Acasă Utile Culinar Istoria Hamburger-ului: Chifteluta americana cu nume nemtesc

Istoria Hamburger-ului: Chifteluta americana cu nume nemtesc

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bucata de carne tocata si condimentata, asezonata cu diverse topping-uri si pusa intr-o chifla, este cel mai la indemana fel de mancare ce poate fi procurat din restaurantele fast-food de cineva care vrea sa se hraneasca fara sa piarda vremea.

Originea exacta a hamburger-ului nu este cunoscuta cu exactitate si nu va fi, probabil, niciodata. Cei mai multi istorici cred ca hamburgerul a fost inventat de un bucatar caruia i-a venit ideea sa aseze o bucata de carne tocata intre doua felii de paine, dar nu se stie cine a fost acela.

Ce se stie insa cu certitudine e ca termenul “hamburger” vine de la numele orasului nemtesc Hamburg, al doilea ca marime din Germania, de unde au emigrat foarte multi nemti in Statele Unite ale Americii.

De la “Hoarda de aur” la biftecul tartar

Obiceiul de a te hrani fara a pierde vremea dateaza – se spune – inca din timpul lui Genghis Han (1167-1227). El si armata sa de mongoli calare, cunoscuta drept “Hoarda de aur”, cucerisera mare parte din Rusia, Ucraina si Kazahstan.

Permanent in miscare, nu aveau timp sa aprinda focul pentru a prepara ceva de mancare. Cea mai simpla metoda era aceea de a consuma bucati de carne de oaie sau de capra, pe care le purtau cu ei sub saua calului. Aceasta ar putea fi, de altfel, originea biftecului tartar.

Mai multi bucatari reclama paternitatea ideii

Unul dintre posibilii parinti ai chiftelutei servite in chifla este Charlie Nagreen (1870-1951) din orasul american Seymour, Wisconsin. La 15 ani acesta vindea asa numitele “fripturi Hamburg” la standul sau, in timpul unui festival local, Outagamie Country Fair. Fara succes insa pentru ca oamenii nu voiau sa piarda distractia pentru a se opri sa ia masa.

In 1885, Nagreen a decis sa aseze bucata de carne intre doua felii de paine, astfel incat oricine se putea misca liber si manca in acelasi timp. Ideea sa a fost bine primita de public, iar felul de mancare a fost cunoscut drept “hamburgerul Charlie” si servit pana la moartea autorului.

Un alt potential parinte al hamburgerului este considerat bucatarul Fletcher Davis, cunoscut si ca Batranul Dave; acesta a sustinut ca a avut ideea de a aseza chifteluta de carne tocata intre doua bucati de paine, in 1880, in Atena, Texas.

De altfel, jurnalistul texan Frank X. Tolbert mentioneaza numele unui vanzator numit Fletcher Davis care oferea hamburgeri intr-o cafenea pe strada Tyler 115, in Atena, Texas. Localnicii spuneau ca Davis vindea sendvisuri cu carne de vita, fara a fi dat insa vreun nume inventiei sale.

Intr-o alta versiune, hamburgerul ar fi luat nastere in Germania, prin 1891, cand bucatarul Otto Kuasw, care-si avea taraba in portul Hamburg din Germania, a creat un sendvis foarte popular printre marinari. Era facut din file de vita prajit in unt, servit cu un ou fript si doua felii de paine, prajite si ele.

Sendvisul se numea friptura de vita nemteasca si poate fi considerat un precursor al hamburgerului. Multi dintre acesti marinari au calatorit cu vaporul catre New York, astfel ca ipoteza conform careia felul de mancare a migrat pe aceasta cale catre Statele Unite ale Americii este foarte plauzibila.

Wimpy din “Popeye Marinarul” si fratii McDonald

Unul dintre agentii de publicitate ai celebrei chiftelute a fost Popeye Marinarul, in benzile desenate create de Elzie Crisler Segar (1894-1938) pentru ziarul “Hearst”. Wimpy, unul dintre amicii lui Popeye, era un mare consumator de hamburgeri, prea ieftini pentru a mai plati pentru ei.

Una dintre replicile favorite ale lui Wimpy era:

“Iti voi plati marti pentru un hamburger servit astazi.”

Succesul comics-urilor a fost unul fulminant, astfel incat au inceput sa apara restaurante Wimpy care nu vindeau altceva decat burgeri.

In 1937, Patrick McDonald si cei doi frati ai sai, Richard si Maurice, inaugurau un restaurant fara pretentii numit „Airdrome” pe Huntington Drive Route 66, langa aeroportul din Monrovia, California.

Succesul in afaceri a venit insa in 1940, dupa deschiderea restaurantului McDonald’s in San Bernadino, California. Dupa analiza vanzarilor, fratii au constatat ca, desi aveau in meniu peste 25 de oferte, cel mai bine se vindeau hamburgerii.

Fratii McDonald sunt cei care au introdus notiunea de fast-food in vestul SUA in 1948. De la inceput, ei au mers pe ideea prepararii in doar cateva minute a hamburgerilor si a hot dog-ului si a cumparirii acestora de la fereastra masinii.