Acasă Stirile zilei Aceasta este cea mai tare afacere din Romania: 500 milioane euro profit...

Aceasta este cea mai tare afacere din Romania: 500 milioane euro profit la 25 milioane investiti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O analiza realizata de ziarulring.ro arata ca cea mai profitabila afacere din Romania s-a dovedit DNA, care la un buget de 25 de milioane de euro a reusit sa aduca in bugetul de stat jumatate de miliard de euro.

Directia Nationala Anticoruptie ”a indisponibilizat bunuri si bani de aproximativ 300 milioane de euro in anul 2013, iar pana la 30 noiembrie a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane de euro”.

Cu toate astea… In comparatie cu aceste sume impresionante, mai sus mentionate, aduse la buget, DNA (prin procurorul-sef Codruta Kovesi, dar si printr-un comunicat de presa, vezi mai multe pe ziarulring.ro) atrage atentia asupra viitorului buget ”incert” care, in anul ce vine, ar putea ingreuna/bloca activitatea/lupta anticoruptie.

”Nu o sa putem lucra la fel de eficient si exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata” Potrivit luju.ro, sefa DNA Laura Codruta Kovesi s-a plans ”ca bugetul Ministerului Public pentru 2015 este cu 31,94% mai mic decat cel pentru 2014”, fiind ”nemultumita ca in proiectul de buget nu exista o fila distincta pentru DNA, ci doar una centralizatoare la nivelul PICCJ: «Nu o sa putem lucra la fel de eficient si exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata… Nu o sa mai putem solutiona dosarele in care avem expertize dispuse»”.

 

Pe de alta parte, intr-o interventie telefonica la Digi 24, Kovesi a declarat: „Potrivit legii, trebuie sa avem fila distincta de buget pentru DNA, asa cum a fost mereu. Suntem o structura a Ministerului Public, sper ca toti procurorii din Ministerul Public sa primeasca bani in plus, dar legea prevede clar ca trebuie sa avem fila distincta pentru DNA”. In sfarsit, potrivit ProTV, sefa DNA a mai spus (tot ieri): „Noi am facut demersuri pentru obtinerea bugetului pentru anul viitor, intr-un cuantum de 25 de milioane de euro, suma care nu este enorma, e minima pentru a functiona fara sa ne blocam activitatea. DNA a indisponibilizat peste 300 de milioane de euro in acest an”.

 

”Conducerea D.N.A. a solicitat initial un buget de aproximativ 25 de milioane euro” Pe de alta parte, intr-un comunicat de ieri al DNA se arata: ”In urma publicarii, pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (D.N.A) a constatat urmatoarele:

 

1. In anexele la proiectul de lege sus mentionat nu se regaseste fila distincta de buget pentru DNA, asa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o fila centralizatoare pentru intregul Minister Public, fara a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015;

2. Din analiza filei centralizatoare pentru intregul Minister Public se constata ca valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mica decat executia bugetara pe 2014. In plus, intre diminuarile bugetare pe anul 2015 se regasesc si o serie de cheltuieli absolut necesare bunei functionari a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanti, materiale si servicii cu caracter functional);

3. Subliniem ca, luand in considerare fondurile minime necesare bunei functionari a activitatii in anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat initial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent in lei), in comparatie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea initiala, formulata in cursul lunii iulie 2014, a fost reiterata ministrului Justitiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitandu-se ca, in plus, la intocmirea Legii bugetului de stat, sa aiba in vedere, atat valorile cerute, cat si mentinerea, in fila distincta, a bugetului DNA, conform prevederilor legale in vigoare;

4. Aducem in atentia opiniei publice ca, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, institutia a indisponibilizat bunuri si bani in cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro in anul 2013, iar pana la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro”. Cu alte cuvinte, dandu-i dreptate procurorului-sef Kovesi, comunicatul DNA tine sa sublinieze ca, in ultimii doi ani, respectiv in 2013 si in lunile ianuarie-noiembrie 2014, procurorii anticoruptie, prin activitatile lor, au ”indisponibilizat” (pentru a fi recuperate de ANAF la bugetul de stat) aproximativ 500 de milioane de euro. O suma mare, daca ea s-ar si regasi… IN BUGETUL DE STAT.

Citeste continuarea pe ziarulring.ro