Acasă Utile Culinar ZACUSCA de vinete in trei RETETE ideale

ZACUSCA de vinete in trei RETETE ideale

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Zacusca de vinete reprezinta un preparat usor si foarte gustos, datorita continutului bogat de legume, stimuland digestia si asigurand organismului nutrientii indispensabili.

Ca si mod de preparare, zacusca de vinete are o complexitate scazuta spre medie. Cu toate acestea, acest preparat necesita mult timp de preparare, deoarece ingredintul de baza: vinetele, trebuie sa fie coapte.

Mai jos puteti gasi trei retete de zacusca de vinete.

RETETA 1 – Zacusca de vinete traditionala

Ingrediente:

● 10 vinete mari,

● 10 gogosari,

● 15 ardei grasi,

● 4 kilograme de rosii,

● 1 kilograme de ceapa,

● 500 de mililitri de ulei,

● sare.

Mod de preparare:

Se coc vinetele, gogosarii si ardeii. Dupa aceea aceste legume se curata si se lasa sa se scurga pret de cateva ore. Rosiile se pun la fiert. Se inlatura cotoarele si toate semintele de la ardei si gogosari si se taie ca taieteii. Vinetele se toaca.

Dupa aceea ceapa se curata si se taie pestisor, iar apoi se pune la prajit cu uleiul pana incepe sa se inmoaie si a capatat o aroma usor aurie. Se adauga vinetele tocate, gogosarii si ardeii taiati, precum si zeama de la cele 4 kg de rosii fierte. Se adauga sare dupa gust. Se lasa intreg continutul sa se prajeasca amestecand continuu cu lingura de lemn pana scade tot bulionul.

Se umplu borcanele (numai trei sferturi), se acopera cu celofan dublu, se leaga si se fierb in baie de apa timp de 25 minute din clipa cand incepe sa clocoteasca apa. Zacusca de vinete traditionala se lasa sa se raceasca borcanele in apa in care au fiert, apoi se aseaza la loc uscat si racoros.

RETETA 2 – Zacusca de vinete cu morcovi

Ingrediente:

● 1 varf de piper negru,

● 3 bucati de morcovi de marime medie,

● 1 kilograme de vinete,

● 1 ceasca de ulei,

● 5 ceape,

● 1 lingurita de sare,

● 1 kilogram de suc de rosii,

● 500 de grame de ardei copti,

● 3 foi de dafin.

Mod de preparare:

Vinetele si ardeii se coc se curata si se lasa la scurs. Cat timp vinetele si ardeii sunt lasati la scurs putem se curata ceapa si se toaca marunt. Aceasta se pune la calit, dupa care adaugam morcovul ras pe razatoare si il lasam un pic la calit. Se adauga ardeii tocati marunt. La scurt timp se adauga si vinetele tocate si se lasa la foc mic sa fiarba in jur de 30 de minute, dupa care se adauga sucul de rosii. Sarea si piperul se adauga si ele dupa cateva minute. Se lasa pe foc intreaga compozitie pana cand scade sucul de rosii si ramane deasupra un strat de ulei. Cand este aproape gata se adauga si foile de dafin.

RETETA 3 – Zacusca de vinete cu gogosari

Ingrediente:

● 3-4 kilograme de vinete,

● 2 kilograme de gogosari,

● ½ -1 kilograme de ceapa,

● 3 kilograme de rosii

● cateva foi de dafin

● 1/2 lingurita de piper macinat

● 750 de mililitri de ulei

● sare.

Mod de preparare:

Se coc vinetele, se lasa sa se scurga, se spala si se toaca, ca pentru salata. Apoi, se coc gogosarii, se curata si se taie in cuburi mici. Se trec rosiile prin separatorul de seminte, se lasa sucul sa se decanteze si se foloseste numai pulpa.

Apoi, se caleste ceapa tocata in ulei. Cand totul este pregatit, in cratita cu ceapa calita, se pune pireul de rosii, vinetele si gogosarii si se amesteca usor ca zacusca sa nu se prinda de vas.

Cand zacusca de vinete a scazut bine, legumele s-au „topit”, se adauga sare dupa gust si cateva foi de dafin. Apoi, se pune preparatul in borcane si se tine in cuptorul incalzit in prealabil sau se fierbe pe baia de aburi timp de 30 de minute.