Acasă World Adevarul din spatele unui geniu! Mesajul celui mai inteligent om din lume...

Adevarul din spatele unui geniu! Mesajul celui mai inteligent om din lume pentru oamenii care sufera de depresie!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In cadrul unei conferinte sustinuta la Royal Institute din Londra astrofizicianul Stephen Hawking a vorbit despre depresie, comparand-o cu o gaura neagra, potrivit The Independent.  „Mesajul acestei prelegeri este ca gaurile negre nu sunt atat de negre precum sunt prezentate. Nu sunt inchisori eterne, asa cum s-a crezut candva. Lucrurile pot iesti dintr-o gaura neagra, chiar si intr-un alt univers.

Asa ca daca va simtiti prinsi intr-o gaura neagra, nu renuntati – exista o cale de iesire“, a declarat fizicianul. ”Oricat ar fi de greu, exista intotdeauna o solutie. Esti bun la ceva, important este sa nu renunti.” Stephen Hawkings

Totodata, Hawking a precizat ca este recunoscator pentru realizarile sale si pentru tot ce i-a daruit viata, avand in vedere ca in anul 1963, la varsta de 21 de ani, a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica si i s-au dat maximum doi ani de trait.

A fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica (amyotrophic lateral sclerosis sau ALS). Scleroza laterala amiotrofica este o boala neurodegenerativa progresiva care afecteaza celulele nervoase din creier si maduva spinarii. Boala ataca neuronii care coordoneaza flexarea muschilor, motiv pentru care, in timp, creierul isi pierde capacitatea de a controla activitatea tesuturilor fibroase. Din moment ce nu mai sunt active, acestea incep sa se atrofieze si sa se contracteze.

Conform Asociatiei ALS, pacientii diagnosticati cu boala de care sufera Stephen Hawking traiesc, in medie, 3 ani, numai 10% dintre acestia reusind sa supravietuiasca mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, celebrul fizician a depasit cu mult sperantele medicilor, deoarece este afectat de scleroza laterala amiotrofica (denumita si boala Lou Gehrig) de peste 50 de ani.

,,Nu cunosc niciun caz in care un pacient sa supravietuiasca acestei boli atat de mult timp incat afectiunea aproape a disparut. O astfel de stabilizare este extrem de rara”, spunea, in anul 2002, Nigel Leigh, profesor de neurologie clinica la King’s College, Londra.

Nimeni nu isi poate da seama cum a reusit Stephen Hawking sa supravietuiasca sclerozei laterale amiotrofice atat de mult timp. Cu toate acestea, in urma cu 5 ani, cand jurnalistii de la New York Times l-au rugat sa le dea un sfat pacientilor care sufera de aceeasi boala ca si el, fizicianul a spus: ,,Concentrati-va asupra lucrurilor pe care dizabilitatea voastra nu va impiedica sa le realizati si nu regretati ceea ea nu va permiteti sa faceti. Sa nu va simtiti spiritul invalid, dar nici fizicul”.

Boala paralizeaza treptat, dar evolutia este rapida. Doctorii de atunci i-au mai dat doi ani de trait. Puterea sa fizica a slabit din ce in ce mai mult. La un moment dat, a crezut ca nu mai are rost sa continue cu studiile, intr-un an avea nevoie de baston, iar vorbirea ii era total inteligibila. si-a pierdut treptat capacitatea de a scrie si de a vorbi. Era insa hotarat sa ”priveasca sus spre stele, nu in jos, spre pamant.”

„Desi am fost ghinionist si am fost diagnosticat cu boala neuronului motor, am fost foarte norocos in aproape toate celelalte aspecte ale vietii. Am avut sansa de a lucra in domeniul fizicii teoretice intr-o perioada fascinanta si este unul dintre putinele domenii in care boala mea nu reprezinta un handicap grav“, a marturisit Hawking.

in plus, profesorul a mai subliniat ca: „Este foarte important sa nu va infuriati, indiferent de cat de grea va poate parea viata, deoarece puteti pierde orice speranta daca nu mai sunteti capabili sa radeti de voi insiva si de viata in general“.