Acasă Timp liber Cultura LEGE NOUA pentru toate TELEVIZIUNILE si RADIOURILE din ROMANIA!

LEGE NOUA pentru toate TELEVIZIUNILE si RADIOURILE din ROMANIA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O noua lege a fost adoptata de Parlament pentru toate televiziunile si radiourile din Romania si din UE care trebuie sa aiba acces corect, rezonabil si nediscriminatoriu la evenimentele de mare interes pentru public.

Noul act normativ (Legea numarul 95), care a fost publicat in Monitorul Oficial din 4 iulie, modifica articolul 86 din Legea audiovizualului numarul 504/2002.

Potrivit noului act normativ, articolul 86 al Legii audiovizualului se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(1) Oricare radiodifuzor aflat sub jurisdictia Romaniei sau a unui alt stat membru al Uniunii Europene are acces, in conditii corecte, rezonabile si nediscriminatorii, la evenimente de mare interes pentru public, transmise in exclusivitate de catre un radiodifuzor aflat sub jurisdictia Romaniei, in scopul realizarii de reportaje scurte de stiri, cu respectarea prevederilor art. 85. (2) In cazul radiodifuzorilor aflati sub jurisdictia aceluiasi stat membru al Uniunii Europene cu radiodifuzorul care a obtinut drepturi de exclusivitate asupra evenimentului, accesul in scopul realizarii de reportaje scurte de stiri se solicita radiodifuzorului respectiv”.

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului (care a fost adoptat de Parlament pe 1 iulie 2014, n.r.) a fost initiat in 2013 de Ministerul Culturii, in conditiile in care Consiliul National al Audiovizualului (CNA) nu are drept de initiativa legislativa.

CNA a prezentat, insa, in 2012, un punct de vedere Ministerului Culturii cu privire la modificarea articolului 86, in conformitate cu Directiva 2010/13/UE.

Potrivit Expunerii de motive a Ministerului Culturii, articolul 86 din Legea numarul 504/2002 a audiovizualului „prevede in forma actuala (forma din Legea audiovizualului 504/2002, n.r.) ca oricare radiodifuzor stabilit in spatiul comunitar are acces, in conditii corecte, rezonabile si nediscriminatorii, la evenimente de mare interes pentru public transmise in exclusivitate de catre un radiodifuzor aflat sub jurisdictia Romaniei, in scopul realizarii de reportaje scurte de stiri. Alineatul 2 al articolului 86 stipuleaza faptul ca radiodifuzorul aflat sub jurisdictia Romaniei care a dobandit drepturi de exclusivitate asupra unui eveniment de mare interes pentru public are obligatia de a asigura accesul, in conditiile alineatului 1, pentru cate un singur radiodifuzor din fiecare stat membru al Uniunii Europene”.

Ministerul Culturii a spus, insa, ca, „din perspectiva reprezentantilor Comisiei Europene, reglementarile respective nu transpun in mod clar si neechivoc dispozitiile articolului 15 alineatul 2 al Directivei 2010/13/UE, dand posibilitatea interpretarii dispozitiilor articolului 86, in sensul restrangerii sau limitarii accesului la evenimentele de importanta majora doar la un singur radiodifuzor per stat membru al UE, ceea ce reprezinta o incalcare a prevederilor privind libertatea dreptului la informare”.

Conform Ministerului Culturii, modificarile aduse – prin noua Lege adoptata de Parlament – articolului 86 din Legea audiovizualului „vizeaza asigurarea liberului acces la evenimente de mare interes pentru public, al radiodifuzorilor aflati sub jurisdictia unui stat membru al UE, in scopul realizarii de scurte reportaje de stiri”.

Pe de alta parte, articolul 85 din actuala Lege a audiovizualului mai prevede ca „extrasul reprezinta o scurta succesiune de imagini si sunete cu privire la un eveniment de interes public, in scopul informarii publicului asupra aspectelor esentiale ale evenimentului respectiv”. Totodata, daca un eveniment de interes general se deruleaza pe parcursul mai multor zile, radiodifuzorii secundari au dreptul la difuzarea unui singur extras pentru fiecare zi.

Indiferent de alcatuirea si desfasurarea evenimentului de interes general, durata extrasului nu va putea depasi 90 de secunde. Extrasele pot fi folosite de radiodifuzori numai in programele de stiri, cel mult 24 de ore de la transmisia originara. In cazul serviciilor media audiovizuale la cerere, ele pot fi folosite doar in cazul in care acelasi program este oferit sub forma de inregistrare de catre acelasi furnizor de servicii media audiovizuale.

Pe de alta parte, evenimentele de importanta majora care pot fi difuzate in exclusivitate, daca difuzarea nu priveaza o parte importanta a publicului din Romania de posibilitatea de a le urmari in direct sau in transmisie decalata in cadrul unui serviciu de programe cu acces liber, sunt: Festivalul International „George Enescu”, Jocurile Olimpice de Iarna, Jocurile Olimpice de Vara, Campionatul mondial de fotbal si jocurile de calificare ale echipei nationale a Romaniei la acest campionat, Campionatul european de fotbal si jocurile de calificare ale echipei nationale a Romaniei la acest campionat.

Aceste evenimente de importanta majora au fost stabilite prin Hotararea Guvernului numarul 47 din 16 ianuarie 2003 privind stabilirea evenimentelor de importanta majora difuzate in cadrul programelor de televiziune, publicata in Monitorul Oficial numarul 82 din 10 februarie 2003.

Potrivit respectivei hotarari, se considera ca o parte importanta a publicului este constituita din cel putin 70% din populatia recenzata a Romaniei. Difuzarea evenimentelor de importanta majora se face de regula in direct.

In functie de conditii si de intelegerile dintre radiodifuzori si organizatori, difuzarea unor manifestari care fac parte dintr-un eveniment de importanta majora se poate face decalat, in tot sau in parte.

Sursa: mediafax.ro