Acasă Stirile zilei SCENARIU HORROR privind un razboi NATO-RUSIA! Statele membre NATO, in pericol!

SCENARIU HORROR privind un razboi NATO-RUSIA! Statele membre NATO, in pericol!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Comisia parlamentara britanica care se ocupa cu problemele de Aparare apreciaza un scenariu horror in privinta unui razboi intre NATO si Rusia, Alianta Nord-Atlantica nefiind pregatita sa faca fata unui atac al Rusiei.

„Riscul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru NATO, in pofida faptului ca ramane slab, este real. Nu suntem convinsi ca NATO ar fi pregatit sa faca fata acestei amenintari”, a declarat Rory Stewart, presedintele Comisiei parlamentare multipartite insarcinate cu probleme de Aparare.

Un raport intocmit de catre aceasta Comisie indeamna Alianta Nord-Atlantica, din care fac parte 28 de state, sa stationeze in mod permanent trupe si material militar in Estonia si Lituania. De asemenea, Comisia recomanda infiintarrea unui sediul NATO in statele baltice.

Acest indemn intervine in contextul in care Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) tocmai au impus Rusiei noi sanctiuni, cele mai dure de la Razboiul Rece incoace, din cauza implicarii Moscovei in criza din Ucraina.

Statele membre ale Grupului Celor Sapte (G7) au condamnat, de asemenea, rolul destabilizator al Rusiei si au amenintat cu noi sanctiuni in cazul in care Moscova nu opteaza pentru „calea dezescaladarii”.

Raportul Comisiei parlamentare britanice considera situatia din Ucraina o „trezire” care releva „lacune alarmante in situatia pregatirii NATO”.

„Un atac rusesc neconventional, utilizand tactici asimetrice – ultima expresie folosita pentru acest concept este «razboi ambiguu» – (…) va fi deosebit de dificil de contrat”, subliniaza Comisia.

Ea cere ca tactici precum o recurgere la atacuri cibernetice sau la militii sa fie incluse in Articolul 5 al Tratatului NATO, potrivit caruia toate statele membre au obligatia sa ajute orice alt stat membru atacat.

„Alianta Nord-Atlantica nu a considerat Rusia un adversar sau o amenintarre teritoriala potentiala fata de vreunu dintre membrii sai in ultimii 20 de ani”, se subliniaza in raport.

„Ea este obligata de-acum sa faca acest lucru, din cauza actiunilor recente ale Rusiei”, indeamna parlamentarii britanici.

O purtatoare de cuvant NATO a anuntat ca acest raport va fi studiat cu atentie si ca un „plan de actiune” va fi discutat la viitorul summit NATO, in septembrie.

„NATO a adoptat deja masuri de consolidare a apararii sale comune, in special pentru aliatii nostri din (Europa de) Est, suplimentand numarul avioanelor in spatiul aerian, al navelor pe mare si al exercitiilor terestre”, a precizat purtatoarea de cuvant.

Sursa: mediafax.ro