Acasă Stirile zilei Stiinta TEORIA care imparte CREDINCIOSII in tabere diferite! IISUS, OM, PROFET sau DUMNEZEU?

TEORIA care imparte CREDINCIOSII in tabere diferite! IISUS, OM, PROFET sau DUMNEZEU?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Orice credincios stie in felul sau cine a fost Iisus si ce a facut el, dar aceasta teorie imparte lumea crestina in mai multe tabere.

Iisus nu a scris carti, nu a condus lupte, nu a avut bogatii si totusi a avut o influenta extraordinara asupra oamenilor prin vorba sa si prin faptele sale. Polemica ramane si astazi, e un subiect fierbinte cand specialistii in teologie spun, pe de o parte ca Iisus a facut sa-si epateze propria persoana si alti specialisti care afirma ca de fapt el a reusit sa-i elimine si pe cei care se opuneau , dar si pe cei care i-au fost fideli.

Iisus devenise un real pericol pentru romani dar si pentru ierarhia evreiasca. In numai trei ani, Iisus a reusit sa schimbe lumea pentru 20 de secole. Multi sefi care i-au urmat, au incercat sa schimbe ceea ce el a propovaduit, dar in zadar. Iisus a fost numai un mare om, sau a fost cu totul altceva? Joseph Klausner spunea ca Iisus este universalitatea recunoscuta, el reprezentand eticul in stare pura si sublima, care fac sa paleasca moralitatea si credinta noastra.

Sunt istorici care au observat diferente majore intre Iisus si alti creatori de religii. Intrebarea este a fost Iisus pamantean? La intrebarea cine sunt eu, Buddha a raspuns ca este un simplu muritor, in timp ce Iisus a spus ca este divin. Scriitorul John Piper afirma ca Iisus a incercat sa-si aroge o parte din puterea divina a lui Dumnezeu. Iisus spunea apropiatilor ca daca l-au vazut pe el, au vazut puterea divina.

Ce insemnatate are aceasta fraza?

A fost Iisus un profet cum au fost Moise sau Daniel? Cu siguranta nu, spun specialistii. Cu toate acestea, Iisus nu a spus niciodata raspicat ca el este om, profet sau este Dumnezeu. Cand Filip l-a rugat pe Iisus sa-l arate pe Dumnezeu, acesta a raspuns ca el este Dumnezeu. El este cel care reinvie, el daruieste viata dar si moartea. Nimeni nu va ajunge la Dumnezeu, inainte sa treaca pe la mine, spunea Iisus.

Sunt istorici care considera ca Iisus este un mit. In lumea evreilor, intr-o zi apare Iisus care spune ca este parte din Dumnezeu. Ideile sale sunt radicale pentru oamenii de rand. Intrebarea pe care si-au pus-o multi specialisti a fost cea legata de faptul ca si noi oamenii suntem parte din Dumnezeu, inseamna ca suntem egalii lui Iisus? Suntem egali cu Iisus? Cum a putut Iisus sa fie si om si divinitate? S-a jertfit pentru a ne mantui pe noi oamenii, de greselile noastre, un simplu om? In Evanghelia dupa Ioan aflam ca evreii au aruncat cu pietre in Iisus, nu pentru ca era un invatat cu idei radicale, ci pentru simplul fapt ca Iisus din simplu om a vrut sa se faca Dumnezeu.

C.S.Lewis a fost un mare scriitor si cercetator care a facut multe studii cu privire la Dumnezeu si Iisus, la religia crestina si la noi oamenii de rand. El sustinea ca oamenii s-au nascut ca sa-l venereze pe Dumnezeu si sa-l asculte. Lewis vorbeste despre o anumita ipocrizie pe care lumea crestina a impus-o. Suntem mai buni crestini daca am mancat, le-am dat copiilor sa manance, ne-am iubit sotia, ne face rugaciunea si ne culcam, sau suntem mai putin buni crestini daca ascultam muzica de Bach?

E o dezbatere intre cei care vad credinta in anumite canoane si cei care considera credinta si dincolo de ele. Aceasta tema este asemanatoare cu cea legata de a merge in biserica pentru a te ruga sau poti sa faci acest lucru oriunde? Lewis a considerat ca pentru noi, oamenii este foarte important sa aflam identitatea lui Iisus. Daca Iisus nu ar fi Dumnezeu, cum ar putea moartea lui sa ne mantuie pe noi, muritorii?

Probabil ca ideea transmisa de Lewis ca ne-am nascut ca sa sa-l veneram si sa-l ascultam pe Iisus, fara a ne mai pune intrebari cine a fost cu adevarat?

Sursa: efemeride.ro

Citeste caplimpede