Acasă Stirile zilei Stiinta Satul din Romania BANTUIT de MOROI! Vezi POVESTILE INFRICOSATOARE ale satenilor despre...

Satul din Romania BANTUIT de MOROI! Vezi POVESTILE INFRICOSATOARE ale satenilor despre acest FENOMEN!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Satucul Gura Racului, din judetul Dolj, este bantuit de moroi, dupa cum povestesc batranii. Satucul a fost stramutat in urma cu 200 de ani din cauza strigoilor dar totusi moroii se mai arata si in prezent la ceas de seara.

Oamenii din Gura Racului isi fac cruce de trei ori inainte sa povesteasca tot ce stiu despre duhurile rele care bantuie zona. Ei cunosc istoria locului si spun cu mana pe inima ca si acum, chiar daca au trecut 200 de ani de cand asezarea a fost stramutata, se tem de strigoi. Satul lor se numea pe vremuri Saliste si a fost mutat dintr-o parte intr-alta din cauza moroilor. Aceasta este legenda pe care o stie toata suflarea din Gura Racului. In satucul aflat la aproximativ 20 de kilometri de Craiova au mai ramas acum aproape 100 de familii, majoritatea locuitorilor fiind trecuti de 60 de ani.

„Sus, in deal, sunt aratanii, mama!“

Localnicii cred ca spiritele rele ii bantuie si acum, iar dupa apusul soarelui, pe ulite nu mai este tipenie de om.

„Sus, in deal, sunt aratanii, mama! Toata lumea stie ca satul a fost stramutat din cauza strigoilor. Si nici acum, nimeni nu are curaj sa treaca pe acolo. Mi-a povestit strabunica mea ca in fiecare noapte se aud zgomote puternice. Duhurile rele bantuie zona, iar cine trece pe acolo are doar de suferit. Un consatean a paralizat intr-o seara cand a dat nas in nas cu un moroi. Nu este poveste, domnisoara, ce va spun eu. Sunt lucrurile adevarate care s-au intamplat aici in satul Gura Racului“, a inceput sa povesteasca Ioana Preda, femeie trecuta de 70 de ani.

Localnicii vorbesc mereu cu teama despre locul „din deal“ unde nu au curaj sa se aventureze nici macar in timpul zilei.

„Doamne fereste sa coboare aici peste noi! Eu in fiecare seara tamaiez prin casa si ma rog la bunul Dumnezeu sa ma apere. Nici nu avem cum sa ne aparam de ei. Eu le-am spus nepotilor mei ca nu au ce sa caute in locul acela si nici pe dumneavoastra nu va sfatuiesc sa mergeti acolo“, a spus o alta localnica, Ioana Militaru, trecuta de 74 de ani.

Cei mai multi dintre oamenii care traiesc aici sunt convinsi ca strigoii sunt sufletele rele ale mortilor, care ies noaptea din mormant si se transforma intr-un animal sau intr-o aparitie fantomatica pentru a pricinui rele celor vii.

„Sunt oameni care nu si-au gasit linistea si fac rau oricarei persoane pe care o intalnesc“, a mai spus Ioana Militaru.

Legenda moroilor s-a transmis din generatie in generatie, fara ca veridicitatea moroilor sa fie pusa la indoiala de cineva.

„Nu vad de ce toate aceste povesti nu ar fi adevarate. De ce ar fi trebuit inventat un astfel de mit, daca nu ar fi existat. Rudele noastre care acum nu mai sunt printre noi si care au trait pe pielea lor acele episoade nu cred ca au avut vreun interes sa fabuleze“, a spus si Mihai Dumitru, in varsta de 63 de ani.

Stramutati din cauza ciumei

De-a lungul celor peste 200 de ani, locuitorii din satul doljean au aflat tot mai multe povesti despre strigoii din deal si despre cum stramosii lor ii potoleau.

„Aici a existat un barbat pe nume Nae Coza care mergea noaptea in cimitir la ala de se zicea ca s-a transformat in moroi si ii cresta inima in patru. Doar asa il putea potoli. Stiu ca lumea nu ne crede, dar asa a fost atunci. Oamenii nu se mutau ei asa daca nu era nimic adevarat. Taranii cu greu isi parasesc locuintele pentru a pleca dintr-un loc in altul. Cu arataniile alea nu este de glumit“, a mai povestit si nea Ilie, un alt satean din Gura Racului.

Batranul isi aminteste ca ultima oara cand a trecut pe acolo a fost in urma cu 10 ani, si atunci in timpul zilei. Istoricul Toma Radulescu a explicat ca in majoritatea satelor din judetul Dolj, oamenii cred in moroi, confirmand faptul ca, intr-adevar, in urma cu 200 de ani satele au fost stramutate, dar din cauza ciumei.

„Multi oameni au murit in urma cu 200 de ani din cauza «Ciumei lui Caragea». Satul Gura Racului a fost stramutat din cauza acestei boli. Satenii, in vremea respectiva, credeau ca duhurile rele ii omorau. Si astazi, taranii pun fuse in pamant la capataiul mortului, iar daca li se pare ca se face moroi ii infig si un an ac in inima“, a precizat istoricul.

Etnologii spun ca mitul strigoilor a existat din Antichitate, insa atunci acestia erau considerati duhuri bune. Cu timpul s-au transformat in duhuri rele. Paula Popoiu, directorul Muzeului Satului „Dimitrie Gusti“ din Capitala, spune ca in Oltenia traditia asta este mult mai vie, iar oamenii inca mai cred in ritualurile de demult.

„Credinta in strigoi este una dintre cele mai persistente. De-a lungul anilor, au existat diferite ritualuri care au ramas pana in ziua de astazi. Mai exact, potrivit ritualului, se infige un piron sau o andrea direct in inima celui care este considerat strigoi“, a declarat Paula Popoiu.

Sursa: adevarul.ro