Acasă Stirile zilei Stiinta Oamenii de stiinta au realizat CAMERA care simuleaza conditiile de pe Marte!

Oamenii de stiinta au realizat CAMERA care simuleaza conditiile de pe Marte!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta spanioli au realizat o camera care simuleaza conditiile de pe Marte pentru a testa echipamentele necesare pentru misiunile spatiale pe planeta rosie.

Pentru a raspunde numeroaselor intrebari care se pun despre posibilitatea de a locui pe Marte, este indispensabil, in primul rand, sa se creeze noi senzori si noi instrumente capabile sa detecteze caracteristicile atmosferice si cele de la suprafata acelei planete, au explicat oamenii de stiinta spanioli, al caror studiu a fost publicat, marti, in revista americana Review of Scientific Instruments.

„Marte este un loc potrivit pentru a ne dezvolta cunostintele despre planetele asemanatoare Terrei si reprezinta din acest punct de vedere tinta a numeroase misiuni organizate de NASA si de Agentia SpatialaEuropeana (ESA)”, a declarat Jose Angel Martin-Gago, profesor la Institutul de Stiinta Materialelor din Madrid, coordonatorul proiectului.

„Grupul nostru s-a concentrat pe misiunea robotului american Curiosity si pune la punct o statie meteorologica, utilizabila pe parcursul viitoarelor misiuni de explorare ale suprafetei lui Marte”, a adaugat el.

Construind pe Terra, intr-o camera cu vid, sisteme capabile sa reproduca mediul martian, inclusiv temperatura, presiunea atmosferica, compozitia atmosferice si radiatiile, oamenii de stiinta pot sa testeze instrumente si senzori in conditii „reale”.

O camera de simulare a conditiilor de pe Marte a permis deja testarea anumitor senzori meteorologici utilizati la bordul roverului Curiosity, robotul care a coborat pe suprafata martiana in august 2013.

Echipa spaniola lucreaza in prezent la un program de simulare a prafului de pe Marte.

Cercetatorii iberici au conceput si construit camere vidate care simuleaza mediile si de pe alte planete si chiar de pe Europa, unul dintre satelitii naturali ai lui Jupiter, acoperit cu gheata, dar si spatiul sideral si regiunile interplanetare.

Savantii spanioli colaboreaza in prezent cu NASA pentru a testa o noua statie meteorologica in cadrul misiunii Insight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) ce vizeaza plasarea unei sonde pe Marte pentru a studia profunzimile planetei.

Ei vor testa, totodata, instrumentele de pe Mars Environmental Dynamics Analyzer and Sign of Life Detector, pentru a detecta mai ales eventualele urme de viata de pe Marte, intr-o misiune spatiala prevazuta pentru anul 2020.

Sursa: mediafax.ro