Acasă Stirile zilei Social AJUNUL BOBOTEZEI, prima zi de post din 2014!

AJUNUL BOBOTEZEI, prima zi de post din 2014!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ajunul Bobotezei este zi de post aspru pentru credinciosii ortodocsi, care se pregatesc pentru a intampina marele praznic crestinesc.

Canoanele Bisericii mentioneaza ca in Ajunul Bobotezei se ajuneaza total iar a doua zi se ia agheasma pe nemancate.

Pentru cei care nu pot tine post total, alimentele obisnuite de post in aceasta zi sunt graul fiert, indulcit cu miere si amestecat cu miez de nuca, placintele umplute cu varza sau cu ceapa si prunele fierte. Postul este tinut in vederea pregatirii credinciosilor inaintea gustarii Agheasmei Mari — pregatite in ziua de Boboteaza — cand sunt sfintite si reinnoite apele.

Potrivit site-ului basilica.ro, postul din ziua de 5 ianuarie este pastrat din secolele IV-VI, cand catehumenii se pregateau sa primeasca botezul. Dupa ce erau botezati, puteau sa participe pentru prima data la Liturghia credinciosilor si sa se impartaseasca. Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alaturi de Inaltarea Sfintei Cruci praznuita la 14 septembrie si de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, pomenita la 29 august.

Tot in ziua Ajunului Bobotezei se va savarsi, pentru a doua oara de la inceputul anului, Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, unita cu Vecernia Sarbatorii Botezului Domnului, dupa care in lacasurile de cult urmand a se oficia slujba Aghesmei mari. Slujba Agheasmei Mari se savarseste atat in Ajunul Bobotezei, cand se sfinteste apa cu care preotii binecuvanteaza casele credinciosilor, cat si in ziua Botezului Domnului, pentru credinciosii care vor duce agheasma in case si gospodarii.

Conform randuielilor tipiconale din Biserica Ortodoxa, daca Ajunul Botezului Domnului cade in timpul zilelor saptamanii atunci in ziua de Ajun se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile Cel Mare unita cu Vecernia praznicului Botezului Domnului, iar in ziua sarbatorii Epifaniei se oficiaza Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur. Cand Ajunul Bobotezei cade sambata sau duminica, in ziua de ajun se savarseste Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar a Sfantului Vasile cel Mare se face in ziua praznicului, fara sa se mai uneasca cu Vecernia.

In traditia populara se crede ca persoanele care tin in aceasta zi post negru vor fi sanatosi si lipsiti de necazuri in noul an si ca fetele nemaritate se vor casatori. Se mai crede ca Ajunul Bobotezei este un timp ritual favorabil farmecelor si descantecelor, observatiilor meteorologice, legatului pomilor si proorocirii viitorului. In aceasta zi nu se da pe datorie, se evita certurile si nu se bat copiii.

Sursa: agerpres.ro