Acasă Sanatate Adevarul a iesit la iveala! Ce trebuie sa faci pentru a scapa...

Adevarul a iesit la iveala! Ce trebuie sa faci pentru a scapa de mirosul neplacut al respiratiei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nutritia adecvata si dieta potrivita joaca un rol esential in asigurarea sanatatii dintilor si a gingiilor, zaharul, natural sau procesat, fiind inamicul numarul 1 al dintilor si principala cauza a producerii cariilor, sustine nutritionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, alimentele lipicioase — caramele, bomboane — nu pot fi dizolvate rapid de saliva si prezenta lor prelungita pe suprafata dintilor este cariogena.

Lygia Alexandrescu atrage atentia asupra faptului ca alimente care aparent sunt inofensive — chipsuri, clatite, cozonac — sunt de asemenea retinute pe suprafata dintilor pe o perioada lunga de timp si intr-un final se transforma in glucide sau zaharuri care cauzeaza caria dentara, scrie Agerpres.

Nutritionistul spune ca este obligatorie pentru prevenirea formarii cariilor clatirea (daca periajul nu este posibil) imediata dupa consumul acestui tip de alimente.

De asemenea, guma de mestecat fara zahar poate fi utilizata pentru curatarea superficiala a dintilor datorita faptului ca ea stimuleaza secretia de saliva si regleaza pH-ul cavitatii bucale, insa dezavantajul major al acesteia este prezenta in compozitia sa a unor aditivi alimentari deosebit de nocivi pentru sanatate.

„In general, cei mai mari consumatori de dulciuri sunt copiii si, de aceea, pe perioada dezvoltarii danturii, acestia trebuie sa consume carbohidrati complecsi si mai ales naturali, cum ar fi fructele proaspete. Fructele stimuleaza musculatura faciala si ajuta la curatarea cavitatii bucale”, afirma Lygia Alexandrescu.

In opinia sa, dietele foarte drastice pot afecta sanatatea dintilor, dupa cum releva studii clinice recente.

„In aceasta categorie intra dietele ‘de luni dimineata’ sau dietele in care se consuma un singur tip de aliment pe zi sau dietele fade. Persoanele care se infometeaza practic au tendinta de a-si limita drastic aportul de proteine, vitamine si minerale, in special calciu, vitamina D si vitamina B12, substante importante pentru sistemul dentar. De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru slabire secreta cantitati mai mici de saliva si deci se creeaza un mediu acid mai puternic si astfel este favorizata formarea cariilor”, explica medicul.

Vitaminele din alimente sau din suplimente, impreuna cu o igiena orala riguroasa, pot ajuta la scaderea incidentei cariei dentare, a respiratiei neplacut mirositoare si a patologiei gingiilor, mai spune aceasta.

Totodata, vitaminele de tipul vitaminei C si a coenzimei Q10 au actiune antioxidanta si protejeaza mai ales gingiile impotriva degenerarii celulare, stimuleaza formarea de colagen (proteina fibroasa a tesutului viu) si favorizeaza refacerea.

Curatarea limbii este si ea foarte importanta, pentru ca ajuta la indepartarea mirosului neplacut al respiratiei, principala cauza a acestui miros neplacut fiind prezenta depozitelor de bacterii de pe suprafata ei, arata Lygia Alexandrescu.

 

„Majoritatea problemelor dentare apar din cauza lipsei unei igiene orale corespunzatoare, a fumatului, precum si a consumului de bauturi colorate dulci si carbogazoase. Diversele afectiuni dentare netratate corespunzator si la timp pot conduce la cancer oral. Asadar, cu putina constienta si cu putina cunoastere a importantei igienei si nutritiei dentare se pot evita durerea si boala dentara si mai ales se poate mentine fara mare efort mult râvnitul zâmbet stralucitor”, sustine nutritionistul.