Acasă Sanatate Hepatita C poate fi INVINSA cu ajutorul unui nou COCKTAIL de MEDICAMENTE!

Hepatita C poate fi INVINSA cu ajutorul unui nou COCKTAIL de MEDICAMENTE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Hepatita C poate fi invinsa cu ajutorul unui nou cocktail de doua medicamente care s-au dovedit foarte eficiente, potrivit rezultatelor unui studiu, publicat in New England Journal of Medicine.

Studiul, bazat pe o combinatie de doua antivirale administrate pe cale orala – declatasvir si sofosbuvir – produse de laboratoarele farmaceutice Bristol Myers Squibb, respectiv Gilead Sciences, a evidentiat o rata de vindecare de 98% si faptul ca nu au existat efecte secundare importante.

„Acest studiu deschide calea catre tratamente sigure, bine tolerate si eficiente pentru majoritatea cazurilor de hepatita C”, a declarat medicul Mark Sulkowski, directorul Centrului pentru hepatite virale al Facultatii de medicina Johns Hopkins din Baltimore, principalul autor al studiului, publicat in New England Journal of Medicine.

„Medicamentele standard contra maladiei vor cunoaste o imbunatatire considerabila pana anul viitor, ducand la progrese fara precedent in tratamentul bolnavilor”, a adaugat acelasi cercetator.

Studiul clinic de faza II a fost realizat pe 211 barbati si femei infectati cu una din principalele trei tulpini ale virusului vinovat de producerea acestei infectii hepatice cronice, o boala ce ar putea duce la ciroza si la cancer al ficatului, necesitand un transplant al acestui organ.

Acest cocktail a fost eficient, chiar si la pacientii dificil de tratat, pentru care tripla terapie conventionala (telaprevir sau boceprevir, alaturi de peginterferon si ribavirin) a esuat.

Dintre cei 126 de participanti infectati cu genotipul 1 al virusului hepatitei C, tulpina cea mai frecventa din Statele Unite, si care nu au primit niciun tratament prealabil, 98% s-au vindecat.

Tot 98% dintre cei 41 pacienti care erau inca infectati dupa o tripla terapie conventionala nu mai prezentau nicio urma a virusului in sange, la trei luni dupa incheierea tratamentului experimental.

Rata de vindecare a fost similara la alti 44 de participanti la studiu, infectati cu genotipurile 2 si 3 ale virusului, mai putin comune in Statele Unite.

Participantii au primit zilnic o combinatie de 60 miligrame de daclatasvir si 400 miligrame de sofosbuvir, cu sau fara ribavirin, intre trei si sase luni.

Un studiu clinic realizat cu sofosbuvir, in combinatie cu antiviralul ribavirin, ale carui rezultate au fost publicate in august 2013, a evidentiat o rata de vindecare de 70% la bolnavii diagnosticati cu hepatita C.

In decembrie, Food and Drug Administration (FDA), agentia americana pentru medicamente, a aprobat comercializarea medicamentului sofosbuvir, in combinatie cu peginterferon si cu ribavirin, pentru tratarea hepatitei C cauzata de genotipul 1 si in combinatie doar cu ribavirin pentru tratarea hepatitei C cauzate de genotipurile 2 si 3.

Medicamentul daclatasvir nu a fost deocamdata autorizat de FDA.

Daca agentia americana va aproba lansarea pe piata a medicamentului declatasavir si a altor noi molecule eficiente contra hepatitei C, injectiile saptamanale, atat de temute, cu peginterferon, vor deveni un fapt care tine de trecut, afirma medicul Sulkowski.

Tratarea hepatitei C va fi astfel considerabil simplificata, trecand de la 18 comprimate pe zi plus o injectie saptamanala, la una sau doua comprimate zilnice.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), mai putin de 5% dintre cei 3,2 milioane de americani suferind de hepatita C au fost vindecati. CDC estimeaza ca intre 50% si 75% dintre bolnavi nu stiu ca au fost infectati, cel mai adesea prin injectii cu droguri, transfuzii sangvine contaminate din anii ’70 si ’80 sau prin contacte sexuale.

Cel putin 185 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C pe plan mondial.

Sursa: mediafax.ro