Acasă Stirile zilei Stiinta Stii pe cineva cu aceasta GRUPA DE SANGE? Spune-i cat de VALOROS...

Stii pe cineva cu aceasta GRUPA DE SANGE? Spune-i cat de VALOROS este pentru OMENIRE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In lume exista cateva grupuri restranse de oameni care detin o grupa de sange foarte rara, cum ar fi vorba despre Rh-ul negativ, care este o descoperire a ultimelor decenii si care a uimit oamenii de stiinta.

Descoperire in 1961

Pana in anul 1961 nu a existat nicio dovada a existentei acestui grup sanguin care a fost identificat pentru prima data la o femeie aborigena din Australia. Conform unui articol publicat de revista „The Atlantic”, la momentul respectiv, medicina catalogase drept imposibila supravietuirea unui astfel de embrion, nemailuand in calcul transformarea sa in adult.

In articol, suedezul Thomas – care facea parte dintre cele 43 de persoane suedeze care, conform recensamantului din anul 2010, aveau Rh-ul negativ – spune ca viata sa nu este neaparat diferita sau complicata:

„Nu am o problema cum ar fi hemofilia care are impact asupra vietii cotidiene. In acest sens am noroc. Ma bucur, de asemenea, de faptul ca, desi sangele meu este asa, nu exista probleme in ceea ce priveste posibilitatea de a avea copii.”

Singura problema de sanatate pe care o are este o usoara anemie cauzata de faptul ca doneaza sange de patru ori pe an. Fara indoiala, in cazul unui accident sau in cazul unei operatii care ar necesita o transfuzie de sange, gasirea tipului sau sanguin ar putea fi destul de dificila. Din aceasta cauza, atat Thomas cat si parintii sai, isi iau masuri serioase de siguranta: nu a mers niciodata in tabara cand era copil, iar ca adult evita sa calatoreasca in tari in care nu ar putea primi ingrijiri medicale corespunzatoare. Are mereu asupra lui un card al Laboratorului Francez de Referinta Imunohematologica care specifica grupa lui sanguina; o transfuzie cu orice alta grupa de sange ar putea fi fatala.

Nu este singurul

Conform revistei „Pesquisa”, Leticia Laudino (din localitatea braziliana Curitiba) are si ea Rh-ul negativ, la fel ca mama si ca matusa ei. Articolul explica faptul ca acest asa-zis sindrom are doua cauze. Pe de o parte, mutatia unei gene care nu relationeaza cu antigenele, dar care este responsabila pentru sinteza unei proteine care provoaca o modificare ce face ca aceste antigene sa nu se exprime. Pe de alta, un defect al genei responsabile de sistemul Rh. In anul 2003, nu se cunosteau decat trei astfel de cazuri in toata lumea. Cazul Leticiei a fost al patrulea.

 

Citeste pe oradesibiu.ro!