Acasă Stirile zilei Stiinta TABLITELE din EBLA demasca tot ce s-a stiut despre BIBLIE! RELIGIILE, cazute...

TABLITELE din EBLA demasca tot ce s-a stiut despre BIBLIE! RELIGIILE, cazute sub MINCIUNA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Tablitele din Ebla demasca toate teoriile cunoscute despre Biblie, acestea fiind scrise intre anii 2300-2250 i.Hr si recunoscute pentru informatiile impresionante pe care le contin.

Ebla a fost un oras antic, care a fost situat in nordul Siriei, la aproximativ jumatatea distantei dintre orasele Hamat si Aleppo. Pentru a scoate la iveala cele mai importante secrete antice, arheologii au demarat sapaturile in situl cu pricina in 1960. Zece ani mai tarziu au fost descoperite o serie de tablite extraordinare printre ruinele unui palat antic.

Acestea au devenit cunoscute sub numele de “tablitele din Ebla“. Odata cu trecere anilor si cu inaintarea sapaturilor, arheologii au scos la lumina zilei nu mai putin de 17.000 de astfel de tablite. S-a stabilit ca acestea au fost scrise in timpul ultimelor doua generatii ale orasului Ebla, adica intre anii 2300-2250 i.Hr. Dar cel mai fascinant aspect nu este acela al vechimii, ci informatiile impresionante pe care le contin.

Oamenii de stiinta au fost socati atunci cand au vazut ca limba de scriere folosita este asemanatoare cu ebraica veche. Acest fapt pare de-a dreptul uimitor pentru ca istoria nu precizeaza nicio legatura certa intre civilizatia care a trait pe actualul teritoriu al Siriei si cea a evreilor.

Mai mult de atat, numeroase fapte care se regasesc si in Biblie sunt relatate cu lux de amanunte in scrierile eblaite. Numele unor personaje importante, cum ar fi Adam, Eva, Abarama / Abraham, Bilha, Ismael, Esau, Mihail, Saul si David sunt descrise ca si cum ar fi trait in acel oras. In plus, numele oraselor antice, Astarteelor, Sinai, Ierusalim, Hator, Lachis, Meghido, Gaza, Iope, Ur, si Damasc sunt mentionate in diverse tablite.

Giovanni Pettinato, un specialist de origine italiana, sustine ca tablitele din Ebla aduc in lumina reflectoarelor o poveste fascinanta care se regaseste in Geneza, capitolul 14. Cei mai multi dintre teologi erau de parere ca victoria lui Abraham asupra lui Chedorlaomer, doi regi ai Mesopotamiei, nu era decat o simpla legenda, iar orasele Sodoma, Gomora, Adma, Zeboim si Zoar au fost pure inventii, dar tablitele confirma veridicitatea acestei intamplari.

Un alt aspect de luat in seama este celebrul imn al creatiei. Istoricii ne invata ca civilizatia din Ebla nu a avut nicio legatura cu nicio religie. Ea s-a supus paganismului, iar zeii supremi au fost Dagan, Baal si Ishtar. Cu toate acestea, in imnul creatiei se aminteste de catre un Dumnezeu atotputernic, care a creat pamantul, a facut lumina zilei, natura si apoi omul.

Sursa: efemeride.ro