Acasă Stirile zilei PRIMA FEMEIE din Rusia, in spatiu dupa o pauza de 17 ani!...

PRIMA FEMEIE din Rusia, in spatiu dupa o pauza de 17 ani! Ce responsabilitati va avea Elena Serova!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Eleva Serova (38 ani) este prima femeie din Rusia care va ajunge in spatiu dupa o pauza de 17 ani, unde va sta intr-o misiune de sase luni la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS).

„Dar felul in care se tund colegii mei nu va intereseaza?”, a declarat, cu umor, cosmonauta rusa, raspunzand unui jurnalist care i-a adresat o intrebare despre coafura pe care o va alege atunci cand se va afla la bordul ISS.

In noaptea de joi spre vineri, Elena Serova, care este mama, va urca la bordul capsulei Soyuz TMA-14M, care va decola spre ISS in cadrul unei misiuni spatiale ce va avea o durata de aproape sase luni.

„Voi fi prima femeie din Rusia care va ajunge la bordul ISS. Am, alaturi de intregul echipaj, o responsabilitate uriasa fata de oamenii care ne-au format si vreau sa le transmit urmatorul mesaj: nu va vom dezamagi!”, a declarat cosmonauta rusa intr-o conferinta de presa difuzata online miercuri.

Elena Serova va pleca de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan alaturi de cosmonautul rus Alexandr Samokutiaev si astronautul american Barry Wilmore.

In 2013, Rusia a sarbatorit implinirea a 50 de ani de la primul zbor spatial reusit de o femeie, cosmonauta sovietica Valentina Tereskova, pe 16 iunie 1963.

Acea performanta a fost repetata de doua ori de Svetlana Savitkaia in 1982 si 1984.

Cea de-a treia cosmonauta sovietica, care a ajuns cel mai recent in spatiu, a fost Elena Kondakova. In 1994 – 1995, ea a realizat o prima misiune pe orbita de cinci luni, urmata apoi in 1997 de o misiune de 10 zile la bordul unei navete spatiale americane.

Zborul Elenei Serova, membra a Corpului de cosmonauti profesionisti, marcheaza un moment de cotitura in istoria spatiala a Rusiei, cu atat mai mult cu cat revenirea femeilor in programele spatiale rusesti continua sa reprezinte un subiect controversat in aceasta tara.

„Atunci cand Tereskova a zburat in spatiu, ne aflam in plina competitie cu Statele Unite pentru a stabili natiunea care va trimite prima femeie in spatiu”, a declarat redactorul-sef al revistei Novosti Komonavtiki, Igor Marinin.

Dar, dupa parerea lui, odata ce sovieticii au castigat acea competitie, zborurile efectuate de femei s-au „rarefiat”, deoarece multi lideri din industria aerospatiala considerau ca „spatiul reprezenta un o munca grea destinata barbatilor”.

Elena Serova incearca insa sa demonteze aceasta viziune.

„Zborul reprezinta munca mea”, a declarat ea in aceeasi conferinta de presa, la putin timp dupa ce un jurnalist a intrebat-o despre maniera in care va reusi sa faca fata, „in calitate de femeie”, despartirii de familia ei si, mai ales, de fiica ei.

„Fiica mea are aproape 17 ani (…) Nu vad nicio problema in privinta posibilitatii de a comunica cu ea (…) Voi avea multe ocazii pentru a-i telefona si pentru a afla cum se simte si pentru a o sustine in cazul unor situatii dificile”, a adaugat ea.

Nascuta pe 22 aprilie 1976, in regiunea Primorie, in Extremul Orient rusesc, Elena Serova a absolvit cursurile Facultatii aerospatiale din cadrul Institutului de aviatie de la Moscova, in 2001.

In 2003, a obtinut si o diploma la Academia de Stat din Moscova in domeniul constructiilor mecanice in specializarea „Economie”.

Si-a inceput stagiul de pregatire in domeniul zborurilor spatiale in anul 2007.

Intr-un interviu acordat AFP in mai 2013, ea spunea ca nu intentioneaza sa stabileasca noi recorduri in spatiu, ci doreste pur si simplu sa isi faca datoria, in timpul misiunii sale la bordul ISS.

„Ma simt ca un elev care se pregateste pentru examenul sau principal. Imi este foarte frica sa nu-i dezamagesc pe oamenii care au depus atat de multe eforturi pentru a pregati zborul meu spatial”, declara Elena Serova.

„Daca totul va merge bine (…), acesta va fi un semnal, pentru ca tot mai multe femei sa aiba posibilitatea de a-si dovedi capacitatile in spatiu”, a adaugat ea.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

Sursa: mediafax.ro