Acasă Sanatate Cum dormeau stramosii nostri in trecut! Cum ne afecteaza lipsa somnului din...

Cum dormeau stramosii nostri in trecut! Cum ne afecteaza lipsa somnului din secolul 21?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Exista dovezi scrise si valabile care ne demonstreaza ca noi nu dormim bine si ne afecteaza direct sanatatea, deoarece cele opt ore de somn pe noapte ar reprezenta un program nenatural, spun oamenii de stiinta.

Istoricul Roger Ekirch din Virginia, a publicat mai multe rapoarte cu privire la modul de viata a stramosilor nostri. O lucrare publicata in 2001, bazata pe 16 ani de cercetari, a aratat ca omul nu dormea intotdeauna in cele opt ore de somn necesare. Acestia dormeau in doua reprize scurte pe parcursul intregii nopti. Tot procesul de somn avea loc intr-un interval de 12 ore, care incepea cu trei sau patru ore de somn, urmate de aproximativ trei ore in care stateau treji iar apoi adormeau din nou pana dimineata. Ekirch a constatat ca trecerile de la prima parte la a doua parte a somnului a inceput sa dispara din obiceiurile omului la sfarsitul secolului al XVII-lea.

La inceputul anilor 1990, psihiatrul Thomas Wehr a realizat un experiment in timpul caruia mai multi oameni au fost lasati in intuneric cate 14 ore pe zi, timp de patru saptamani la rand. A fost nevoie de ceva timp pentru ca subiectii sa isi formeze un program de somn, insa, pana intr-a patra saptamana, cand au inceput sa-si formeze programul: dormeau intai patru ore, se trezeau apoi o ora sau doua, dupa care adormeau iar, timp de circa patru ore.

Desi cercetatorii care studiau somnul si efectele lui au fost impresionati de rezultatele experimentului, ideea ca trebuie sa dormim opt ore consecutiv pe noapte a persistat si inca este recunoscuta aproape ca o axioma.