Acasă Stirile zilei Retail Vom fi cu totii AFECTATI: Se schimba NUMERELE DE TELEFON!

Vom fi cu totii AFECTATI: Se schimba NUMERELE DE TELEFON!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Telefonia din Romania a trecut prin cateva schimbari ale regulilor de numerotatie iar acum va trece probabil printr-o noua schimbare care ne va afecta pe toti.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat, azi, 8 octombrie, o consultare publica cu privire la modalitatile de utilizare a resurselor de numerotatie in viitor. In acest caz este luata in calcul evolutia tehnologiilor din domeniu si necesitatea care va aparea in viitor pentru aceasta solutie.

In prezent este in curs de revizuire Recomandarea Comitetului European pentru Reglementari in Telecomunicatii (ECTRA) (98)04, si anume „Linii directoare pentru schimbari fundamentale in Planurile nationale de numerotatie si de formare a numerelor“. Documentul propune autoritatilor nationale ca efectuarea unor schimbari majore ale Planului National de Numerotatie (PNN) sa aiba in vedere cateva principii importante.

Pentru inceput, trebuie luata in calcul eliminarea caracterului geografic al numerotatiei sau sa se reduca numarul de arii geografice. Apoi, numerotatia care are cifra 1 drept cifra prima sa fie destinata furnizarii serviciului de urgenta, serviciilor disponibile la nivel european si serviciilor de informatii privind abonatii. Mai mult, cel putin o valoare a primei cifre din NSN (numarul semnificativ national) sa fie pastrata libera.

A doua si ultima propunere au fost deja implementate, iar prima reprezinta unul dintre punctele principale ale prezentei consultari publice. Decizia ANCOM nu vine intamplator acum, ci este un demers la nivel european. Exista o tendinta generala de trecere la planuri de numerotatie inchise, care presupun ca relevanta prefixului national „0“ sa se piarda. State precum Grecia, Portugalia, Norvegia sau Spania au renuntat la acest prefix atunci cand au trecut la planuri inchise. De partea cealalta sunt Franta, Elvetia, Lituania care au pastrat prefixul national, desi planurile de numerotatie au fost inchise.

In Romania, prefixul national „0“ a fost mentinut. Mentinerea sau eliminarea acestuia atrage dupa sine consecinte asupra resurselor de numerotatie care alcatuiesc PNN. In momentul in care este pastrat, apare problema destinatiei resurselor de numerotatie care se formeaza fara prefix. Pe de alta parte, eliminarea acestuia genereaza problema utilizarii numerelor care incep cu „0“.

La nivelul Uniunii Europene s-a discutat ca cifra „0“ sa fie pastrata doar pentru servicii unitare, fara sa fie alocata vreunui numar. Ideea nu a fost materializata prin nicio recomandare, concluzia fiind ca pastrarea sau renuntarea la prefixul national ramane la decizia fiecarei autoritati nationale.

ANCOM reminteste aceste aspecte, in actuala consultare, si urmeaza sa se evalueze in ce masura ar fi oportuna eliminarea prefixului national din planul de formare a numerelor din PNN. Mentinerea sau eliminarea prefixului national nu este de natura sa influenteze alte aspecte ale evolutiei PNN care vor fi analizate in cadrul acestui document.

Sursa: playtech.ro