Aboneaza-te la Newsletter
1taga

Tu ce card ai? Daca ai acest card atunci bancomatul te seaca de bani!

In ultimii ani, in Romania a luat avant afacerea cardurilor preplatite, care ofera avantajul unui card care poate fi alimentat cu orice suma, fara a fi nevoie de deschiderea unui cont.

Cardurile preplatite au si o latura paguboasa, de care multi posesori nici nu stiu: comisioanele. Fie ca este vorba despre comisionul pentru incarcarea cardului sau cel perceput pentru retragerile de numerar, romanii pierd, cu fiecare drum la bancomat, chiar si 5,5 lei de pe cardurile preplatite.

Cardurile preplatite sunt produse bancare folosite in strainatate pentru atragerea unor clienti care nu au, in general, relatii comerciale cu institutiile de credit. Cu alte cuvinte, nu au conturi curente sau carduri la banci. Exista si in Romania astfel de produse, insa comisioanele de retragere sau cele de administrare a cardurilor preplatite sunt in unele cazuri mai ridicate decat cele percepute de banca pentru un card obisnuit, scopul acestor produse fiind acela a de impulsiona plata directa cu cardul.

Gift Card BRD

BRD, a doua cea mai mare banca din Romania din punct de vedere al activelor, a lansat recent doua carduri preplatite. Unul dintre acestea, BRD Gift Card este destinat clientilor care nu stiu ce cadouri sa le faca celor dragi de Sarbatori.

Cardul costa 10 lei si poate fi alimentat cu o suma curpinsa intre 50 de lei si 1.000 de lei. Produsul este valabil un an, insa banii nu pot fi retrasi de la ATM. Cardul este nenominal si poate fi folosit pentru a plati la comercianti, nu insa si pentru plati online sau in strainatate. Clientul poate totodata sa-si interogheze soldul, sa-si schimbe PIN-ul si sa vada ultimele zece operatiuni facute.

Al doilea card preplatit, BRD card prepaid reincarcabil, costa 20 de lei. Acesta poate fi alimentat cu sume cuprinse intre 50 de lei si 10.000 de lei. Este valabil trei ani, iar reincarcarea costa 5 lei. Pentru platile la comercianti banca nu percepe niciun comision, insa retragerea de numerar de la ATM-urile BRD costa 5 lei, iar de la alte bancomate 1% din valoarea tranzactiei plus 4 lei.

Comisioanele sunt ceva mai ridicate decat cele aferente cardurilor obisnuite emise de BRD. Spre exemplu, la majoritatea cardurilor in lei, banca percepe un comision de retragere de 0,2%, minimum 0,5 lei de la ATM-urile din reteaua proprie. Astfel, la o retragere de 100 de lei, comisionul la un card obisnuit este de 50 de bani, fata de 5 lei cat se percepe in cazul cardului preplatit reincarcabil.

Cele doua produse preplatite nu pot fi folosite pentru plata facturilor.

Cardul de debit preplatit Visa Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank a lansat in vara anului 2009 doua carduri preplatite, cardul nominal cu un soldmaxim de 10.000 de lei si cardul nenominal, cu un sold maxim de 6.000 de lei. Ambele au un comision zero pentru platile online sau la comercianti.

Costul cardurilor preplatite este de 18 lei. Incarcarea initiala minima este de 10 lei. Comisionul de tranzactie este zero in Romania si 1% din valoarea tranzactiei in strainatate.

Comisionul lunar de administrare este de 8 lei, cu exceptia primei luni pentru care nu se percepe acest comision.

Taxa de reincarcare este de 3,65 de lei, iar taxa de retragere numerar de la ATM este de 5,5 lei, respectiv 12,75 lei, plus 1% din valoarea tranzactiei, in situatia in care banii sunt scosi de la un bancomat din strainatate. Totodata, taxa de interogare a soldului este de 1,25 de lei.

Detinatorii acestor tipuri de carduri pot folosi serviciul mobil integrat YAP pentru a transfera bani sau pentru a-si verifica soldul de pe telefonul mobil, prin intermediul unui SMS.

Pentru emiterea unui card de debit obisnuit, in lei, taxa perceputa de Raiffeisen Bank este de 15 lei, in timp ce taxa anuala de administrare este de 20 de lei, circa 1,6 lei pe luna, ambele mai mici decat cele aferente cardurilor preplatite.

Depunerea initiala minima este de 35 de lei, iar comisionul de retragere este de 0,2%, minimum 0,2 lei in reteaua bancii. Practic, pentru retragerea sumei de 100 de lei, comisionul este de 20 de bani, fata de 5,5 lei in cazul cardului preplatit.

Cardul preplatit Carrefour MasterCard

In 2010, Carrefour a fost primul comerciant din Romania care a lansat, in parteneriat cu Raiffeisen si sub sigla MasterCard, un card preplatit.

Cardul se poate ridica de la orice hypermarket Carrefour si poate fi folosit pentru plati online sau la comercianti. Totodata, banii pot fi retrasi de la orice bancomat care afiseaza sigla MasterCard.

Comisioanele sunt similare celor percepute pentru cardurile preplatite de la Raiffeisen, insa costurile emiterii cardului si comisionul lunar de administrare sunt ceva mai scazute, de 10 lei, respectiv de 6 lei pe luna, cu exceptia primei luni care este gratuita.

Cardul poate fi alimentat cu sume cuprinse intre 10 lei si 2.500 de lei.

Posta Romana Cashplus MasterCard

Posta Romana a lansat in 2009 un card de debit preplatit, de uz general. Cardul costa 18 lei. Comisionul lunar de administrare este de 4,95 lei.

Cu ajutorul acestui produs se pot efectua tranzactii de alimentare sau de retragere de numerar, precum si plati la comercianti sau pe internet.

Cardul se poate incarca la orice oficiu postal din tara. „Daca faci cumparaturi si platesti cu cardul vei primi inapoi 1% din valoarea tranzactiei (BonusCash). Dupa ce totalul cumulat al cumparaturilor ajunge la 1000 lei, procentul BonusCash devine 0,5%”, se arata pe site-ul companie.

Posta Romana pune la dispozitie doua astfel de produse, unul nominal si unul nenominal. Pentru cardul nominal, limita maxima de alimentare este de 10.000 de lei, iar pentru cel nenominal, de 6.000 de lei.

Totodata, pentru retragerile de la ATM, limita cardului preplatit nenominal este de 250 de lei pe zi, iar al cardului nominal de 1.000 de lei pe zi.

Sursa: gandul.info

ARTICOLE IN TOP


NUTRITIONIST sau ESCROC? Dejan Perinacz, acuzat de FURT intelectual de catre Marie Vranceanu

NUTRITIONIST sau ESCROC? Dejan Perinacz, acuzat de FURT intelectual de catre Marie Vranceanu


Timisoreanul Dejan Perinacz, reprezentantul ueni companii farmaceutice, a deschis "cutia Pandorei" pentru un nutritionist de renume din Romania, Marie Vranceanu. Scandalul a aparut dupa ce Dejan Perinacz a inceput sa se laude in presa din Romania cu o metoda de slabit inventata de grupul Italfarmacia, inregistrata si cu drept de folosinta EXCLUSIV de catre concernul italian pe teritoriul Uniunii Europene. In ce priveste Romania, LIPOSUCTIA ALIMENTARA este o metoda si o marca cesionata exclusiv de grupul Italfarmacia nutritionistei Marie Vranceanu. Fara sa tina cont de dreptul de proprietate intelectuala, Dejan Perinacz pare ca si-a insusit aceasta metoda si o prezinta ca fiind una pe care o recomanda celor care apeleaza la el pentru consiliere nutritionala.
"Sunt dezgustata de ce face acest individ. El se autointituleaza nutritionist. Eu nu pot face apreciere asupra competentelor dumnealui, atata vreme cat nu am vazut vreun act care sa-i ateste aceasta calitate. In ce ma priveste, am zeci de certificate care atesta atat studiile mele in domeniul nutritiei, cat si competentele mele. Ce ma deranjeaza este ca acum isi face reclama pe la toate posturile TV unde este invitat, sau in presa scrisa, cu metoda de slabit "liposuctia alimentara", pe care doar eu am dreptul sa o folosesc in Romania. Italfarmacia a brevetat aceasta metoda, o are inregistrata cu drept de folosinta in toata Uniunea Europeana. Colaborarea mea cu grupul italian este cunscuta, renumitul profesor Marchetti mi-a cesionat mie dreptul de a folosi acest termen pe teritoriul Romaniei. Am sunat si la OSIM, insa ei mi-au zis ca, atata vreme cat am si publicat o carte chiar cu acest titlu, nu mai e cazul sa inregistrez termenul, dreptul de proprietate intelectuala vine de la sine. Il somez public pe acest domn Dejan Perinacz sa nu mai foloseasca termenul de LIPOSUCTIE ALIMENTARA in nicio comunicare viitoare pe teme de nutritie, sa-si retraga orice apreciere exprimata pana acum in presa din Romania in legatura cu acest termen pe care nu are dreptul sa il foloseasca, dar il prezinta ca pe un model de dieta pe care il recomanda pacientilor dumnealui. Este revoltator cum acest domn Dejan Perinacz nu respecta nici macar normele elementare de fair-play fata de pacienti, daca de lege nu tine cont. Consider ca deserviciile aduse acestei metode, la care am lucrat impreuna cu Italfarmacia, pot fi considerabile, atata vreme cat unii pacienti, indrumati gresit, pot dezvolta o serie de afectiuni sau pot esua in procesul lor de pierdere a greutatii si imi rezerv dreptul de a-l actiona IN INSTANTA pe acest individ, Dejan Perinacz", a precizat, pentru ziarulring.ro reputatul nutritionist Marie Vranceanu.

 

INCREDIBIL! Gainusa cere FALIMENTUL Prima TV, Huidu are și el o PROBLEMA

INCREDIBIL! Gainusa cere FALIMENTUL Prima TV, Huidu are și el o PROBLEMA


Fostul carcotas transformat in cusurgiu a rezistat un an fara sa fie platit de patronul Cristian Burci, iar luni a cerut oficial, in instanta, falimentul Prima Broadcasting Group SRL, firma care opereaza Prima TV. Mihai Gainusa e primul care bate cu pumnul in masa, insa lista celor care au de primit bani e mult, mult mai lunga...
Firma de productie a lui Mihai Gainusa, Trosc Pleosc Production SRL, a cerut insolventa Prima Broadcasting Group SRL la Tribunalul Bucuresti, iar solicitarea va fi judecata pe 22 ianuarie 2015. Tot firma lui Gainusa a deschis luni al doilea proces impotriva Prima TV, avand ca obiect "ordonanta de plata".
"Incerc sa-mi recuperez banii pe munca mea"
Contactat de "ring", Mihai Gainusa a explicat motivele pentru care firma sa cere falimentul Prima TV: "Avocatii mei se ocupa de chestiunea aceasta si nu pot oferi detalii. Cei de la Prima Broadcasting Group SRL au sa-mi dea niste bani, a trecut foarte mult timp si asta e... Eu am oprit emisiunea («Cusurgiii», la Prima TV – n.r.) pentru a nu se mai acumula alte datorii. Avocatii se ocupa de totul si incerc sa-mi recuperez banii in special pe munca mea si a echipei mele. Nu e vorba doar despre asta... Eu sunt neplatit si pentru doua sezoane din «Cronica Carcotasilor»".


A platit din buzunar show-ul "Cusurgiii"
Surse apropiate realizatorului TV au dezvaluit, pentru "ring", ca, desi Trosc Pleosc Production SRL nu a primit de la Prima TV banii pentru "Cusurgiii", cei implicati in emisiune au fost platiti. "Mihai Gainusa le-a dat banii la zi tuturor colaboratorilor sai. El si-a anuntat recent echipa ca, din motive financiare, emisiunea de la Prima TV se opreste mai devreme decat era programat. Daca se ajunge la o intelegere si se platesc datoriile, se reia emisiunea la Prima TV, altfel vor incepe discutiile cu alte posturi concurente", au marturisit apropiati ai discutiilor.
"N-am cerut nimic"
Informatiile despre dificultatile financiare ale Prima TV sunt confirmate si de Serban Huidu care, deocamdata, nu incearca executarea silita a firmei lui Burci. "si eu am o problema reala cu Prima TV, dar n-am cerut nimic, dupa cum se vede... si nu sunt singurul (care are o problema cu Prima TV – n.r.), crede-ma!", ne-a declarat carcotasul. Surse din Prima TV au reconfirmat, la randul lor, existenta unor probleme temporare cu banii, adaugand ca patronul continua sa promita ca lucrurile se vor regla.
Burci se scuza ca Basescu: "O fi vreo greseala..."
Cum a reactionat patronul de la Prima TV dupa ce "ring" i-a dat vestea ca Mihai Gainusa cere falimentul Prima Broadcasting Group SRL? Nu a recunoscut nimic, insa crede ca se va... rezolva. "Pe bune?! Nu cred asta!... Nu cred asa ceva! O fi vreo greseala... probabil ca... Se rezolva! Nu știu despre asa ceva", a declarat, pentru "ring", Cristian Burci, cel care mai detine in Romania holdingul Adevarul si agentia de publicitate Graffiti BBDO.
"De ce nu mai exista in grila Prima TV emisiunea «Cusurgiii»? Am luat vacanta mai repede!" - CODRUT KEGHES
32 de editii ale show-ului "Cusurgiii" a difuzat Prima TV din 22 septembrie pana pe 13 noiembrie 2014.
FOTO: IONEL VILCAN