Acasă Sanatate Vezi culoarea ATRAGATOARE a acestei RACORITOARE? Te va UCIDE LENT!

Vezi culoarea ATRAGATOARE a acestei RACORITOARE? Te va UCIDE LENT!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bauturile carbogazoase atrag consumatorii prin culoarea caramel aurie, care de fapt este o substanta chimica extrem de periculoasa pentru sanatate, putand cauza si cancer, potrivit unor studii recente.

Culoarea auriu caramel pe care o au multe bauturi carbogazoase si pe care etichetele acestor produse din Statele Unite o anunta drept „colorant caramel” se datoreaza chimicalei metilimidazol-4, sau 4-mel, scrie cnn.com.

Substanta are un mare potential de a cauza cancer, sunt de parere organisme internationale, printre care si Agentia internationala de cercetare a cancerului, din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Statul american California a impus deja limita nivelului de expunere a chimicalei fata de consumator la 29 de micrograme. Astfel, produsele care depasesc aceasta limita trebuie sa fie insotite de o eticheta de avertizare cu mesajul:

„ATENTIE: Acest produs contine o substanta chimica pe care statul California o recunoaste ca provocand cancer”.

Dar cand o organizatie de specialitate, Consumer Reports, a analizat mai multe bauturi carbogazoase din California intr-un laborator, a descoperit ca o doza de aproximativ 350 de mililitri de Pepsi One sau Malta Goya (un tip de bautura carbogazoasa de culoarea caramelului) a depasit nivelurile permise fara o eticheta de atentionare.

„Suntem ingrijorati de ambele niveluri de 4-Mel pe care le-am descoperit in multe dintre sucurile testate si de variatiile observate in randul companiilor, mai ales in contextul consumului raspandit al acestui tip de bauturi”, a spus intr-o declaratie Dr. Urvashi Rangan, toxicolog la Consumer Reports.

„Nu exista niciun motiv pentru care consumatorii sa fie nevoiti sa se expuna la acest risc ce nu este necesar si care provine din colorarea mancarii si a bauturii.”

In prezent, Administratia pentru mancare si bautura a guvernului american (Food and Drug Administration), „nu are niciun motiv sa creada ca 4-Mel reprezinta un risc de sanatate pentru consumatori la nivelul in care se gasesste in produsele cu colorant caramel”, a declarat purtatoarea de cuvant a agentiei, Juli Putnam, pentru CNN.

Potrivit acesteia, agentia guvernului testeaza o varietate de mancaruri si bauturi cu aceasta substanta chimica si controleaza datele de siguranta pentru a vedea daca se impun actiuni de reglementare.

Intr-o declaratie pentru Consumer Reports, organizatia care a condus testele, PepsiCo Inc. a spus ca informatiile arata ca o persoana conuma in medie mai putin decat o treime de doza de suc dietetic pe zi; aceasta ar insemna ca produsele sale ar respecta standardele impuse de California, chiar daca o doza completa depaseste limita.

In completarea standardelor federale, Consumer Reports solicita de la FDA sa „ceara etichetarea culorilor specifice de caramel pe lista de ingrediente a produselor care le contin, astfel incat consumatorii sa faca alegeri informate”.

Reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Bauturi din Statele Unite garanteaza siguranta produselor din industria americana.

„Contrar concluziilor Consumer Reports, FDA a specificat ca nu exista niciun motiv pentru ingrijorari privind sanatatea, pozitie sustinuta de agentii de reglementare din intreaga lume. Totusi, companiile care produc colorant caramel pentru bauturile racoritoare ale membrilor nostri fac acum in asa fel incat sa contina o cantitate mai mica de 4-Mel, iar in curand acest tip de colorant se va consuma la nivel national”.

Mai multe informatii despre 4-Mel se gasesc pe pagina de internet a FDA.

Sursa: mediafax.ro