Acasă Stirile zilei Stiinta SUPERSTITII si TRADITII din batrani cu ocazia Solstitiului de iarna 2014!

SUPERSTITII si TRADITII din batrani cu ocazia Solstitiului de iarna 2014!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Momentul solstitiului de iarna, respectiv al inceputului iernii astronomice, are loc in jurul datei de 21 decembrie. Incepand de la aceasta data, pana la 21 iunie, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator, relateaza realitatea.net.

GOOGLE marcheaza duminica, 21 decembrie, solstitiul de iarna din 2014, respectiv inceputul iernii astronomice, prin schimbarea logoului cu un doodle special care sugereaza pregatirea pentru anotimpul rece.

 

SOLSTITIUL DE IARNA 2014. Superstitii si traditii stravechi

La origini, credintele populare se afla sub semnul soarelui, pe care stramosii nostri il sarbatoreau la solstitii si echinoctii, momente astronomice remarcabile. Pe 21 decembrie, are loc solstitiul de iarna, cand Soarele se afla la cea mai joasa inaltime, dupa care, din „mos lipsit de putere” incepe sa intinereasca si urca progresiv pe bolta cereasca.

Aceste evenimente erau marcate de strabuni prin obiceiul urcarii pe munte, cu torte aprinse, pentru a intampina rasaritul Soarelui si a se inchina acestuia, precum si altor zeitati. Dupa rugaciune, se tineau petreceri cu foc, se canta si se dansa pana la asfintit, cand oamenii coborau la casele lor. Dupa cucerirea Daciei de catre romani, substratul autohton al sarbatorilor de iarna a fost imbogatit cu Saturnaliile si Calendele lui ianuarie, scrie ziuaconstanta.ro.

Saturnaliile (17-23 decembrie) reprezinta sarbatori romane inchinate zeului Saturn si sotiei sale Ops, care personifica rodnicia pamantului. In spatiul mioritic, Saturn a fost identificat de antici cu Zamolxe. Calendele lui ianuarie reprezinta sarbatorile de inceput de an, deosebit de venerate la romani, cand isi ofereau daruri si isi transmiteau urari. Atunci se imparteau ramuri verzi de laur sau palmier pe care erau prinse smochine, turta dulce sau alte daruri, traditie transmisa poporului nostru prin obiceiul Sorcovei. Tot de la romani s-au transmis in credinta solara a stramosilor nostri elemente din cultul lui Mithra, sarbatorit pe 25 decembrie ca Sol Invictus (Soare invincibil).

 

 

Citeste in pagina urmatoare cand vor avea loc urmatoarele solstitii de iarna!