confirmare ca a semnat petitia respectiva. Noi nu castigam din numarul de semnaturi din online, ci din ceea ce fac oamenii in offline, cum se implica in offline”, au declarat reprezentantii De-clic, conform realitatea.net.