Acasă Stirile zilei Bani Leule unde te duci? Guvernatoul BNR explica deciziile de politica monetara

Leule unde te duci? Guvernatoul BNR explica deciziile de politica monetara

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Moneda nationala ar trebui sa se deprecieze dupa reducerea dobanzii si a rezervelor minime obligatorii la lei, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand, totodata, ca se teme ca un astfel de scenariu s-ar putea sa nu aiba loc.

„În mod normal ar trebui sa se duca (rezervele minime obligatorii în lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu ma tem ca nu o sa se întample. si utilizarea excesiva a cuvantului depreciere, trebuie interpretata putin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obisnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este în jur de 1%. Pai si pana în timpul etalonului aurului o astfel de miscare era normala (…) Nu mai avem acest sistem si este normal ca volatilitatiile sa fie mult mai mari”, a spus Isarescu la conferinta de prezentare a primelor decizii de politica monetara din 2014.

El a continuat mesajul din toamna anului trecut, cand a anuntat ca BNR va avea o politica mai laxa în privinta cursului de schimb, în sensul ca interventiile pe canalul direct sau prin piata monetara se vor face într-un interval de variatie mult mai larg decat în trecut.

„Oricum, fara sa semnifice niciun nivel de interventie sau de alta natura, între 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvant, sa lasam cursul sa-si faca datoria, pentru ca el are un rol economic”, a completat Isarescu la conferinta de miercuri.

Potrivit guvernatorului BNR, prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii vor fi eliberate catre banci circa 500 de milioane de euro si 4 miliarde de lei.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.