Aboneaza-te la Newsletter
1taga

Tu ce card ai? Daca ai acest card atunci bancomatul te seaca de bani!

In ultimii ani, in Romania a luat avant afacerea cardurilor preplatite, care ofera avantajul unui card care poate fi alimentat cu orice suma, fara a fi nevoie de deschiderea unui cont.

Cardurile preplatite au si o latura paguboasa, de care multi posesori nici nu stiu: comisioanele. Fie ca este vorba despre comisionul pentru incarcarea cardului sau cel perceput pentru retragerile de numerar, romanii pierd, cu fiecare drum la bancomat, chiar si 5,5 lei de pe cardurile preplatite.

Cardurile preplatite sunt produse bancare folosite in strainatate pentru atragerea unor clienti care nu au, in general, relatii comerciale cu institutiile de credit. Cu alte cuvinte, nu au conturi curente sau carduri la banci. Exista si in Romania astfel de produse, insa comisioanele de retragere sau cele de administrare a cardurilor preplatite sunt in unele cazuri mai ridicate decat cele percepute de banca pentru un card obisnuit, scopul acestor produse fiind acela a de impulsiona plata directa cu cardul.

Gift Card BRD

BRD, a doua cea mai mare banca din Romania din punct de vedere al activelor, a lansat recent doua carduri preplatite. Unul dintre acestea, BRD Gift Card este destinat clientilor care nu stiu ce cadouri sa le faca celor dragi de Sarbatori.

Cardul costa 10 lei si poate fi alimentat cu o suma curpinsa intre 50 de lei si 1.000 de lei. Produsul este valabil un an, insa banii nu pot fi retrasi de la ATM. Cardul este nenominal si poate fi folosit pentru a plati la comercianti, nu insa si pentru plati online sau in strainatate. Clientul poate totodata sa-si interogheze soldul, sa-si schimbe PIN-ul si sa vada ultimele zece operatiuni facute.

Al doilea card preplatit, BRD card prepaid reincarcabil, costa 20 de lei. Acesta poate fi alimentat cu sume cuprinse intre 50 de lei si 10.000 de lei. Este valabil trei ani, iar reincarcarea costa 5 lei. Pentru platile la comercianti banca nu percepe niciun comision, insa retragerea de numerar de la ATM-urile BRD costa 5 lei, iar de la alte bancomate 1% din valoarea tranzactiei plus 4 lei.

Comisioanele sunt ceva mai ridicate decat cele aferente cardurilor obisnuite emise de BRD. Spre exemplu, la majoritatea cardurilor in lei, banca percepe un comision de retragere de 0,2%, minimum 0,5 lei de la ATM-urile din reteaua proprie. Astfel, la o retragere de 100 de lei, comisionul la un card obisnuit este de 50 de bani, fata de 5 lei cat se percepe in cazul cardului preplatit reincarcabil.

Cele doua produse preplatite nu pot fi folosite pentru plata facturilor.

Cardul de debit preplatit Visa Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank a lansat in vara anului 2009 doua carduri preplatite, cardul nominal cu un soldmaxim de 10.000 de lei si cardul nenominal, cu un sold maxim de 6.000 de lei. Ambele au un comision zero pentru platile online sau la comercianti.

Costul cardurilor preplatite este de 18 lei. Incarcarea initiala minima este de 10 lei. Comisionul de tranzactie este zero in Romania si 1% din valoarea tranzactiei in strainatate.

Comisionul lunar de administrare este de 8 lei, cu exceptia primei luni pentru care nu se percepe acest comision.

Taxa de reincarcare este de 3,65 de lei, iar taxa de retragere numerar de la ATM este de 5,5 lei, respectiv 12,75 lei, plus 1% din valoarea tranzactiei, in situatia in care banii sunt scosi de la un bancomat din strainatate. Totodata, taxa de interogare a soldului este de 1,25 de lei.

Detinatorii acestor tipuri de carduri pot folosi serviciul mobil integrat YAP pentru a transfera bani sau pentru a-si verifica soldul de pe telefonul mobil, prin intermediul unui SMS.

Pentru emiterea unui card de debit obisnuit, in lei, taxa perceputa de Raiffeisen Bank este de 15 lei, in timp ce taxa anuala de administrare este de 20 de lei, circa 1,6 lei pe luna, ambele mai mici decat cele aferente cardurilor preplatite.

Depunerea initiala minima este de 35 de lei, iar comisionul de retragere este de 0,2%, minimum 0,2 lei in reteaua bancii. Practic, pentru retragerea sumei de 100 de lei, comisionul este de 20 de bani, fata de 5,5 lei in cazul cardului preplatit.

Cardul preplatit Carrefour MasterCard

In 2010, Carrefour a fost primul comerciant din Romania care a lansat, in parteneriat cu Raiffeisen si sub sigla MasterCard, un card preplatit.

Cardul se poate ridica de la orice hypermarket Carrefour si poate fi folosit pentru plati online sau la comercianti. Totodata, banii pot fi retrasi de la orice bancomat care afiseaza sigla MasterCard.

Comisioanele sunt similare celor percepute pentru cardurile preplatite de la Raiffeisen, insa costurile emiterii cardului si comisionul lunar de administrare sunt ceva mai scazute, de 10 lei, respectiv de 6 lei pe luna, cu exceptia primei luni care este gratuita.

Cardul poate fi alimentat cu sume cuprinse intre 10 lei si 2.500 de lei.

Posta Romana Cashplus MasterCard

Posta Romana a lansat in 2009 un card de debit preplatit, de uz general. Cardul costa 18 lei. Comisionul lunar de administrare este de 4,95 lei.

Cu ajutorul acestui produs se pot efectua tranzactii de alimentare sau de retragere de numerar, precum si plati la comercianti sau pe internet.

Cardul se poate incarca la orice oficiu postal din tara. “Daca faci cumparaturi si platesti cu cardul vei primi inapoi 1% din valoarea tranzactiei (BonusCash). Dupa ce totalul cumulat al cumparaturilor ajunge la 1000 lei, procentul BonusCash devine 0,5%”, se arata pe site-ul companie.

Posta Romana pune la dispozitie doua astfel de produse, unul nominal si unul nenominal. Pentru cardul nominal, limita maxima de alimentare este de 10.000 de lei, iar pentru cel nenominal, de 6.000 de lei.

Totodata, pentru retragerile de la ATM, limita cardului preplatit nenominal este de 250 de lei pe zi, iar al cardului nominal de 1.000 de lei pe zi.

Sursa: gandul.info

ARTICOLE IN TOP

INCREDIBIL, autoritatile RECUNOSC! ANRC: Facturile la caldura sunt calculate dupa o METODA GRESITA

INCREDIBIL, autoritatile RECUNOSC! ANRC: Facturile la caldura sunt calculate dupa o METODA GRESITA


Metoda de calculare a consumului de energie termica la apartamentele cu repartitoare va fi schimbata. Un studiu al inginerilor instalatori, realizat la cererea Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), a aratat ca transferul de caldura dintre apartamentele incalzite catre cele neincalzite ajunge la un procent de 78%.


Bucuria locatarilor cu repartitoare care isi inchid caloriferele si se incalzesc prin peretii vecinilor este pe cale de disparitie. Un studiu realizat de Facultatea de Instalatii Bucuresti si Asociatia Inginerilor Instalatori din Romania, la cererea ANRSC, a aratat ca metoda actuala de calcul pentru repartitoarele de costuri la energia termica este total eronata. "Avem gata un studiu cu repartitoarele pe care o sa-l testam in aceasta iarna, sa vedem cum se comporta si o sa facem, eventual, unele modificari. Din acest studiu a reiesit ca trebuie sa luam in calcul si transferul de caldura prin pereti, sa tinem cont si de alte surse de caldura, adica de centralele termice aflate in condomeniile respective. Asadar, pentru impartirea cantitatii de energie in condomenii, trebuie sa se tina seama de aceste aspecte. Totodata, specialistii autori care au participat la acest studiu au prezentat si o noua metoda de impartire a consumului. Practic, studiul a relevat ca transferul caldurii prin pereti ajunge pana la 78% intre un apartament incalzit si unul total neincalzit", ne-a declarat Doru Ciocan, presedintele ANRSC.
Opaina: Singura solutie, robinete cu limita de actiune
Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), sustine insa ca singura solutie pentru controversa repartitoarelor este montarea unor robinete care sa impiedice inchiderea totala a caloriferelor. "Repartitoarele de costuri sunt, intr-adevar, bune, dar cu conditia sa nu inchizi caloriferul. In toate tarile civilizate nu s-a permis inchiderea caloriferelor, ci s-au montat robinete cu limita de actiune. Numai in Romania nu s-a intamplat asa. Temperatura din incapere nu trebuie sa coboare sub 18 grade Celsius. Asta este regula, nu mai trebuie sa o mai negociem cu nimeni. O singura masura ar fi eficienta: toate robinetele care se monteaza trebuie sa opreasca inchiderea completa a caloriferelor. Si s-a terminat si cu peretii, si cu transferul, si cu vecinii, si cu circul, si cu tot. Ar trebui sa vii catre oameni cu o solutie, nu cu bata. Ca se trezeste unul, dupa o luna de stat in frig si de incalzit prin pereti, ca ii vine factura 80%. Ce face atunci? Poate sa moara in fata listei de intretinere! Mai intai ai datoria sa-i spui ca trebuie sa faca asa, adica sa monteze robinete cu limita, si abia dupa aceea, daca nu face asa, vii si spui ca are de platit atat si atat", a afirmat Radu Opaina.
"Obligativitatea montarii repartitoarelor de costuri intra in vigoare din 2016, deci avem timp sa testam noua metoda de calcul.", DORU CIOCAN, presedintele ANRSC
"O schimbare a modului de calcul este facuta ca sa-l arda pe om la buzunare.", RADU OPAINA, presedintele FAPR