Acasă Stirile zilei Stiinta RETETA COCA-COLA, cel mai VECHI si cel mai bine PAZIT secret din...

RETETA COCA-COLA, cel mai VECHI si cel mai bine PAZIT secret din lume! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cel mai bine pazit secret din lume este cu siguranta reteta Coca-Cola, fiind pastrata in seifuri inca din 1919. Formula este cunoscuta doar de doi angajati ai companiei care nu au voie sa calatoreasca in acelasi avion.

Coca-Cola a fost inventata de farmacistul John Pemberton, acum mai bine de o suta de ani. Americanul a luptat in Razboiul Civil, unde a ajuns la gradul de locotent-colonel in Armata Confederata, si a fost ranit in batalia de la Columbus, Georgia. Ca multi veterani, Pemberton a devenit dependent de morfina, pe care o folosea ca sa-si calmeze durerile provocate de rana de la piept. Incepand cu 1866, farmacistul a inceput sa lucreze la calmante care sa nu contina opiu, pentru a invinge dependenta de morfina si si-a indreptat initial atentia catrecephalanthus oxidentalis, o planta din genul Coffea, la fel ca si cafeaua. A inceput apoi sa experimenteze cu plantele din specia Coca, cunoscute in special pentru alcaloidul psihoactiv care poate fi extras din frunzele lor, cocaina.

Pemberton s-a indreptat apoi spre vinurile de coca, o bautura destul de raspandita in epoca, preferata de personalitati ca Regina Victoria, Papa Pius al X-lea sau Jules Verne. Farmacistul a realizat propria versiune de vin Mariani, o bautura alcoolica fabricata din frunze de coca si vin Bordeaux, la care a adaugat nuci de cola, pentru continutul de cafeina al acestora, si damiana, un arbust cunoscut pentru calitatile sale afrodisiace. Vinul lui Pemberton a fost initial comercializat ca panaceu, care, dupa spusele lui, era eficient impotriva neurasteniei, isteriei, impotentei si depresiei. Odata cu inasprirea legilor impotriva alcoolului, inspirate de miscarea de temperare, care a precedat Prohibitia in Statele Unite, farmacistul a inceput sa dezvolte o reteta care sa nu mai fie bazata pe vin, bautura lui devenind non-alcoolica.

Cele doua ingrediente principale, extrasul de coca si nucile de cola, au dat numele produsului, care a inceput sa fie vandut sub denumirea de Coca-Cola din 1886.

Initial, bautura continea o cantitate insemnata de cocaina, care avea un efect energizant asupra consumatorilor, insa, la inceputul secolului trecut, alcaloidul a fost eliminat, frunzele de coca fiind pastrate doar pentru aroma, iar cofeina a devenit stimulentul principal. In prezent, compania Stepan, din Illnois, este singura din Statele Unite care are dreptul legal de a importa frunze de coca, pe care le aduce in principal din Peru. Cocaina merge catre compania farmaceutica Mallinckrodt, iar frunzele uscate, care nu mai contin alcaloidul interzis, sunt cumparate de catre The Coca-Cola Comany.

Bolnav si falit, in special din cauza dependentei de morfina de care nu a scapat niciodata, John Pemberton i-a vandut compania lui Asa Candler, un om de afaceri din Atlanta. Farmacistul nu a scris niciodata reteta pentru Coca-Cola, pe care o considera un secret important, astfel ca a impartasit-o doar cu asociatii sai. Cand Ernest Woodruff a cumparat compania de la Candler insa, in 1919, si-a garantat imprumutul la banca cu o copie scrisa a retetei. Aceasta a fost recuperata in 1925, cand datoria a fost achitata, iar varianta scrisa a formulei lui Pemberton a fost depusa intr-un seif al bancii Trust Company, in prezent SunTrust Bank, unde a ramas pana in 2011, cand a fost mutata la muzeul World of Coca-Cola.

In afara unei incercari de schimbare, pe piata din Statele Unite, in 1985, (care insa nu a dat roade, astfel ca s-a revenit la formula initiala) reteta nu a suferit modificari importante de mai bine de 80 de ani.

„Misterul atrage atentia si, de multe ori, este vazut ca un element al calitatii”, spune, pentru CNN, Ben Voyer, profesor de psihologie sociala si marketing la London School of Economics.

„Consumatorul tipic se va gandi ca produsul trebuie sa fie foarte valoros daca firma depune atat de mult efort sa protejeze formula”, adauga el.

Reteta este si astazi unul dintre cele mai bine pastrate secrete din comert si este pastrata la muzeul companiei, World of Coca-Cola. Seiful, invaluit de fum si lumini rosii, a fost special construit pentru a pazi hartia scrisa in 1919. Seiful are usi de otel, care necesita un cod si trecerea de un scanner de amprente pentru a fi deschise. Inauntru se afla o cutie metalica, pazita de mai multe elemente de securitate, in interiorul careia se afla reteta.

Compania spune ca doar doi angajati stiu reteta in acelasi timp si ca nu au voie sa zboare in acelasi avion, dar numele sau functiile lor nu sunt specificate.

Misterul care inconjoara cel mai valoros brand din lume, pana in 2013, a starnit curiozitatea multora, nenumarate persoane afirmand ca au descoperit reteta. Unul dintre acestia este Mark Pendergrast, care spune ca a descoperit doua versiuni ale formulei.

„Au pastrat secretul ca sa creasca vanzarile si ca sa impiedice concurenta sa ii copieze, dar si pentru ca publicul sa nu afle cat de ieftine sunt ingredientele in comparatie cu produsul pe care il comercializeaza”, spune el.

Analizele arata ca bautura racoritoare contine sirop de porumb bogat in fructoza (sau sucroza, derivata din sfecla de zahar, in unele tari), colorant de caramel, cafeina, acid fosforic, glucoza, vanilie si arome naturale, numite de companie aromele 7X, care ar putea fi extract de coca, ulei de lamaie, de portocala, de scortisoara, de coriandru, de nucsoara si altele. Pendergarst spune insa ca nu reteta exacta e importanta, chiar daca ar fi descoperita de concurenta.

„De ce ar vrea cineva sa cumpere o alta bautura, care are acelasi gust, dar e mai scumpa, cand ar putea sa cumpere bautura originala, oriunde in lume?”, se intreaba el.

Sursa: mediafax.ro