Acasă Stirile zilei Bani ROMANIA nu se vede bine deloc din ochii FMI! Ce DEZASTRU s-ar...

ROMANIA nu se vede bine deloc din ochii FMI! Ce DEZASTRU s-ar putea REPETA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania nu se vede bine deloc in ochii FMI care anunta ca vor urma negocieri dure, dat fiind faptul ca dezastrul bugetar din 2008 s-ar putea repeta, bineinteles nu in aceleasi proportii.

Dupa cascada de promisiuni revarsata asupra tuturor categoriilor sociale dependente de bugetul national, Fondul Monetar International (FMI) a vorbit, prin vocea reprezentantului sau in Romania, Guillermo Tolosa.

„A existat un efort considerabil pentru a face economia mai solida si mai rezistenta la socuri, deoarece aceasta stabilitate a venit in urma faptului ca situatia conturilor fiscale este mult mai buna decat in urma cu sase ani. Asadar, credem ca este extrem de important pentru Romania sa nu puna in pericol aceasta imbunatatire considerabila“, a declarat acesta pentru Reuters.

In ce cheie ar trebui descifrata declaratia oficialului Fondului, mai ales dupa o perioada lunga in care a trecut in plan secund, iar guvernul a acaparat toata scena distribuind pensii, salarii, ajutoare si indemnizatii sporite? Este stiuta abordarea austera a institutiei care franeaza cresterea economiei, criticata pana si de propriii analisti intr-un raport recent. Totusi, facand recurs la memorie, niciun guvern nu a apelat de placere la ajutorul sau, ci in momente extreme de critice.

„Ma astept ca anul viitor sa avem cele mai dure negocieri cu FMI de pana acum“, spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, care arata ca vor fi constrangeri bugetare foarte mari din cauza angajamentelor de plata, dar si a acelora de a restrange deficitul pana la 1,4% din PIB.

Alaturi de FMI va fi si Comisia Europeana care, intr-un raport recent, estima un gol bugetar de 10 miliarde de lei pentru 2015. In realitate, minusul porneste de la 15 miliarde de lei pentru ca forul european a calculat exclusiv in baza cadrului legal in vigoare. Prin urmare, nu au fost incluse in acest deficit majorarile de pensii, care se ridica la 2,7 miliarde lei, potrivit ministrului bugetului, si ale ajutoarelor sociale, de inca un milliard de lei. In plus, guvernul a semnat si un acord cu sindicatele din invatamant prin care promite majorarea salariilor cu cate 10% anual, in urmatorii trei ani.

„FMI avertizeaza ca exista riscul ca trendul din ultimii sase ani sa se inverseze. Inca nu este tarziu sa ne redresam, dar vor fi necesare masuri de ajustare atat pe parte de venituri, prin cresterea taxelor, cat si de cheltuieli, prin taieri“, spune Ionut Dumitru.

Opinia sa privind iminenta crestere a taxelor este impartasita de majoritatea analistilor si fiscalistilor, iar proiectul de Cod Fiscal publicat de Ministerul de Finante in vara arata ca guvernul intentioneaza sa creasca foarte mult taxele locale pe cladiri, terenuri si masini. Temerea este cu atat mai intemeiata cu cat taierea unor cheltuieli devine putin probabila dupa promisiunile de campanie.

Insa, guvernul condus de Victor Ponta a dat continuu mesaje ca situatia bugetara este sub control si ca taxele nu vor creste, iar cota unica va ramane neschimbata, aducandu-l ca garant al acestor afirmatii pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu pe care l-a anuntat ca succesor. Numai ca fostul prim ministru a spus in campanie, la un post de radio, ca „va trebui sa vina momentul sa reconsideram acest nivel (al cotei unice n.r.)“.

Citeste despre misiunea imposibila pe PAGINA URMATOARE!