Acasă Sanatate Folosesti tratamentul cu paracetamol? Trebuie sa citesti asta ca sa nu mai...

Folosesti tratamentul cu paracetamol? Trebuie sa citesti asta ca sa nu mai dai banii degeaba!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un studiu publicat de cercetatorii australieni arata ca paracetamolul nu s-a dovedit mai eficient decat substantele placebo in accelerarea recuperarii dupa crizele acute de lumbago si nici in reducerea durerii si imbunatatirea calitatii somnului, informeaza Reuters.
Potrivit unui studiu publicat in revista The Lancet aceasta descoperire pune sub semnul intrebarii alegerea paracetamolului ca analgezic predilect pentru calmarea durerilor localizate in muschii din regiunea lombara, provocate de crizele de lumbago.

„Trebuie sa reconsideram recomandarea universala de a utiliza paracetamolul ca tratament principal”, a declarat Christopher Williams, care a coordonat testul clinic la Universitatea din Sydney, Australia.

In prezent, toate ghidurile de tratare a durerilor de spate recomanda paracetamolul ca analgezic principal, iar Christopher Williams a explicat ca acest lucru se intampla in ciuda faptului ca niciun studiu de pana acum nu a oferit dovezi concludente ale eficientei acestuia in asemenea cazuri.
In cadrul acestui test, 1.652 de persoane din Sydney, cu dureri lombare acute, au primit, in mod aleatoriu, un tratament cu paracetamol cu durata de pana la patru saptamani – fie in doze administrate de trei ori pe zi, fie dupa caz – sau au primit substante placebo. Toate persoanele participante au primit sfaturi si au fost monitorizate timp de trei luni.
Rezultatele nu au relevat nicio diferenta cu privire la numarul de zile de recuperare intre grupurile de tratament – timpul mediu de recuperare fiind de 17 zile pentru fiecare grup care a primit paracetamol si de 16 zile pentru grupul care a primit substante placebo.
Paracetamolul nu a avut niciun efect asupra durerilor acute, de scurta durata, asupra capacitatii motorii si calitatii somnului si vietii, au spus cercetatorii, iar numarul pacientilor care au raportat efecte secundare a fost similar in toate grupurile.
Christine Lin, profesor asociat la Institutul George pentru sanatate globala si la Universitatea din Sydney, a spus ca nu se cunosc exact motivele pentru care paracetamolul nu a fost eficient in cazul durerilor din zona lombara.

„Desi am demonstrat ca paracetamolul nu accelereaza recuperarea in urma durerilor de spate acute, exista dovezi ca acesta calmeaza durerea in cazul altor afectiuni, cum ar fi durerile de cap, anumite afectiuni musculo-scheletale, durerea de dinti si durerea aparuta imediat dupa interventiile chirurgicale”, a declarat Christine Lin intr-un comunicat.
„Acest studiu indica faptul ca mecanismele care provoaca durerile de spate sunt probabil diferite de alte afectiuni dureroase, iar acest domeniu trebuie studiat mai in detaliu”, a precizat cercetatoarea australiana.