Acasă Multimedia Fotogalerie Nu ai vrea sa ajungi aici! SINGURUL loc de pe TERRA unde...

Nu ai vrea sa ajungi aici! SINGURUL loc de pe TERRA unde nu exista VIATA! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Viata se gaseste in orice colt al lumii, de la medii uscate, la medii toxice, sub pamant si in varful muntilor, in zone prea fierbinti sau inghetate. Dar exista totusi o exceptie, si anume desertul Atacama.

Tot felul de organisme stranii prospera in cele mai ostile medii ale planetei, dar unele locuri pot sa fie prea aspre chiar si pentru cele mai rezistente forme de viata, relateaza BBC. Desertul Atacama, din nordul Chile, este un candidat serios pentru titlul de cel mai ostil loc de pe pamant. Una dintre cele mai aride zone din lume, cu portiuni in care nu cade nicio picatura de ploaie timp de cincizeci de ani, da impresia ca nu ar putea sustine vreo forma de viata.

„Spre Atacama, aproape de coasta pustie, vezi un pamant fara oameni, unde nu sunt pasari, nu sunt fiare, nici copaci, nici vegetatie”, spunea poetul Alonso de Ercilla, in secolul al XVI-lea.

Totusi, desertul Atacama nu este complet pustiu. Unele microorganisme endolite au gasit o cale sa se agate de porii rocilor, unde gasesc suficient de multa apa incat sa supravietuiasca.

„Reusesc sa sustina o intreaga comunitate de organisme, e fascinant”, spune Jocelyne DiRuggiero, miocrobiolog la Universitatea Johns Hopkins.

Microorganismele au aparut acum aproape patru miliarde de ani, avand suficient timp sa se adapteze la cele mai grele conditii. Exista insa vreun loc steril pe planeta? Oamenii de stiinta spun ca temperatura ridicata ar putea sa distruga orice forma de viata, pentru ca la peste 150 de grade Celsius, reactiile chimice nu mai au loc, iar proteinele sunt distruse. De aceea, in interiorul vulcanilor sau in izvoarelor hidrotermale, in care temperatura la peste 400 de grade Celsius, viata nu poate exista.

Totusi, cercetatorii au descoperit o specie de bacterii hipertermofile metanogene, care traiesc in apropierea izvoarelor hidrotermale, la o temperatura de 122 de grade Celsius. Temperatura scazuta nu pare sa fie o problema pentru bacterii, anumite specii traind si la -10, sau chiar -20 de grade in permafrostul din Siberia si in lacuri aflate sub calota glaciara, in Antarctica.

1no1