Acasă Cultura Calendar Ortodox MESAJUL TESTAMENT al mitropolitului Banatului pentru PREOTII care au turnat la SECURITATE!

MESAJUL TESTAMENT al mitropolitului Banatului pentru PREOTII care au turnat la SECURITATE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului a lasat in urma lui un mesaj testament daca ii putem spune asa, mai exact un rezultat al atitudinilor sale in fata unor provocari ale societatii romanesti, referindu-se totodata si la preotii care au turnat la securitate.

Nicolae Corneanu a fost iubit in Banat si datorita sinceritatii sale. Imediat dupa Revolutie, mitropolitul a tinut sa se confeseze credinciosilor, recunoscand si cerand iertare pentru ca a colaborat cu fosta Securitate. Oamenii au considerat ca marturisirea facuta a fost o dovada de cainta.

Nicolae Corneanu a fost primul si singurul ierarh din Biserica Ortodoxa Romana care a recunoscut colaborarea cu Securitatea. Nu a fost urmat de un gest din BOR-ului, pentru condamnarea unor practice similar are preotimii. Gestul lui Corneanu nu a fost urmat si de alte fete bisericesti.

Desi Securitatea contacta pe aproape toata lumea, pe majoritatea salariatilor unei institutii publice, niciun alt preot din Timisoara nu a avut curajul sa recunoasca relatia cu organele de Securitate. Mai mult, dupa ce si-a marturistit “pacatul”, acesta nu a fost privit cu ochi buni de ceilalti prelati care nu au fost mai prejos in perioada comunista. Nu s-a manifestat impotriva regimului Nicolae Corneanu sustinea ca a fost o perioada grea pentru el, pentru ca desi au fost situatii in care nu a fost de acord, totusi, era obligat sa nu reactionez sau sa nu se manifeste impotriva masurilor pe care le lua regimul sau impotriva oamenilor regimului.

“Din acest punct de vedere, a fost o perioada foarte dificila, care, as zice asa, m-a marcat intr-un sens negativ, creindu-mi foarte multe framantari sufletesti, prin faptul ca asistam la situatii potrivnice credintei mele si convingerilor mele, cand a trebuit sa nu reactionez sau sa nu ma manifest ca fiind potrivnic regimului”, a spus Nicolae Corneanu.

Aura de turnator l-a insotit constant pe mitropolitul Banatului dupa ce a adeverit ca a completat note informative, despre care a precizat insa ca nu ar fi facut rau nimanui, fiind lipsite tocmai de informatiile vitale cerute de securisti.

“Eu insumi, cand am ajuns episcop la Arad, in 1960, una din primele vizite ce mi s-a facut, a fost din partea sefului Sigurantei, nu era atunci Securitatea, era Siguranta, care a venit la mine si mi-a spus: eu sunt ceea ce sunt si as dori sa colaboram. Eu am spus: nu stiu in ce fel putem sa colaboram si atunci el mi-a spus: as dori ca sa tinem legatura unul cu altul si in acest sens va voi vizita deseori, va voi cauta si v-as ruga sa nu ma refuzati. In felul acesta, am intrat intr-o asa zisa colaborare cu Securitatea de atunci si sigur ca scopul lor era acela de a avea in conducatorul unei institutii, cum era acea a bisericii, un om care sa nu le fie potrivnic. Sigur ca in conditiile de atunci, n-am facut opozitie regimului”, a mai declarat Corneanu.

Conform CNSAS, Nicolae Corneanu a fost colaborator al politiei politice comuniste intre 1950 si 1988. S-a impartasit la greco-catolici Un alt gest de normalitate al lui Nicolae Corneanu, care a scandalizat radicalii din Biserica Ortodoxa, dar si din societatea romaneasca, a avut loc in 2008. Atunci, mitropolitul ortodox al Banatului s-a impartasi la greco-catolici. Evenimentul a avut loc cu ocazia sfintirii bisericii greco-catolice din Timisoara cu hramul “Sf. Maria – Regina Pacii si a Unitatii, in prezenta lui Francisco Javier Lozano, nuntiu apostolic in Romania, a PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, a zeci de preoti romani si straini, si a mii credinciosi veniti din toata tara. Nicolae Corneanu a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, undea cerut permisiunea de a se impartasi. Presa normala ale vremii a consemnat evenimentul ca fiind unul extraordinar, cu o semnificatie religioasa si istorica cel putin egala cu cea a Revolutiei anti-comuniste pornite de la Timisoara.

Un eveniment similar nu s-a mai intamplat din anul 1700, cand romanii ardeleni au refacut unirea cu Biserica Catolica.

A fost un gest omenesc, dar normal pentru un Banat care inca isi pastearza spiritul orasului cu cele mai numeroase confesiuni religioase din Romania. Sub conducerea lui Corneanu, greco-catolicii si-a redobandit bisericile de care au fost deposedati in perioada comunista.

Datorita acestui gest, Nicolae Corneanu a fost pus la “index” de mai marii preotilor ortodocsi din restul tarii.

“Considerand ca ne aflam in fata unui incident de o maxima gravitate, fara precedent in lumea ortodoxa, credem ca s-ar impune o sedinta extraordinara a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care sa dea inca o data incredere credinciosilor ortodocsi in ierarhia Bisericii lor si sa curme inflatia speculatiilor mediatice. Pana la intrunirea Sfantului Sinod, le recomandam membrilor nostri (si facem apel si la ceilalti colegi din presa) sa adopte o atitudine masurata, si mai ales sa evite concluziile si generalizarile pripite”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Asociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini (A.Z.E.C.), care a condamnat vehement gestul profund uman al lui Nicolae Corneanu.

In 14 iunie 2008, a avut loc la Timisoara un miting de sustinere pentru Nicolae Corneanu, la care a participat si episcopul Martin Roos. FOTO Ramona Balutescu.

La manifestarea din centrul Timisoarei preotii ortodocsi nu aveau voie, dinspre Patriarhie, sa participe. Totusi, au fost vazuti doi, unul chiar in sutana. Credinciosii s-au grupat in jurul episcopului romano-catolic Martin Roos, un om care s-a comportat admirabil in ”scandalul impartasaniei”. O pancarta pentru toti acei oameni: ”O singura turma – un singur pastor”.

Nicolae Corneanu a avut o relatie extraordinar de buna cu Martin Roos, episcopul romano-catolic de la Timisoara, dar si cu reprezentantii celorlalte culte.

Sursa: adevarul.ro