Acasă Stirile zilei Vor disparea PERMISELE de conducere pana in 2040? Vezi VIDEO

Vor disparea PERMISELE de conducere pana in 2040? Vezi VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nu a mai ramas mult timp pana cand masinile autonome produse in masa vor invada soselele si permisele de conducere vor disparea total. General Motors a anuntat ca divizia Cadillac va produce pe scara larga automobile partial autonome pana in 2015, urmand ca pana la finalul deceniului sa lanseze pe piata masini complet autonome. De asemenea, Audi si BMW au prezentat deja concepte de masini care se conduc singure.

Vezi aici VIDEO!

In SUA, masinile Google care se conduc singure au parcurs deja o distanta de peste 480.000 de kilometri, iar lobby-ul facut de gigantul Internetului a facut ca in statele Nevada si California sa fie adoptate legi care permit automobilelor autonome sa foloseasca drumurile publice.

Asadar, viitorul pare sa apartina automobilelor autonome. Un raport elaborat de Institute of Electrical and Electronics Engineers din SUA arata ca in anul 2040 pana la 75% din automobilele de pe drumurile publice vor fi autonome. Organizatia americana a elaborat mai multe predictii referitoare la modul in care intrastructura, societatile si atitudinile populatiei se vor schimba pe masura ce masinile autonome vor deveni firesti, spre jumatatea acestui secol.

Specialistii IEEE preconizeaza ca semnele rutiere si semafoarele vor disparea, deoarece masinile autonome super-evoluate nu vor mai avea nevoie de acestea. De asemenea, raportul IEEE preconizeaza ca permisele de conducere nu vor mai fi necesare, pe masura ce automobilele autonome vor constitui vasta majoritate a masinilor din trafic.

In SUA se efectueaza deja teste ale tehnologiilor ce permit comunicarea vehicul-cu-vehicul (denumite V2V), permitand automobilelor sa transmita date situationale pentru a evita ciocnirile. In Europa, Volvo testeaza conceptul de „trenuri rutiere”, formand convoaie din automobile pentru un sofat mai eficient. „Un tren de vehicule ce se deplaseaza la o distanta foarte mica unul de celalalt permite ocuparea mai eficienta a drumurilor publice si reduce consumul de combustibil”, afirma Broggi.

Pe langa V2V, o alta tehnologie promite sa produca schimbari importante in sistemul de transport: comunicatiile V2I (vehicul-cu-infrastructura). Acestea ar permite vehiculelor sa transmita catre o statie centrala date despre pozitia lor, destinatia spre care se indreapta si ruta pe care intentioneaza sa o foloseasca. „Sa presupunem ca toate automobilele sunt conectate cu o statie centrala care cunoaste pozitia si destinatia fiecaruia. Aceasta statie centrala ar putea transmite fiecarui vehicul instructiuni de viteza, astfel incat intr-o intersectie acestea nu s-ar ciocni, optimizand deplasarea acestora si eficientizand timpul petrecut in trafic. In acest caz, semafoarele ar deveni inutile, coordonarea realizandu-se la un nivel superior”, spune Broggi. De altfel, in Europa se testeaza deja un sistem ce poarta numele V2X si care combina comunicatiile V2V si V2I.

Specialistii IEEE considera ca automobilele autonome vor permite totodata acceptarea pe scara larga a fenomenului de „car sharing”, permitand oamenilor de toate varstele si cu abilitati fizice diferite sa foloseasca masini. De asemenea, permisele de conducere vor disparea. „Oamenii nu au nevoie de un permis ca sa foloseasca autobuzul sau trenul. In cazul automobilelor autonome, in care interventia soferului nu va fi permisa, masina va efectua toate operatiunile. Asadar, nu va fi nevoie ca persoanele care folosesc vehiculul sa detina vreun act special”, afirma Azim Eskandarian, directorul Centrului de Cercetare pentru Sisteme Inteligente din cadrul IEEE.

IEEE considera ca cea mai mare bariera in calea raspandirii automobilelor autonome nu va tine de dezvoltarea tehnologica, ci de acceptarea acestor masini de catre publicul larg. Chiar daca soferul obisnuit va intelege beneficiile asociate automobilelor autonome, precum consumul mai scazut, siguranta sporita si reducerea blocajelor din trafic, acest lucru ar putea sa nu fie suficient pentru a-i convinge sa renunte la condus.