Acasă Sanatate Reactiile organismului atunci cand mananci salata de vinete!

Reactiile organismului atunci cand mananci salata de vinete!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu totii stim dar mai ales gospodinele din Romania care gatesc frecvent in aceasta perioada salata de vinete, ca vinetele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale pentru organismul uman recomandata de doctorulzilei.ro.

 

Contin 93% apa, fibre, mangan, molibden, potasiu, acid folic, vitamina K, cupru, vitamina B6, triptofan, vitamina C; magneziu, vitamina B3. In afara de faptul ca au in compozitie vitamine si minerale esentiale organismului uman, vinetele mai contin si fitonutrienti importanti cu efect antioxidant. Printre acestia se numara compusii fenolici, precum acidul clorogenic si cafeic sau flavonoizii, precum nasuninul.

Vinetele ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare. In cadrul unui studiu de specialitate, cand cobaii au consumat suc de vinete, au aparut efecte imediate — nivelul colesterolului, inclusiv al celui din peretii arteriali, a scazut semnificativ, iar vasele de sange s-au relaxat, permitand fluxului sanguin sa circule mai bine.

Aceste efecte pozitive se datoreaza fitonutrientilor furnizati de vinete. Cercetatorii americani de la Serviciul de Cercetare in Agricultura au descoperit ca acidul clorogenic este cel mai puternic antioxidant din vinete, avand o capacitate superioara de a combate actiunea oxidativa a radicalilor liberi asupra celulelor, dar si de a reduce nivelul colesterolului rau LDL in sange. Tot acidul clorogenic este si antimutagen (impiedica celulele sanatoase sa sufere mutatii si sa devina cancerigene) si antiviral.

Magneziul si vitamina B ajuta la combaterea stresului si confera o stare psihica mai buna. O cura cu vinete ne scapa de insomnii si de starile de nervozitate.

Consumul de vinete contribuie la energizarea organismului. Totodata, vitaminele A si C sunt cele care ajuta la intarirea sistemului imunitar si, implicit, lupta si el impotriva radicalilor liberi.

Prin continutul mare de apa si fibre, vinetele confera satietate si reduc setea, proprietati pentru care sunt recomandate a fi consumate mai ales in zilele toride. Avand un continut mic de calorii sunt recomandate si in pierderea kilogramelor in plus si la reglarea tranzitului gastrointestinal. Sucul obtinut din vanata este eficient in curatarea ficatului si a pancreasului.

Sunt un bun diuretic si un bun antiinflamator, fiind indicat celor care au probleme digestive si pentru prevenirea inflamatiilor si a bolilor cronice. Cercetatorii au descoperit ca vinetele contin cantitati importante de fitochimicale numite antocianine, un tip de antioxidanti care protejeaza organismul impotriva cancerului, imbatranirii premature, inflamatiilor si bolilor neurologice.