Acasă Stirile zilei Stiinta MITURILE privind nivelul de inteligenta al blondelor, desfiintate de cercetatori!

MITURILE privind nivelul de inteligenta al blondelor, desfiintate de cercetatori!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Miturile privind nivelul de inteligenta al blondelor au fost infirmate de cercetatori in urma ultimelor studii.

Potrivit ultimelor cercetari, culoarea parului depinde de o singura litera a codului genetic, noteaza dailymail.co.uk.

Schimband o singura “litera” din codul genetic, brunetele ar deveni blonde fara ca acest lucru sa le afecteze inteligenta, dupa cum sustin cercetatorii de la Universitatea Stanford, din California.

Studiul demonstreaza ca nu exista absolut nicio legatura intre culoarea parului si alte trasaturi ale unei persoane, infirmând mitul nivelului scazut de inteligenta al blondelor.

“Mecanismul genetic care determina culoare parului nu afecteaza caracteristicile celorlalte parti ale corpului. Este un bun exemplu de abordare superficiala”, sustine profesorul David Kingsley.

Cercetatorii au mai descoperit ca gena responsabila de aparitia parului blond nu are legatura cu o anumita culoare a ochilor, astfel ca ochii albastri si parul blond nu sunt asociate genetic.

Experimentele facute pe soareci de laborator au evidentiat existenta unui factor declansator responsabil de aparitia unei blani mai deschisa la culoare.

Factorul declansator afecteaza activitatea unei gene numite ligandul Kit (KITLG), cunoscuta pentru legatura sa cu o anumita culoare a parului. Activitatea genei este redusa cu 20 la suta in cazul persoanelor blonde.

“Este un bun exemplu al modului in care micile reglaje sunt determinante in cazul aparitiei anumitor trasaturi”, explica Dr. Kingsley, al carui studiu a fost publicat in revista Nature Genetics.

Multe alte elemente determinante sunt continute in AND-ul ce inconjoara gena KITLG, potrivit cercetatorului. Aceasta gena nu este responsabila doar cu dezvoltarea celulelor care produc pigmenti, ci indeplineste si alte roluri. Ea influenteaza comportamentul celulelor stem din sânge, precursorilor spermei sau ovulelor, dar si al sinapselor neuronale.

Sursa: mediafax.ro