Aboneaza-te la Newsletter
dada

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Stefan! VIDEO

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Stefan. Peste 410.000 de romani care poarta numele isi serbeaza onomastica.

Numele Sfantului Apostol Stefan este purtat de 415.276 de romani, dintre care 301.609 sunt barbati si 113.667 sunt femei, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.
Vezi mai multe din Documentare, Science & Tech pe 220.ro

Majoritatea barbatilor sarbatoriti, respectiv 269.336, poarta numele Stefan, 3.255 se numesc Stefanel si alti 500 au fost botezati Fane.

Dintre femeile sarbatorite in 27 decembrie, 80.464 se numesc Stefania, 22.630 sunt Stefana si 9.193 Fanica.

O veche traditie, implinita in ziua praznicului, se refera la icoana care-l infatisaza pe mucenicul martir: crestinii care se confrunta cu probleme de sanatate sau se judeca de multa vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine sa aduca in casa lor o icoana cu Sfantul Stefan, sfintita in aceasta zi.

Misiunea Sfantului Stefan era aceea de a demonstra ca Iisus Christos este Mesia, cel prezis de prooroci in Vechiul Testament. Datorita ravnei si credintei sale, Dumnezeu l-a invrednicit cu puterea de a savarsi minuni si de a arata semne mari in popor.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.

In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului si se impart copiilor saraci. De asemenea, de Sfantul Stefan, se prepara si se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea lui muceniceasca.

Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor cu probleme mari de sanatate, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Stefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite in aceasta zi.

In ziua praznicului, este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pun viata in primejdie.

A PACATUIT sau nu Brenciu la propria nunta? Preotii EXPLICA de ce artistul a FUGIT prin ALTAR

A PACATUIT sau nu Brenciu la propria nunta? Preotii EXPLICA de ce artistul a FUGIT prin ALTAR


Iesirea prin altar de la propria cununie religioasa nu a fost taxata de preoti, din contra, a fost binecuvantata… "Sigur, a invocat un alt motiv pentru a putea iesi pe acolo din biserica", a declarat, pentru "ring", un preot care a dorit sa isi pastreze anonimatul.


Și-a dorit o ceremonie secreta, dar totuși a reusit sa atraga atenția asupra lui. "In altar pot intra barbatii, dar doar cu conditia sa nu treaca prin fata Sfintei Mese. Pe acolo, doar preotii pot trece, dar si ei doar imbracati pentru slujba. Sigur nu le-a spus fetelor bisericesti ca vrea sa fuga de presa, ci poate a mers in altar ca sa-si ia certificatul de casatorie. Daca a fost, intr-adevar, ca sa fuga de reprezentantii mass-mediei, nu a fost frumos", ne-a mai spus preotul.
Isi atrage ghinionul daca urca pe scena la nunta lui
Un alt preot de langa Brasov e de parere ca intrarea lui Brenciu in altar e de bun augur daca preotul i-a permis. "In niciun caz nu a intrat pe usile imparatesti. Pe acolo intra doar preotii. De obicei, barbatul intra in altar doar daca e chemat de preot fie sa ii citeasca o rugaciune, fie sa fie ajutat sa duca sau sa aduca ceva. In rest, nu prea e voie, dar, daca si-a dorit sa se ascunda de presa si a avut binecuvantare de la preot sa iasa pe acolo, nu e niciun pacat. In privinta cantatului la nunta, intr-adevar, se spune ca nu este bine sa canti pe scena la propria nunta ca aduce ghinion", ne-a spus un alt preot de langa Brasov.
Gigel Frone, surpriza lui Toni Grecu
Petrecerea a avut loc la restaurantul unui hotel luxos din Capitala si printre cei care au sustinut momentele artistice s-a aflat si Gigel Frone, care a cantat mai multe piese mexicane, el fiind surpriza pusa la cale de Toni Grecu. Printre invitatii la nunta s-au aflat si actorii din Serviciul Roman de Comedie, Jojo, Gina Pistol, Anca Rusu si sotul ei Stefan Lungu, Toni Grecu, cei din urma luand parte si la slujba religioasa.
"Nu am cerut-o in casatorie, ne-am inteles din priviri. Cand traiesti alaturi de trei fete, o iubita, o bona, o menajera si trei pisici, nu poti sa te simti decat fericit.", HORIA BRENCIU