Acasă Stirile zilei MARTURIILE CUMPLITE ale supravietuitorilor care au trait „IADUL PE PAMANT” in lagarele...

MARTURIILE CUMPLITE ale supravietuitorilor care au trait „IADUL PE PAMANT” in lagarele din COREEA DE NORD! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Marturiile cumplite despre munca fortata, violuri, avorturi provocate si executii brutale aseamana lagarele nord-coreene cu cele naziste.

Patru persoane care au trecut prin lagarele de munca din Coreea de Nord, printre care si un gardian, au povestit pentru Amnesty International experientele prin care au trecut, relateaza Daily Mail. Executile publice, munca fortata sau infometarea sunt intamplari obisnuite in lagare, dupa spusele fostilor prizonieri.

Kim Young Soon a petrecut noua ani in lagarul Yodok impreuna cu parintii si cei patru copii ai ei, pentru ca a barfit despre o relatie pe care o prietena a avut-o cu Kim Jong-il.

„E un loc care iti face parul sa se zbarleasca”, spune ea despre lagarul numit oficial Kwan-li-so 15, colonia de munca penala numarul 15.

Rudele femeii au fost inchise, fiind considerate vinovate prin asociere, dupa principiul coreean de a aplica pedepse colective. Copiii, care aveau noua, sapte, patru si un an si parintii lui Kim au murit de inanitie.

„Cand parintii mei, infometati, au murit, nu am avut sicrie in care sa-i pun. I-am invelit in paie, i-am carat in spate si i-am ingropat eu insami. Si copiii… mi-am pierdut toata familia”, spune ea.

Un fost gardian, care a dorit sa ramana anonim, explica pentru Amnesty International ca pedeapsa colectiva are scopul de a extermina „cele trei generatii ale unei familii”. El spune ca unele femei erau violate si apoi ucise de autoritati si dezvaluie doua metode de executie folosite frecvent. Unii prizonieri sunt pusi sa-si sape singuri groapa, dupa care sunt loviti in cap cu un ciocan din metal, in timp ce altii sunt strangulati cu corzi din cauciuc, conform paznicului.

Conform estimarilor independente, mai mult de 200.000 de persoane sunt detinute in lagare de munca in Coreea de Nord. O comisie de ancheta din partea Natiunilor Unite, care a investigat incalcarea drepturilor omului in statul asiatic, a ajuns la concluzia ca prizonierii politici sunt supusi „unor atrocitati de nedescris”, conform lui Michael Kirby, fost judecator la Inalta Curte din Australia si presedintele comisiei de ancheta.

Park Ji-hyun, trimisa intr-un lagar de langa Onsong pentru ca a incercat sa scape de la un fermier chinez catre care fusese vanduta, povesteste ca femeile erau supuse constant abuzurilor.

„Femeile erau supuse unor teste atunci cand ajungeau in lagar, ca sa determine daca sunt insarcinate sau daca au vreo boala cu transmitere sexuala. Dupa testul de sarcina, cele gravide erau fortate sa avorteze”, spune ea. „Trebuia sa tragem carute incarcate cu pamant, ca animalele. Nu puteam sa mergem incet, ne puneau sa alergam”, adauga ea.

Joo Il-Kim, un fost capitan in armata nord-coreeana, relateaza efectele infometarii.

„Am vazut mormane de cadavre ale unor persoane decedate din cauza inanitiei, in locuri publice”, spune el. Prizonierii erau atat de disperati incat uneori mancau hrana pentru animale sau chiar boabe de porumb gasite in balegar. „Oamenii urla ingroziti cand vad asa ceva”, spune el referindu-se la executiile publice. „Nu mai poti sa dormi dupa ce esti martor la o astfel de scena. Imaginile te urmaresc in somn”, adauga el.

Nu exista un program fix, conform lui Kim Young Soon, care spune ca detinutii se trezesc la 3:30 dimineata si muncesc pana la lasarea intunericului, dupa care iau parte la ore de reeducare pana aproape de miezul noptii. Anchetele realizate de Amnesty International, ONU si alte surse independente atesta ca printre formele de tortura se numara tortura cu apa, pedeapsa folosita pe scara larga in Evul Mediu, in care condamnatul este obligat sa bea cantitati foarte mari de lichide, sau inchiderea intr-o cutie mica, astfel incat prizonierul nu poate sta nici in picioare, nici culcat.

Sursa: mediafax.ro