Acasă Stirile zilei Stiinta NASA desluseste MITUL „planetei X” din Sistemul Solar!

NASA desluseste MITUL „planetei X” din Sistemul Solar!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

NASA a deslusit mitul „planetei X” din Sistemul Solar, a carei existenta ipotetica a fost avansata in urma cu doua secole pentru a explica anumite anomalii astronomice.

Acest studiu nu a descoperit nici ipotetica sora geamana a Soarelui, steaua Nemesis, despre care se credea ca era situata in apropiere de Sistemul Solar. Potrivit anumitor ipoteze, Nemesis ar fi putut sa modifice, periodic, traiectoriile cometelor si ale asteroizilor.

„Probabil nu exista nicio planeta mare gazoasa si nicio stea, insotitoare a Soarelui, in zona indepartata a Sistemului Solar”, a declarat Kevin Luhman, astronom la Universitatea Pennsylvania, coordonatorul acestui studiu realizat cu telescopul spatial WISE, ale carui rezultate au fost publicate in Astrophysical Journal.

Datele recoltate de WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer) de pe bolta cereasca nu au detectat niciun corp ceresc mai mare decat Jupiter, cea mai mare planeta din Sistemul Solar, pana la 3.887 miliarde de kilometri de Soare, o zona in care ar fi putut sa „se ascunda” planeta X.

Potrivit mai multor teorii, aceasta planeta ar avea o masa de pana la patru ori mai mare decat aceea a lui Jupiter si s-ar afla intr-o zona indepartata a Sistemului Solar, la circa 1,484 kilometri de Soare, adica la o distanta de 10.000 de ori mai mare decat distanta dintre Terra si Soare (149,5 milioane kilometri).

Zvonurile despre originea planetei X dateaza din 1781, odata cu descoperirea lui Uranus, care, timp de peste un secol si jumatate i-a uimit pe astronomi, din cauza variatiilor de viteza a orbitei sale, care pareau incompatibile cu legile gravitatiei formulate de Isaac Newton.

Astronomii au ajuns, atunci, la concluzia ca acele neregularitati s-ar putea explica daca o alta planeta necunoscuta ar exercita asupra ei o anumita forta gravitationala.

Urmarirea acestei misterioase planete X, bazata pe calcule, a dus la descoperirea in 1846 a planetei Neptun. Insa masa estimata a acesteia nu putea sa explice deviatia de pe traiectoria lui Uranus. Acest fapt i-a determinat pe astronomi sa continue sa caute planeta X. In locul ei, au descoperit-o pe Pluto, in 1930.

Insa aceasta planeta pitica nu putea nici ea sa provoace neregularitatile orbitei lui Uranus.

In cele din urma, in anii 1990, cercetatorii au ajuns la concluzia ca neregularitatile constatate in orbita lui Uranus proveneau dintr-o usoara supraestimare a masei planetei Neptun.

Nici aceasta descoperire nu a pus insa capat mitului planetei X in acea regiune a Sistemului Solar in care se afla multe fragmente de corpuri spatiale, precum asteroizi si comete.

Astfel, potrivit lui Kevin Luhman, „nu este exclus” ca o planeta mai mica sa se afle totusi in acea zona, daca se afla pe directia unei stele stralucitoare care „orbeste” telescopul. Totusi, „exista doar o sansa dintr-o suta” pentru ca acest lucru sa se intample, a spus acelasi cercetator.

In ceea ce priveste steaua Nemesis, astronomii au avansat posibilitatea existentei acestei stele in anii 1980. Aceasta stea, apropiindu-se de Soare, ar modifica orbitele cometelor si asteroizilor care ar veni si s-ar prabusi, din acest motiv, pe Terra, din cand in cand.

Aceste coliziuni ar fi declansat cele cinci mari extinctii din ultimii 540 de milioane de ani de pe Terra, ultima fiind aceea a dinozaurilor, in urma cu 65 milioane de ani.

„Astfel, de-a lungul anilor, diverse observatii au sugerat faptul ca ar putea exista ceva in acea regiune a Sistemului Solar”, a spus Kevin Luhman, insa telescopul WISE nu a descoperit nimic concludent.

Desi monitorizarea facuta pentru a descoperi planeta X si steaua Nemesis a ingropat aceste teorii, ea a dus in acelasi timp la descoperirea unui numar de 3.525 de stele si pitice brune (corpuri ceresti ale caror mase sunt cuprinse intre aceea a unei stele si a unei planete uriase) la mai putin de 500 de ani-lumina de Soare (1 an-lumina echivaleaza cu 9.461 miliarde de kilometri).

„Sisteme stelare care se ascundeau chiar sub ochii nostri, in imediata vecinatate a Sistemului Solar, au tasnit pur si simplu din datele adunate de WISE”, a declarat Ned Wright, astronom la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), care a contribuit la acest studiu.

Sursa: mediafax.ro