Acasă Stirile zilei Bani Se anunta FALIMENTUL pentru producatorii de legume si fructe din Romania! Decizia...

Se anunta FALIMENTUL pentru producatorii de legume si fructe din Romania! Decizia RUSIEI are un impact puternic asupra tarii noastre!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana se intoarce ca un bumerang asupra producatorilor de legume si fructe din Romania care ar putea intra in faliment din aceasta cauza.

Producatorii de legume si fructe din Romania sunt ingrijorati de aceasta masura pentru ca nu mai exista un bun raport intre ceea ce recolteaza si ceea ce vinde.

“Spre exemplu in Galati s-au facut 2.000 de hectare de ceapa si nu s-a vandut nimic. Pe langa faptul ca avem o productie mai mica decat anul trecut, mai trebuie sa scadem si preturile pentru ca legumele din afara ajung sa fie la jumatate din pretul pe care il dam noi. Spre exemplu rosile din Polonia se vindeau cu 1,5 lei per kilogram. Noi nu putem sa le dam la un astfel de pret pentru ca investitiile facute in culturi sunt mult mai mari, si ajungem sa nu mai avem niciun profit”, a declarat pentru Capital, Aurel Tanase, directorul general al Organizatiei Interprofesionale Nationale Prodcom Legume-Fructe din Romania.

Acesta a mai spus ca de doua saptamani de cand a fost anuntat embargoul din Rusia producatorii se confrunta cu o situatie dramatica. „Daca inainte de restrictie plecau 20 de tiruri de legume zilnic spre Europa, acum daca mai trimitem 2-3”, a completat Tanase. Directorul general al Prodcom a mai spus ca si retaileri comanda din ce in ce mai putine legume si fructe de la producatorii autohtoni.

Propunerile de sprijin financiar pentru producatorii romani de legume si fructe afectati de embargoul impus Rusiei vor fi prezentate la reuniunea de la Bruxelles din 14 august, a declarat, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

“Saptamana trecuta am transmis informal o nota Comisiei Europene privind situatia sectorului de legume si fructe din Romania in urma embargoului impus de Federatia Rusa, iar in data de 12 august nota a fost trimisa oficial la Bruxelles. Propunerea Romaniei vizeaza acoperirea pierderilor de venit suferite de producatori, indiferent de forma de organizare. In functie de solutia adoptata de Comisie vom solicita ajutorul financiar, dar deocamdata nu avem o evaluare a pagubelor”, a precizat Botanoiu.

Potrivit sursei citate, in data de 11 august a fost analizat la Bruxelles, in cadrul DG Agri (n.r. Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala), impactul sanctiunilor impuse de Rusia asupra pietei, iar in 12 august, intr-o noua reuniune extraordinara a Comitetului Politic de Securitate la nivelul UE, s-a discutat despre modul in care masurile luate de Rusia afecteaza agricultura si comertul UE. In 14 august va avea loc, la Bruxelles, reuniunea extraordinara a Comitetului de Gestiune pentru organizarea comuna a pietei unde fiecare stat isi va prezenta problemele specifice si propunerile.

„La reuniunea din 14 august se va aproba una dintre solutiile posibile pentru a putea compensa pierderile producatorilor. Poate fi interventia publica, recoltarea inainte de coacere, distributia gratuita. In functie de solutia stabilita, Romania va solicita sprijin pe masura respectiva. In acest sens, am cerut date in teritoriu din sectorul legume si fructe pentru o evaluare a pagubelor, indiferent daca producatorii sunt sau nu organizati”, a spus Botanoiu.

Uniunea Europeana are, prin Politica Agricola Comuna (PAC), un instrument de interventie, o rezerva de criza, in valoare de 433 de milioane de euro prin care se poate veni in sprijinul producatorilor europeni.

Producatorii romani de legume si fructe au cerut Ministerului Agriculturii sa notifice Comisia Europeana cu privire la pierderile pe care le inregistreaza in urma embargoului impus de Federatia Rusa tarilor UE, avansand o suma de 300 de milioane de euro pentru a putea acoperi costurile.

„Daca Romania nu va primi acest sprijin atunci vom asista la multe falimente”, a conchis Tanase.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro in 2013.

Acesta nu a exclus insa posibilele efecte care ar putea aparea, in timp, pe piata interna din cauza unui aflux mare de produse provenite din tarile care exporta masiv in Rusia.

Sursa: agerpres.ro