Acasă Stirile zilei INTREBAREA care i-a macinat pe oamenii de stiinta dintotdeauna: Ce sunt VISELE...

INTREBAREA care i-a macinat pe oamenii de stiinta dintotdeauna: Ce sunt VISELE si de ce VISAM?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Intrebarea care i-a macinat pe cercetatori dintotdeauna, „Ce sunt visele si de ce visam in fiecare seara, din ziua in care ne nastem pana la sfarsitul vietii?”.

Toti visam, dar oamenii de stiinta nu stiu de ce o facem. Este o activitate involuntara, la fel de naturala ca si respiratul si chiar si persoanele care nu isi amintesc visele, viseaza cel putin o ora in fiecare noapte, relateaza Huffington Post. Observatiile asupra somnului copiilor au condus la cercetari pe adulti si la dezvoltarea literaturii de specialitate, despre miscarea rapida a ochilor, MRO, sau REM, in limba engleza, baza tuturor studiilor legate de somn.

Faza REM a somnului este considerata cea mai potrivita pentru visatul obisnuit. La bebelusi, aceasta faza dureaza in jur de 50% din perioada totala a somnului, dar procentajul scade odata cu varsta pana la 22% in cazul adultilor. Pentru cei mai multi dintre adulti, faza REM se declanseaza la fiecare 90 de minute, incepand cu primele trei minute de somn. Ciclurile initiale sunt mai scurte, dar cresc gradual, asa ca pana diminieata, un ciclu poate dura si 55 de minute. In aceasta faza, muschii sunt paralizati temporar pentru a ne proteja de miscarile determinate de vise.

Oamenii isi petrec aproape o treime din viata dormind si faza REM reprezinta un sfert din aceasta perioada. Stiind ca visele au loc si in alte cicluri ale somnului, putem spune ca oamenii isi petrec o perioada semnificativa din viata visand. Putem determina cu usurinta cand o persoana care doarme viseaza, dar cercetatori nu pot raspunde cu siguranta la intrebarea care ii macina dintotdeauna: de ce visam?

Visele au loc din motive fizice, mentale, emotionale si chiar spirituale si oamenii de stiinta considera ca visatul prezinta oportunitati pentru creativitate, crestere, sanatate si intregire, ajutandu-ne sa ne cunoastem mai bine. Timpul pe care il petrecem visand ar putea sa ii permita creierului sa rezolve probleme, premitandu-i sa analizeze toate scenariile posibile, pentru ca barierele din viata reala dispar. Visele ar putea sa ne ajute sa rezolvam probleme emotionale si sa ne cunoastem mai bine sentimentele, atunci cand din diverse motive in viata reala intalnim bariere rationale, sociale, sau de alta natura.

Visele ne ajuta si sa repetam sau sa exersam evenimente viitoare, astfel ca atunci cand acestea se petrec, suntem mult mai bine pregatiti sa le facem fata. Cercetatorii nu au decoperit inca de ce visam, dar studiile aduc din ce in ce mai multe dovezi ca visele joaca un rol mai important in viata reala decat isi imaginau oamenii de stiinta in trecut.

Sursa: mediafax.ro