Acasă Stirile zilei Stiinta FENOMEN INCREDIBIL in jurul STELEI BETA PICTORIS!

FENOMEN INCREDIBIL in jurul STELEI BETA PICTORIS!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aproximativ 500 de comete distincte au fost identificate in jurul stelei Beta Pictoris care se afla la o distanta de 63 de ani-lumina de Soare.

Exocometele sau cometele extrasolare sunt acele comete care orbiteaza in jurul unei stele aflate in afara Sistemului Solar.

„Pentru prima data, un studiu statistic a permis determinarea formei si orbitei unui numar mare de exocomete”, a subliniat Flavien Kiefer, cercetator la Institutul de Astrofizica din Paris, coordonatorul acestui studiu, publicat miercuri in revista britanica Nature.

„Acest studiu ofera detalii extraordinare despre mecanismele care exista si in Sistemul Solar, aparute la putin timp dupa formarea sa, in urma cu 4,6 miliarde de ani”, a adaugat cercetatorul francez.

Beta Pictoris este, intr-adevar, o stea tanara, cu o varsta de doar 20 milioane de ani si inconjurata de un vast disc de materie stelara, inclusiv gaze si praf cosmic ce provin din evaporarea cometelor si din coliziunile dintre asteroizi.

Este un bun exemplu de tanar sistem planetar care seamana foarte mult cu felul in care arata Sistemul Solar imediat dupa formarea sa, afirma oamenii de stiinta.

Observatiile detaliate facute asupra exocometelor din jurul stelei Beta Pictoris „aduc informatii-cheie pentru a intelege mai bine procesele care au loc in interiorul acestui tip de sisteme planetare tinere”, a explicat Flavien Kiefer, citat intr-un comunicat emis de Observatorul Austral European (ESO).

Cercetatorii francezi au analizat peste 1.000 de observatii efectuate intre 2003 si 2011 cu ajutorul spectrografului Harps, un instrument care echipeaza telescopul instalat de ESO in Observatorul La Silla din Chile.

Oamenii de stiinta au selectat un esantion de 493 de exoplanete, iar analiza acestora a relevat existenta a doua famiilii distincte.

Exocometele din prima familie, „batrane”, sunt caracterizate printr-o mare diversitate de orbite si prin slabe emisii de gaze si praf stelar.

„Acest lucru sugereaza faptul ca acele comete si-au epuizat rezervele de gheata de-a lungul numeroaselor lor treceri pe langa Beta Pictoris”, afirma ESO.

A doua familie contine exocomete „mult mai active”, care urmeaza orbite similare. Ele provin din fractionarea unui corp ceresc de talie superioara.

Mai multe familii de comete populeaza si Sistemul Solar.

Cometele reprezinta mici corpuri ceresti cu diametre de cativa kilometri, bogate in gheata, care se evapora in apropiere de steaua respectiva, generand astfel cozi uriase de gaze si praf.

Exocometele sunt dificil de observat, pentru ca lumina lor slaba este mascata de stralucirea mult mai puternica a stelelor in jurul carora orbiteaza.

Sursa: mediafax.ro